Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Έρευνα της People of Greece: Επιστρέφουμε … στο 2009

Η κοινωνία παίρνει ανάσα από το περιβάλλον κατάθλιψης της προηγούμενης 3ετίας

Από το 2009 η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου κρίση, που ανέτρεψε πολλά από αυτά που μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένα. Λίγο πριν συμπληρώσουν 10 χρόνια μέσα σε αυτή τη «μαύρη τρύπα», οι Έλληνες δείχνουν ότι αντέχουν την πρωτόγνωρη δοκιμασία και ξεπερνούν με επιτυχία το φόβο της περιθωριοποίησής τους. Για να τα καταφέρουν χρειάστηκε να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα αποτελέσματα του οικοσυστήματος ερευνών «People of Greece» της qed, που μέτρησε τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η δύναμη στις γυναίκες

Η σε βάθος 10ετίας έρευνα έδειξε μετατοπίσεις που αφορούν στις έμφυλες ταυτότητες, αλλά και τους τρόπους κοινωνικής ένταξης. Ως προς το πρώτο είναι εμφανής η μετατόπιση της ισχύος από τις γυναίκες στους άνδρες, και φαίνεται ότι οι δεύτεροι βρέθηκαν στην καταιγίδα της κρίσης και απροετοίμαστοι, αλλά και χωρίς σωσίβιο. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους κοινωνικής ένταξης διαπιστώνεται όχι μόνο η σαφής απαξίωση των προ κρίσης παραδοσιακών τρόπων, αλλά και η θετική νοηματοδότηση των αντιθέτων τους. Έτσι, από τον/τη σύντροφο και την οικογένεια έχουμε περάσει στον φίλο, από το επάγγελμα/καριέρα στη λογική του project και της ευκαιρίας, και από το ενδιαφέρον για την πολιτική στον ενεργό πολίτη εκτός πολιτικής.

Προσαρμόστηκαν οι νεότεροι

Την περίοδο 2010-2016 το 50% της ελληνικής κοινωνίας ένιωσε την απειλή και το φόβο της περιθωριοποίησης. Σήμερα ο δείκτης κοινωνικής ενσωμάτωσης έχει φτάσει το 75% και έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2009 (66%), ενώ ενδιάμεσα έπεσε ακόμη και στο 52% (2013 και 2014). Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μπει στην εποχή της ευημερίας, αλλά ότι η κοινωνία άντεξε, βρίσκει μια νέα συνοχή και προχωρά στο επόμενο βήμα.
Ανάλογα αποτελέσματα υπάρχουν και στη μέτρηση του δείκτη συναισθηματικής ευημερίας. Στην αρχή της ήταν στο 66%, έπεσε το 2013 στο 41%, και σήμερα έχει ανέβει και πάλι στο 66%.
Συγκρίνοντας το 2009 με το 2018 οι μεγαλύτερες μετατοπίσεις στο δείκτη κοινωνικής ενσωμάτωσης αφορούν τη νεότερη (γεννημένοι 1985-2000), αλλά και τη μεγαλύτερη (γεννημένοι 1945-1955) γενιά. Οι πρώτοι είχαν τον μικρότερο δείκτη (35%) και σήμερα εμφανίζουν τον μεγαλύτερο (48%), ενώ οι δεύτεροι, που το 2009 βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, το 2018 βρίσκονται στην τελευταία θέση με μόλις 28%. Αυτή η μετατόπιση φανερώνει ότι οι νεότεροι προσαρμόστηκαν πιο εύκολα στα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση και δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση του «ανήκειν» αλλάζει χέρια.

Παράδοση και μετανεωτερικότητα

Η έρευνα κατέγραψε εμφανή τα στοιχεία της παραδοσιακότητας και της μετανεωτερικότητας, τα οποία συνυπάρχουν στην ελληνική κοινωνία ως εναλλακτικές δεξαμενές τρόπων διαχείρισης της καθημερινότητας. Η πλειοψηφία των μεγαλύτερων προσφεύγει στην πρώτη και των νεότερων στη δεύτερη.
Επιχειρώντας μια γενίκευση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαδικασία ένταξης της ελληνικής κοινωνίας στη μετανεωτερικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά μιλάμε ακόμα το παραδοσιακό μας ιδίωμα.
Αυτό που δεν άλλαξε σε αυτή τη 10ετία είναι η αντίληψη των Ελλήνων για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα. Το 2009 το 80% πίστευε ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το ποσοστό ανέβηκε το 2013 στο 92%, έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του το 2015 (61%), και σήμερα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2009.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα