Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Έκοψαν το ΕΚΑΣ και έδιναν διαστημικές συντάξεις!

Κατάσχονται οι πόροι που κατευθύνονται στους πολύ φτωχούς και ιδιωτικοποιούνται τα κεφάλαια που απευθύνονται στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή, εν ολίγοις, είναι η εικόνα που παρουσιάζει το συνταξιοδοτικό μέσα από το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και τις τερατώδεις παρενέργειες που δημιούργησε: να περικόπτονται οι ενισχύσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους (ΕΚΑΣ) και να δίνονται… διαστημικές συντάξεις μηνιαίου ύψους ακόμη και 24.000 ευρώ. Με το Ν. 4387/16 και τη Δεύτερη Αξιολόγηση (2017) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: μείωσε τις παλαιές συντάξεις (για άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ),  πετσόκοψε τις νέες συντάξεις (που χορηγούνται από 13/5/2016),  μείωσε στο 50% το ποσοστό ανταπόδοσης στις συντάξεις χηρείας (σ.σ.: όταν δεν τις έκοψε, και αυτό αφορούσε στις περιπτώσεις που η/ο δικαιούχος ήταν κάτω των 55 ετών κατά την ημέρα θανάτου του φυσικού δικαιούχου της σύνταξης, αδικία που μερικώς διορθώθηκε πρόσφατα), και αύξησε τις εισφορές (υπέρ επικουρικού, για τον ΕΟΠΥΥ),  κατάργησε και το ΕΚΑΣ (από 30 έως 240 ευρώ) που θεσπίστηκε το 1996 και απευθυνόταν στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Ωστόσο, από την άλλη, επέτρεψε να υπολογίζονται και συντάξεις με αστρονομικά ποσά, αν και αυτό αφορά μια μικρή μειοψηφία. Για το 80% των συνταξιούχων με το Νόμο 4387/16 λαμβάνουν μειωμένες έως και 35% συντάξεις εν σχέσει με τους συναδέλφους τους (με το ίδιο ασφαλιστικό πρφίλ) που κατάθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 12/5/2016. Αυτή η μειοψηφία των περίπου 550.000 ατόμων από ένα σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων, είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται με το Νόμο Κατρούγκαλου. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών, ορισμένων δημοσιογράφων που αφενός είχαν υψηλές, και χωρίς πλαφόν στις εισφορές, αποδοχές, και αφετέρου κατέβαλλαν και υψηλές (ποσοστιαία) εισφορές. Στη ΔΕΗ (υπερβαρέα) έως και 45% επί του μισθού, από 20% στα κοινά-μεικτά ένσημα του ΙΚΑ, στο 33% στις τράπεζες, στο 23% περίπου, στο ΤΣΠΕΑΘ-Δημοσιογράφων.

  • Πώς δόθηκαν συντάξεις… ΝΑΣΑ 

    Το σκάνδαλο των συντάξεων επιπέδου μισθών… ΝΑΣΑ προέκυψε από την κακώς νοούμενη ανταποδοτικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου. Ενώ για ποσά μισθών άνω των 1.200 ευρώ, ουσιαστικά δεν συμφέρει η ασφάλιση (μικρή ανταποδοτικότητα) ή η ασφαλιστική κάλυψη πέραν της 25ετίας αποδεικνύεται αντιπαραγωγική (δεν επιστρέφονται στο δικαιούχο με τη μορφή σύνταξης ούτε καν οι εισφορές που καταβλήθηκαν), στη συνέχεια ο νομοθέτης προέβλεψε προσαυξήσεις για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρου. Και σε αυτό το επίπεδο δεν ισχύουν τα πλαφόν. Δηλαδή η ενίσχυση αυτή προβλέφθηκε για τα βαρέα ένσημα ή για όσους είχαν υψηλότερο μισθό. Ωστόσο, η σχετική προσαύξηση του Νόμου 4387/16 ήταν 0,075% για κάθε μονάδα πρόσθετης εισφοράς (πέραν του 20% για κύρια σύνταξη που ίσχυε για το ΙΚΑ). Δηλαδή, για δέκα επιπλέον μονάδες ασφαλιστικών εισφορών η προσαύξηση ήταν 0,75% και για 20 έτη 15%, ένα μάλλον λογικό ποσοστό για τα βαρέα επαγγέλματα. Το θέμα ξέφυγε (ελλιπής πρόβλεψη του νομοθέτη) με τους διπλοασφαλισμένους (μηχανικοί του Δημοσίου που ήταν ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και το Γενικό Λογιστήριο ή δικηγόροι με πάγια εντολή στις τράπεζες (Ταμείο Νομικών και Ειδικό Ταμείο Τραπεζών κ.λπ.). Ταυτόχρονα, δεν προβλέφθηκε, ουσιαστικά, πλαφόν στο ύψος των αποδοχών επί των οποίων παρακρατούνται εισφορές. Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας επιχειρηματίας μπορεί να πληρώνει εισφορές έως και 70.000 ευρώ το χρόνο (5.800 το μήνα), και για 40 έτη να λαμβάνει το 40% αυτών, ήτοι 2.320 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη, συν 384 ευρώ εθνική σύνταξη, σύνολον άνω των 2.700 ευρώ (σ.σ.: αυτό προβλεπόταν αρχικά στο Νόμο Κατρούγκαλου, καθώς αυτή η διάταξη τροποποιήθηκε από 1/1/2019 και οι εισφορές μειώθηκαν στο 13,33% από 20% αρχικά, και αντιστοίχως κατά 33% θα μειωθούν και οι συντάξεις). Κατά συνέπεια, με αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκαν και τα πλαφόν του Νόμου Κατρούγκαλου για οροφή 2.000 ευρώ μεικτά στην (μονή) κύρια σύνταξη και στις 3.000 ευρώ για λήψη διπλής ή τριπλής κύριας σύνταξης.

Συμβόλαια… σύνταξης και νέο πλαφόν

Το σκάνδαλο του Νόμου Κατρούγκαλου είναι η μετατροπή των κοινωνικών πόρων που (κακώς) πλήρωνε ο καταναλωτής ή ο συναλλασσόμενος υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου μιας συγκεκριμένης ομάδας ασφαλισμένων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, βενζινοπώλες κ.λπ.) σε ατομικές ασφαλιστικές εισφορές. Και το ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διατήρησε τη σχετική πρόβλεψη ακόμη και όταν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εντόπισαν το πρόβλημα, διαπίστωσαν την τεράστια απόκλιση στις συντάξεις και ενημέρωσαν σχετικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η κ. Έφη Αχτσιόγλου και ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος δεν αντέδρασαν κρύβοντας τις σχετικές υποθέσεις κάτω από το «χαλί» της κυβερνητικής συγκάλυψης. Εν προκειμένω, ο Νόμος 4387/16 και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι επέτρεψαν να θεωρηθούν ασφαλιστικές εισφορές του κάθε απασχολούμενου τα τέλη που πλήρωναν όσοι συνήπταν συμβόλαια. (σ.σ.: ευτυχώς οι εν λόγω επιβαρύνσεις έχουν καταργηθεί πλέον, αλλά συνυπολογίζονταν για την περίοδο 2002-2016). Έτσι, γνωστή συμβολαιογράφος που είχε να επιδείξει σημαντικά και μεγάλου ύψους συμβόλαια εμφανιζόταν να εισφέρει έως και 500.000 ευρώ εισφορές το χρόνο στο Ταμείο Νομικών. Οι οποίες, προφανώς και δεν αφορούσαν σε εισφορές που η ίδια κατέβαλλε από τα μεικτά της έσοδα, αλλά κοινωνικό πόρο που εισέπραττε (όπως φόρους κ.λπ.) προκειμένου να τον αποδώσει στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. Από όπου, εκτός από την ίδια, θα ελάμβαναν σύνταξη και συμβολαιογράφοι με μικρότερους τζίρους, αλλά και δικηγόροι που διαβιούν στα όρια της φτώχειας… Τώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν στις χορηγούμενες συντάξεις, πιθανόν στο όριο του δεκαπλάσιου της εθνικής σύνταξης(στα 3.840 ευρώ το μήνα). Για την κυβέρνηση αυτό μοιάζει να είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο, καθώς σχεδιάζει την αντικατάσταση ολόκληρου του Νόμου Κατρούγκαλου, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί και προεκλογικά. Έτσι, μέσα στο φθινόπωρο με το νέο νόμο θα τεθεί και πλαφόν στις εισφορές πολύ χαμηλότερο των 80.000 ευρώ (έσοδα το χρόνο) που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης έχει εξαγγείλει και τη μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% (ισχύει ήδη στο 13,33% για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα