Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ένα «βουνό» από αιτήσεις λίγο πριν την ψηφιακή σύνταξη

Ενα δεσμευτικό, αν και μάλλον εξαιρετικά φιλόδοξο, χρονοδιάγραμμα στο Ασφαλιστικό φαίνεται ότι επιχειρεί να θέσει σε κίνηση ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Οι σε καθυστέρηση συντάξεις, το οικονομικό (όσο και κοινωνικό) πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας, η μείωση των εισφορών και η εισδοχή στοιχείων ιδιωτική ασφάλισης στην επικουρική σύνταξη, είναι μερικές από τις προτεραιότητες. Όλα θα κριθούν από τη γραφειοκρατία, την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας πάνω από 5 εκατ. απασχολουμένων όλων των Ταμείων και τη διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας του Ασφαλιστικού, που είναι τα κρυφά στοιχεία μιας υπό διαμόρφωση ατζέντας. Και όσον αφορά τους ελέγχους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας οι ευθύνες μάλλον περιορίζονται στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι «ουρές» για σύνταξη έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, ο ΕΦΚΑ μοιάζει με συν-στεγαζόμενα διαφορετικά Ταμεία, ενώ η επικοινωνία από τον έναν όροφο στον άλλο διαρκεί, σε πολλές περιπτώσεις, πάνω από 2 χρόνια (τόσο κάνει να εκδοθεί μια σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση σε δύο Ταμεία). Ωστόσο, για τη λεγόμενη «ψηφιακή σύνταξη» και για την οικονομική αυτάρκεια του Ασφαλιστικού οι ευθύνες επιμερίζονται. Ειδικά για την επιτάχυνση της απονομής της ψηφιακής σύνταξης συνεργάζονται τρία υπουργεία. Σε σύσκεψη που έγινε χθες, με τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων. Το 34,33% των νέων συντάξεων έως την 1η Ιουνίου 2020 θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ αυτό θα συμβαίνει για το 90% των συντάξεων έως την 1η Ιουνίου 2021. Αυτό θα επιτευχθεί με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Όπως συμφωνήθηκε, θα κατατεθεί σχετική διάταξη νόμου, η οποία θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών».  Στόχος της κυβέρνησης είναι σε λιγότερο από δύο χρόνια να απαιτούνται μόλις 3 μήνες για την έκδοση όλων των συντάξεων.

Νέο ρεκόρ τετραετίας με 464.000 αιτήσεις

Στον απίθανο αριθμό των 324.000 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ και το επικουρικό ΕΤΕΑΕΑΠ, ενώ αν σε αυτό τον αριθμό προστεθεί η τραγική εικόνα στο Δημόσιο με τις εκκρεμείς υποθέσεις (αιτήσεις αναψηλάφησης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων και θεραπείας αστοχιών με τις λάθος περικοπές των μνημονικών νόμων) που είναι 140.000, η «ουρά» φτάνει το αριθμό των 464.000 υποθέσεων. «Αυτά μας παραδίδετε σαν βαριά κληρονομιά, κι έτσι εξηγείται γιατί μας απαντούσατε προσβλητικά ή καθόλου στις ερωτήσεις μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης απαντώντας στη Βουλή στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης: √Την άμεση δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων, ώστε να αποκαλυφθεί το οργανικό τμήμα της σύνταξης (βασική συν ανταποδοτική) και η προσωπική διαφορά. Υποχρέωση που μένει σε εκκρεμότητα από τις αρχές του 2019, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να δημοσιοποιήσει τον επανακαθορισμό με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της μείωσης στις οργανικές συντάξεις. √Συντάξεις χηρείας. Οι νέες (διορθωμένες) συντάξεις θα δοθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου (συντάξεις Οκτωβρίου), ενώ θα επαναχορηγηθούν οι συντάξεις στις περιπτώσεις εκείνες που κόπηκαν, καθώς ο έμμεσος ασφαλισμένος ήταν κάτω των 55 ετών κατά την ημέρα του θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου (αφορούν στις περιπτώσεις θανάτου μετά τις 12/5/2016). Πλέον, οι συντάξεις επανέρχονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος (άμεσα ασφαλισμένου) από 50% που είχαν περιοριστεί με το Νόμο Κατρούγκαλου. Όμως, επανακαθορίζεται το ποσό της σύνταξης του θανόντος με τις διατάξεις του Ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου). Ακόμη και στην περίπτωση που ο άμεσα ασφαλισμένος βγήκε στη σύνταξη πριν την ισχύ του συγκεκριμένου νόμου και η δική του σύνταξη δεν είχε υποστεί τις δρακόντειες περικοπές επί ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος έφυγε από τη ζωή μετά τις 12/5/2016 η σύνταξη στην/ον χήρα/ο θεωρείται νέα παροχή και υπόκειται στον επανακαθορισμό του Ν .4387/16.

Μείωση εισφορών αλλά και κεφαλαιοποιητικό σύστημα – Αλλαγή Nόμου Κατρούγκαλου και ιδιωτική επικουρική

Το μεγάλο στοίχημα του κ. Βρούτση και της κυβέρνησης είναι η αντικατάσταση του Νόμου Κατρούγκαλου και το κατά πόσο οι νέες ρυθμίσεις θα είναι λειτουργικές, φιλικές στην απασχόληση, ανταποδοτικές και ελκτικές για τον απασχολούμενο και κοινωνικά δίκαιες. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για: √Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό, από το 20% για κύρια σύνταξη σήμερα, στο 15% εντός 4ετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2020, όπου το εν λόγω ποσοστό θα πέσει στο 19%, με όφελος 0,67% για την επιχείρηση (εργοδοτική εισφορά) και 0,33% για τον εργαζόμενο. √Μείωση του πλαφόν επί του οποίου καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως για τον ελεύθερο επαγγελματία, αλλά και για τους (υψηλόμισθους) εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Σήμερα οι εισφορές επιβάλλονται ακόμη και για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ, με συνέπεια να καταβάλλονται ασφάλιστρα π.χ. Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ακόμη και 5.600 ευρώ το χρόνο (460 ευρώ το μήνα). Παράλληλα, εξετάζεται η καλύτερη εσωτερική κλιμάκωση των ποσοστών ανταπόδοσης (σύνταξης), ώστε να λειτουργούν ως κίνητρο τόσο για την παράταση του εργασιακού βίου όσο και για την «αποκάλυψη» των αποδοχών και την πληρωμή ασφαλίστρων (περιορισμός της «μαύρης» – ανασφάλιστης εργασίας). √Μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής σύνταξης από σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, σε καθαρά κεφαλαιοποιητικό, με την ένταξη σε αυτό και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, από 1/1/2021 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, σε συμφωνία με τον εργοδότη, θα μπορούν να ασφαλίζονται σε ιδιωτική εταιρία και όχι κατ’ ανάγκην στο ενιαίο επικουρικό ΕΤΕΑΕΑΠ. Η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική, όπως και σήμερα, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτική η υπαγωγή σε ένα και μόνο Ταμείο. Τα ποσοστά που βαρύνουν τα δύο μέρη (εργαζόμενος και επιχείρηση) θα είναι 3%+3% (από 6,5% συνολικά σήμερα). Ο δικαιούχος (μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας, μηχανικός ή δικηγόρος) θα μπορεί να λαμβάνει εφάπαξ την παροχή με τη συνταξιοδότηση, είτε ακόμη και λίγα χρόνια νωρίτερα. Αντιθέτως, εάν επιλέξει τη μηνιαία καταβολή, το ποσό της κεφαλαιοποίησης θα επιμεριστούν κατά τους μήνες που απομένουν από την ημέρα της συνταξιοδότησης και μέχρι το επίσημα προσδόκιμο ζωής (π.χ. 80 έτη σήμερα).

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα