Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ένα ρομπότ πρόεδρος του ελεύθερου κόσμου

Μόνος του τις νύχτες ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τηλεόραση στον Λευκό Οίκο και φωνάζει στην οθόνη. Τα ξημερώματα τον βρίσκουν στην ίδια θέση να βλέπει περισσότερη τηλεόραση και να τουιτάρει ακατάπαυστα το θυμό του απέναντι στα αμερικανικά κανάλια, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον κόσμο ολόκληρο. Για όσους ανησυχούν ότι οι συνήθειες αυτές αποσπούν τον Αμερικανό πρόεδρο από τη σημαντική διαδικασία της λήψης πολιτικών αποφάσεων, οι επιστήμονες μας καθησυχάζουν ότι σύντομα ένα ρομπότ θα μπορεί να πάρει τη θέση του και να σηκώσει χωρίς κανέναν περισπασμό και με απόλυτη προσήλωση το βάρος του ελεύθερου κόσμου στους ώμους του με μεγάλη επιτυχία.
Το ρομπότ αυτό φυσικά και δε θα έχει τη μορφή του κινηματογραφικού Εξολοθρευτή, όπως τονίζει σχετικό δημοσίευμα του «Politico». Επί της ουσίας, θα είναι ένα κομπιούτερ, ίσως τοποθετημένο μέσα σε μια ντουλάπα, το οποίο θα έχει σαν αποστολή την επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων στον κόσμο. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, το ρομπότ-πρόεδρος θα μπορεί να λαμβάνει υπόψη του μια τεράστια ποσότητα δεδομένων για το πιθανό αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Θα μπορεί, επίσης, να προβλέπει τις παγίδες που ξεφεύγουν του ανθρώπινου νου και να ζυγίζει τις επιλογές περισσότερο αξιόπιστα από τον εκάστοτε πολιτικό, καθώς δε θα διακατέχεται από παρορμήσεις ή προκαταλήψεις. Θα δουλεύει σκληρότερα, θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών προσφέροντάς τους μια καλύτερη ηγεσία και μια καλύτερη χώρα, εκτιμά ο Μαρκ Βάσερ, ερευνητής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης του think tank Digital Wisdom Institute.
Σαφώς η αντικατάσταση του προέδρου στο Λευκό Οίκο με ένα ρομπότ δεν μπορεί να είναι απλή, και ακόμα και οι υποστηρικτές της παραδέχονται ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες εκλογές ώστε να καθορίζονται οι προτεραιότητές του και να τεθεί επί τάπητος η στάση του σε ζητήματα ηθικής όπως είναι οι αμβλώσεις. Και ενώ από τεχνολογικής πλευράς η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμα τόσο έξυπνη ώστε να κυβερνά μια χώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε 10 με 15 χρόνια από σήμερα τα ακόμα πιο εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα εγκυμονήσουν τον πρώτο ηγέτη-ρομπότ, περίπου σαν αυτόν που οραματίστηκε για πρώτη φορά ο ανθρώπινος εγκέφαλος τη δεκαετία του 1950.

 

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση