Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Άλλο κόμμα φτιάχνει ο Αλέξης

Α πό το βράδυ των εκλογών, και εάν επιβεβαιωθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και όλα τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα έτσι όπως τον ξέραμε, θα αποτελέσει παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ή στη διάλυσή του και τη δημιουργία νέου κόμματος. Είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ είτε κάπως αλλιώς, θα είναι ένα άλλο κόμμα, και αυτό είναι το μόνο βέβαιο, λένε πηγές της «ΒτΚ» από το χώρο των ευρύτερων συνεργασιών του Αλέξη Τσίπρα. Το βράδυ των εκλογών πιθανότατα, και αφού το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει την πραγματοποίηση εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα καθορίσει τη νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του να θέσει το θέμα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλιστικό σχήμα-«ομπρέλα», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει μικρότερα κόμματα και σχηματισμούς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης τονίζει στη «Βραδυνή της Κυριακής» πως «πρότυπο θα είναι το πολιτικό σχήμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος συνένωσε όλα τα προοδευτικά στοιχεία της Χιλής». Ο μετασχηματισμός σε σοσιαλδημοκρατικό σχήμα δεν είναι εφικτός ακόμη, και είναι μακριά, αλλά θα ξεκινήσει ένα εγχείρημα, το οποίο κάποτε μπορεί να καταλήξει εκεί. Για την ώρα θα παραμείνει στις σοσιαλιστικές αρχές, και θα κινείται επάνω στις ράγες του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρόσκληση με επιστολές Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μία από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει, θα είναι η αποστολή επιστολών σε σχηματισμούς και προσωπικότητες του ευρύτερου σοσιαλιστικού και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ζητώντας τη συνεργασία τους στο σχήμα του νέου κόμματος. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάτι που δεν έκρυψε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Φρανκ Τίμερμανς, ο οποίος και τον ενθάρρυνε. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απλός παρατηρητής στο ΕΣΚ.

Η αλήθεια είναι πως ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός και το επιτελείο του αντιλήφθηκαν, με οδυνηρό τρόπο, ότι κόμματα της Αριστεράς η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να τ’ αποδεχθεί. Και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα τιμωρεί. Για παράδειγμα αναφέρουν τους Ποδέμος, οι οποίοι αρχικά ξεκίνησαν ως αριστεροί ακτιβιστές με σκληρή ρητορική, και για να επιβιώσουν έριξαν αρκετό νερό στο κρασί τους, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσαν να συγκινήσουν τον ισπανικό λαό ώστε να τους εμπιστευθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος πως με στελέχη που παρίστανται σε δίκες τρομοκρατών και υπερασπίζουν δημοσίως την πρακτική του «Ρουβίκωνα», δεν μπορεί να πείσει τον μέσο Έλληνα. «Εμείς ξεκινήσαμε δίνοντας υποσχέσεις ότι θα σκίσουμε τα Μνημόνια και καταλήξαμε να διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα λέγοντας ότι τη διαχειριζόμαστε καλύτερα από τους άλλους. Ο κόσμος δεν θέλει ένα κόμμα που να παριστάνει ότι είναι ριζοσπαστικό και να είναι επί της ουσίας σαν τους άλλους. Οπότε, εδώ ταιριάζει αυτό που έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου – Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», λέει στη «ΒτΚ» στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου, που είναι αλήθεια ότι δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την Κουμουνδούρου και την κομματική ιεραρχία. Επίσης το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι «ο κόσμος ψηφίζει Τσίπρα και όχι ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι καρεκλοκένταυροι του κόμματος. Και πρέπει να τους δώσουμε να το καταλάβουν».

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα