Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Έσπειρε άνεμους (Μνημόνια) θερίζει θύελλες (Σκοπιανό) – του Ι. Χασαπόπουλου

Όλο αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα Σκόπια για το όνομα και μια συμφωνία-πακέτο, έχουν φουντώσει τα σενάρια για το τι θα γίνει στη Βουλή, όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουν μια πρόταση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», στο Μέγαρο Μάξιμου έχουν αρχίσει και μετρούν τις «φιλικές ψήφους» της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων βουλευτών.
Μέχρι τώρα, θεωρούν ότι αυτοί που θα στηρίξουν το εγχείρημα είναι οι 5 βουλευτές από το Ποτάμι, όπως και ο κ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ., ο οποίος ακολουθεί σε όλα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, στην κυβέρνηση διερευνούν τις διαθέσεις του ανεξάρτητου Χάρη Θεοχάρη και άλλων βουλευτών που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο κόμμα.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ) την ώρα της ψηφοφορίας, και αν θα στηρίξουν μια ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια.
Ανεξάρτητα, όμως, με τον αριθμό των ψήφων που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση στη Βουλή, σε όλα τα κόμματα τα μηνύματα που έρχονται από τις Οργανώσεις τους στη Βόρεια Ελλάδα, είναι πολύ σαφή για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν.
Στη Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή τα στελέχη και οι Οργανώσεις της Μακεδονίας ξεκαθάρισαν πως θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα στη βάση αν το κόμμα αποδεχτεί λύση με το όνομα Μακεδονία, έστω και σύνθετη.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάλαβαν εγκαίρως το πρόβλημα και γι’ αυτό «έστριψαν το τιμόνι» σε μια θέση η οποία λέει «όχι» στην τακτική της κυβέρνησης.
Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και σε όσες Οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι ενεργές στη Βόρεια Ελλάδα.
Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη για το ποια στάση θα κρατήσει το κόμμα όταν έρθει η πρόταση στη Βουλή.
Στους ΑΝ.ΕΛ. και στην Ένωση Κεντρώων γνωρίζουν πολύ καλά πως το θέμα των Σκοπίων μπορεί να τους ξαναβάλει στη Βουλή, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν χαμηλά ποσοστά.
Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή οχυρώθηκαν πίσω από το όνομα «Μακεδονία» και καταγγέλλουν φίλους και αντίπαλους «ως προδότες».
Αυτό στο οποίο ελπίζουν είναι να μπορέσουν να κρατήσουν όσους ψήφους μπορούν στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδίως η Ένωση Κεντρώων που πήγε πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στις περισσότερες Οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας. Εντούτοις, το Μέγαρο Μάξιμου κινείται με τον αέρα του πρώτου και με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει αυτό που έκανε και με τα Μνημόνια.
Υπάρχουν αρκετοί Βορειοελλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμφωνούν με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση, και όμως σιωπούν και περιμένουν να δουν πώς θα γλιτώσουν από την καταιγίδα που έρχεται.
Αυτό που φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, είναι πως το θέμα της Μακεδονίας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ξεπερνά τα κόμματα και την πολιτική.
Με απλά λόγια, μπορεί η κυβέρνηση να φέρει και να περάσει από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία μια συμφωνία με τα Σκόπια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία θα την κάνει αποδεκτή.
Το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας με τους χειρισμούς που έγιναν έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των πολιτών-ψηφοφόρων και των πολιτικών. Οι βουλευτές τώρα καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν μια λύση, όχι με βάση τη βούληση του λαού και των τοπικών κοινωνιών, αλλά επειδή το αποφάσισε το κόμμα και ο πρόεδρός του.
Ίσως για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα να έπρεπε να γίνει ή δημοψήφισμα ή εκλογές.
Επειδή, όμως, ούτε το ένα θα γίνει ούτε το άλλο, κανένα κόμμα –και ιδίως το κυβερνητικό– δεν πρόκειται να βγει κερδισμένο από μια τέτοια σύγκρουση, εκτός από τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές, που επενδύουν στο διχασμό και στην πατριδοκαπηλία.
Το λαϊκισμό δηλαδή που έσπειρε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα Μνημόνια όταν ήταν στην αντιπολίτευση, θα τον εισπράξει τώρα με το θέμα της Μακεδονίας…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα