Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Έρχεται το τέλος των Μνημονίων ή νέα αρχή τους; – Γ. Λοβέρδος

Οι επιλογές για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι δύο: α) έξοδος στις αγορές με τη στήριξη μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ή β) νέο Μνημόνιο.
Με λίγα λόγια, η προληπτική πιστωτική γραμμή ως βοήθεια για την έξοδο στις αγορές είναι αυτό που συζητείται και τώρα, όπως και το 2014, ενώ αυτή η στήριξη για την έξοδο θα δοθεί με το… αζημίωτο, αφού οι δανειστές δεσμεύονται με τις επόμενες εκταμιεύσεις να δημιουργήσουν ένα μαξιλαράκι μετρητών, ένα αποθεματικό, που θα στηρίξει αυτή τη διαδικασία. Kαι για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε αυτό το μαξιλαράκι, προφανώς θα πρέπει να τηρήσει κάποιους όρους και να προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις.
Αυτό που, επίσης, γνωρίζουμε είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, παρά μόνο μία υπόσχεση για το Χρέος και για στήριξη της εξόδου στις αγορές… όταν και εφόσον. Αντίθετα, έχει ήδη βάλει πλώρη για την επόμενη μέρα του Τρίτου Μνημονίου, που δεν είναι άλλη από ένα… νέο Μνημόνιο.
Μετά το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ένταξη της Ελλάδας σε ένα Μνημόνιο (ήπιο ή σκληρό, θα δείξει) έως το 2020 τουλάχιστον, που θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί (για το 2019-2020), καθώς και η επίτευξη πλεονάσματος στο 3,5%.
Από εκεί και πέρα η (όποια) κυβέρνηση θα είναι «δεμένη» με υψηλά πλεονάσματα του 3,5% έως το 2022, και στη συνέχεια του 2% έως το 2060.
Με λίγα λόγια, η Ελλάδα είτε θα μπει σε προληπτική πιστωτική γραμμή είτε σε ένα νέο Μνημόνιο. Ωστόσο, και η πιστωτική γραμμή ΕΙΝΑΙ ένα νέο Μνημόνιο, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του ESM, το 2014, όταν το Eurogroup άρχισε να δρομολογεί μία τέτοια στήριξη για την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση που πανηγυρίζει από τώρα το τέλος των Μνημονίων θα αναγκαστεί να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο έτσι κι αλλιώς, εκτός εάν επιλέξει τη διαφυγή μέ εκλογές.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση