Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η τραγωδία «πάγωσε» το «θερμό» επεισόδιο

Η πτώση του ελληνικού Μιράζ που επέφερε το θάνατο του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου λίγες ώρες μετά το νυχτερινό επεισόδιο στη Ρω, δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ευτυχώς για πολύ λίγο.
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά παρεμβαίνει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Μασλόφ, και σε δηλώσεις του τονίζει ότι δεν βλέπει «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μια και είναι μέλη του ΝΑΤΟ αμφότερες. Και αυτό, λίγες εβδομάδες μετά την πρόβλεψη του Αμερικανού πρέσβη Πάιατ περί κινδύνου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο…
Η σπουδή της Τουρκίας να διαχωρίσει τη θέση της από το τραγικό συμβάν στη Σκύρο και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή δικού της αεροπλάνου στο δυστύχημα, καθησύχασε τους Έλληνες επιτελείς, αλλά και τους Αμερικανούς και νατοϊκούς αξιωματούχους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα, όμως, η Άγκυρα –σε συνδυασμό με την άτακτη υποχώρηση του τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω και την υποβάθμιση του γεγονότος από τους λαλίστατους σε ανάλογες περιπτώσεις Τούρκους– έδειξε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την αποφασιστική στάση των Αθηνών όταν αυτή υπάρχει…
Η κίνηση του Γιλντιρίμ να επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον συλλυπηθεί για την απώλεια του σμηναγού έδειξε, επί της ουσίας, ότι οι Τούρκοι δεν επιδιώκουν στην πραγματικότητα ένα πραγματικό θερμό επεισόδιο με θύματα, αλλά παραμένουν στη λεκτική αντιπαράθεση μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι έχουν αλλάξει ρότα, κάθε άλλο, αλλά, σύμφωνα με βετεράνο διπλωμάτη που θήτευσε χρόνια σε διπλωματικά πόστα στην Τουρκία, «μόνο φασαρία κάνουν, και απευθύνονται στο κοινό τους. Εμείς οφείλουμε να έχουμε ψύχραιμη στάση και να ζυγίζουμε τα πραγματικά γεγονότα».
Από την άλλη, η στάση των Ελλήνων στρατιωτών στη Ρω, αποτέλεσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι εννοούμε αυτά που λέμε περί αποτροπής. Μέχρι εκεί, όμως…
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ» από στρατιωτικής πηγές στο ΓΕΕΘΑ, ανέμεναν τουρκική πρόκληση τις ημέρες του Πάσχα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, ύστερα από μακρά σύσκεψη, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τους αρχηγούς των Κλάδων και τον Βαγγέλη Αποστολάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν, μάλιστα, εντοπιστεί τρεις περιοχές, που θεωρήθηκαν πιθανοί στόχοι.
Πρώτη περιοχή τα Ίμια, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, όπου παρατηρείται έντονη τουρκική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Δεύτερη περιοχή το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όπου εδώ και μερικές εβδομάδες οι Τούρκοι πραγματοποιούν συνεχώς ασκήσεις πέριξ της νήσου και διατηρούν, λεκτικά τουλάχιστον, το επίπεδο της έντασης ψηλά. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το προσωπικό στο Καστελόριζο, έχει ενισχυθεί, ενώ ελληνικά υποβρύχια περιπολούν διαρκώς στην ακριτική αυτή θαλάσσια περιοχή.
Η τρίτη περιοχή είναι η περιοχή των Οινουσσών, στη Χίο, και συγκεκριμένα η νησίδα Παναγιά. Σε όλα αυτά τα σημεία παρατηρείται έντονη τουρκική κινητικότητα, ενώ μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί αμέτρητες παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων, αλλά και εντάσεις στη θάλασσα μεταξύ σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού ή και του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος, να προσθέσουμε ότι στα νησιά που προαναφέραμε, πραγματοποιούνται συχνά αεροναυτικές ασκήσεις των Τούρκων, οι οποίοι στο τέλος…τις καταλαμβάνουν. Τι άσκηση θα ήταν, άλλωστε, εάν δεν… κέρδιζαν;

Απάντηση χωρίς παρερμηνεία

Κορυφαίος στρατιωτικός παράγοντας σημείωνε πως αυτή τη φορά η τουρκική πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη αφού ήταν πραγματική, και οι φρουρές στα ακριτικά νησιά έχουν λάβει ειδικές εντολές για τον τρόπο αντίδρασής τους για διάφορα σενάρια τουρκικών προκλήσεων που μπορούν να εξελιχθούν σε θερμό επεισόδιο. Έτσι, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη του Πάσχα τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή νυχτερινή πτήση πάνω από τη νησίδα Ρω στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου, η ελληνική φρουρά απάντησε με πυρά, που είχαν στόχο σε πρώτη φάση να απομακρύνουν και όχι να καταρρίψουν το ελικόπτερο. Κάτι που έγινε πάραυτα, και έδειξε στους Τούρκους ότι η Αθήνα εννοεί τα περί αποτροπής. Και αυτό ήταν το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που έγιναν τους τελευταίους μήνες, τα οποία σε συνδυασμό με την τουρκική πολεμική ρητορική ανέβασαν το θερμόμετρο της έντασης.
Κορυφαίος στρατιωτικός που μίλησε στη «ΒτΚ», εκτίμησε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν αποστεί από την ιδέα ενός επεισοδίου που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις αναφορικά με το καθεστώς στο Αιγαίο, αλλά στόχος τους είναι να βρίσκεται εν δικαίω, ώστε να έχει το αναγκαίο υπόβαθρο προκειμένου να στηρίξουν στη διεθνή κοινότητα τις απαιτήσεις τους.
Η είσοδος του ελικοπτέρου στον ελληνικό εναέριο χώρο έχει καταγραφεί από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για περαιτέρω αντιδράσεις από την Άγκυρα, η οποία υποβάθμισε το γεγονός, όπως και η Αθήνα.
Η κατάσταση στη Συρία, οι ανάγκες των ΗΠΑ και οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους «πολυτέλειες», σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών.
Άλλωστε, όταν έπεσε το Μιράζ την Πέμπτη, εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο υπουργείο Άμυνας ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ, με το βοηθό υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για την Πολιτική του ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους και το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, που συγκροτούν την Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC), οι οποίοι συνεδρίαζαν με τους Έλληνες επιτελείς και τον Πάνο Καμμένο εν όψει πιθανών εξελίξεων στη Συρία.

Απολογισμός

Στο υπουργείο Άμυνας έγινε ένας μίνι απολογισμός των επεισοδίων των τελευταίων μηνών, και το συμπέρασμα ήταν ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός «υβριδικού πολέμου», τον οποίον έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, αλλά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τουρκικές προκλήσεις με βάση οδηγίες αντίδρασης για σενάρια που έχουν εκπονήσει, και ορισμένα από αυτά έγιναν ήδη πράξη.
Ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στη «ΒτΚ», ότι αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι το Αιγαίο, αλλά η κυπριακή ΑΟΖ. Και η πίεση που ασκεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, μπορεί να έχει μια δυναμική από το παρελθόν, αλλά αυτή τη στιγμή –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– έχει στόχο να αποκόψουν την Αθήνα από τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δεν μπορεί, άλλωστε, κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιδιώξουν κάποιου είδους αντιπερισπασμό, τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να μην λειτουργεί ανασταλτικά.

Στον αέρα ο φόβος ατυχήματος

Πριν αλέκτορα φωνήσαι οι εκτιμήσεις του ΓΕΕΘΑ για πιθανότερο ατύχημα στον αέρα παρά στη θάλασσα και στην ξηρά, επιβεβαιώθηκαν με το τραγικό δυστύχημα στη Σκύρο.
Βέβαια, οι εκτιμήσεις δεν περιελάμβαναν τέτοιου είδους ατύχημα, αλλά ατύχημα ύστερα από εμπλοκή. Και αυτό επειδή οι μεγάλες ταχύτητες των μαχητικών, σε συνδυασμό με την προκλητικότητα και την απειρία ειδικά των νέων Τούρκων πιλότων που ανέλαβαν υπηρεσία μετά τις εκκαθαρίσεις του 2016, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποιο λάθος χειρισμό και σε «ατύχημα». Άλλωστε, αρκετοί πιλότοι τουρκικών μαχητικών προέρχονται από την πολιτική αεροπορία (ύστερα από σχετική εκπαίδευση φυσικά), μετά το πογκρόμ του Ερντογάν στην αεροπορία.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα