Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Έχει ο καιρός γυρίσματα…

Η πάλαι ποτέ θερμή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη βρίσκεται στο τέλος της. Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον Ελληνορώσο επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, ενώ και ο Σαββίδης δεν βλέπει «φως» από την κυβέρνηση. Τα τελευταία γεγονότα με τον ΠΑΟΚ ήταν απλώς η σφραγίδα της λήξης της «μελωμένης» περιόδου. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση επίδοξων… φίλων!

Πε. Κομ.

Ζηλεύουνε το πέταγμά του!

Με το γνωστό ύφος του και μία δηκτική μαντινάδα απάντησε ο Κρητικός αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζητούσε προανακριτική εναντίον του. «Δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου, γι’αυτό πολλοί ζηλεύουνε, εμέ το πέταγμά μου», είπε. Εδώ που τα λέμε, μάλλον έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ο κύριος υπουργός…

Ενδιαφέρον πηγαδάκι

Η στιγμή που συζητήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της πρότασης της Ν.Δ. για Προανακριτική ήταν το «πηγαδάκι» μεταξύ των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στους διαδρόμους της Βουλής, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι διαφοροποιείται από τη «γραμμή» της Φώφης Γεννηματά και ψηφίζει υπέρ της πρότασης της Ν.Δ. Οι πρωταγωνιστές συνομιλούσαν για αρκετή ώρα όρθιοι, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης.

Στα συρτάρια η σύμβαση

Ούτε η Ημέρα της Γυναίκας δεν κατάφερε να μειώσει το πολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Την περασμένη Πέμπτη, ξέσπασε καυγάς μεταξύ του Σταύρου Κοντονή και της Σοφίας Βούλτεψη στην επιτροπή όπου συζητείται η κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ενώ η χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση από το 2011, δεν ήρθε ποτέ για κύρωση στη Βουλή. Από την πλευρά της, η βουλευτής της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος την κρατούσε στα συρτάρια από τις αρχές του 2015 και περίμενε να φύγει ο πρέσβης της Βενεζουέλας, που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, και μετά να την παρουσιάσει.

Εύκολο το λάθος

Ο υπογράφων πέρασε από τη συγκεκριμένη περιοχή του Έβρου υπηρετώντας ως ΔΕΑ επί 18 μήνες εκεί πάνω. Γνωρίζει κάτι παραπάνω από τους χαρτογιακάδες των Αθηνών που από τον καναπέ τους κρίνουν με ασύγγνωστη ευκολία. Η περιοχή εκεί πάνω δεν έχει ποτάμια σύνορα, αλλά χερσαία. Το λάθος είναι εύκολο να γίνει, ειδικά όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Και όσοι πέρασαν από εκεί πάνω, ξέρουν ότι αυτά συμβαίνουν κατά κόρον. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι «απέναντι» μπαίνουν στα δικά μας εδάφη και φεύγουν ύστερα από ειδοποίηση των Ελλήνων στρατιωτών. Η σύλληψή τους εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες, και, ας μην κρυβόμαστε, «ήρθε γάντι» στον Ερντογάν. Πέραν τούτων όμως, υπάρχουν και ορισμένες άλλες παράμετροι. Το να κάνει λάθος ένας φαντάρος θεωρείται μέσα στα αναμενόμενα. Όμως, δύο στελέχη, εκ των οποίων ένας νέος ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας μακράς θητείας που είναι από εκεί, δεν δικαιολογούνται έτσι εύκολα. Δεν θα πούμε περισσότερα, για προφανείς λόγους, αλλά εκεί στο ΓΕΣ, ας έχουν το νου τους.

Πε. Κομ.

Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με πρώην αρχηγούς του ΓΕΣ

Γεύμα προς τρεις πρώην αρχηγούς Στρατού, παρουσία και του νυν, παρέθεσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε μία χρονική συγκυρία άκρως ενδιαφέρουσα λόγω της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στο γεύμα που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, χρόνος ικανός για ανταλλαγή απόψεων σε βάθος, παρέστησαν οι επίτιμοι αρχηγοί ΓΕΣ στρατηγοί ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Κωνσταντίνος Γκίνης και Βασίλειος Τελλίδης, καθώς επίσης και ο νυν αρχηγός αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Φυσικά, το κύριο θέμα ήταν οι δύο στρατιωτικοί, αλλά και θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Από τους πρώην αρχηγούς ο στρατηγός Γκίνης έχει διατελέσει διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού της Θράκης, ο δε στρατηγός Ζιαζιάς διοικητής της 1ης Στρατιάς, ενώ ο στρατηγός Τελλίδης διοικητής της Στρατιάς, προτού γίνουν αρχηγοί. Όπως έλεγαν στη «ΒτΚ» πηγές του Στρατού, ως αρχηγοί έχουν θέση και άποψη για όλο το Στρατό και η ενημέρωσή τους είναι χρήσιμη αφού μπορούν να διατυπώσουν πολύτιμες σκέψεις.

Πε. Κομ.

Την πρώτη του επίσκεψη, καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης πραγματοποίησε ο νέος ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, Αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη. Μαζί με τους επικεφαλής των επιμέρους Διευθύνσεων τον ενημέρωσε λεπτομερώς για τη λειτουργία της ΔΑΕΕ και για όλα τα τρέχοντα θέματα.

Πε. Κομ.

Τα αλλάζει όλα ο νέος ΚΟΚ

Τα πάνω-κάτω φέρνει ο νέος ΚΟΚ που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργείται το δικαίωμα πληρωμής του μισού προστίμου εντός δέκα ημερών, αυστηροποιούνται τα διοικητικά πρόστιμα και έρχονται απευθείας αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος στις αντικοινωνικές παραβάσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, όμως τριπλάσια προσαύξησή τους με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Καθημερινές «συνήθειες» των οδηγών, όπως το κάπνισμα, θα τιμωρούνται επίσης με αυστηρά πρόστιμα. Οι παραβάσεις θα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμισης θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο. Στις παραπάνω κατηγορίες θα προστεθούν ακόμη δύο, αυτές της υψηλής συχνότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που θα ορίζουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Το Συνέδριο τελείωσε πριν καν αρχίσει

Στην αρχή ήταν η μεγάλη γκρίνια από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού για τον τρόπο εκλογής των συνέδρων του κινήματος Αλλαγής. Μετά προστέθηκαν και τα οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν σε όλη την Ελλάδα με τη χαμηλή συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής των σύνεδρων. Ο συντονιστής του Δικτύου Εμπιστοσύνης, Νότης Παρασκευόπουλος, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι και κανείς δεν μπορούσε να διασφαλίσει τα λάθη και τις διπλοψηφίες. Γι’ αυτό και η Φώφη Γεννηματά είδε και απόειδε και αποφάσισε να ακυρώσει τις εσωκομματικές εκλογές. Έτσι, αυτοδίκαια, όλοι οι υποψήφιοι θα είναι και σύνεδροι, ενώ την τελευταία στιγμή προστέθηκαν άλλοι 500! Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

Και τώρα τρέχει

Ο Νίκος Κοτζιάς διανύει τη χειρότερη περίοδο της θητείας του. Είναι ολοφάνερο αυτό, και το διαπίστωσαν όσοι τον είδαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Άπλωσε πολύ τον… τραχανά, και τώρα βλέπει ότι ξεφεύγει ο έλεγχος από όλα όσα περίμενε να ελέγξει. Είναι, όμως, αδικαιολόγητος. Δεν ανταποκρίθηκε στην ιστορία του. Όσοι πέρασαν από την ΚΝΕ τη δεκαετία του ’80, έχουν στο νου τους μια μυθική μορφή του Νίκου Κοτζιά. Πέρα από το ότι ήταν επικεφαλής του Ιδεολογικού για χρόνια, ήταν αυτός που ως γραμματέας Στερεάς Ελλάδος οργάνωσε την απεργία στη ΛΑΡΚΟ, και πέτυχε το σκοπό του.

Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό, ειδικά εκείνη την περίοδο στα τέλη του ‘70. Αυτός ο παθιασμένος κομμουνιστής, ο άνθρωπος που οι συνωμοσίες και οι ίντριγκές του ήταν κάτι παραπάνω από γνωστές στο κόμμα, φαίνεται να παραπλανάται από ένα… βλαχοδήμαρχο σαν τον Ζάεφ. Κοντά στον Ζάεφ, βέβαια, είναι ο Ντιμιτρόφ, μια μορφή της βαλκανικής διπλωματίας, και, επιτρέψτε μας να προβλέψουμε, ο επόμενος ηγέτης των Σκοπίων. Αλλά και πάλι, ο Κοτζιάς στα καλά του θέλει 5 Ντιμιτρόφ για πρωινό. Και τώρα τρέχει…

Πε. Κομ.

Η επιτυχημένη εκδήλωση του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος στην Πάτρα, την περασμένη εβδομάδα, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι στη βάση της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτική συζήτηση επί των πραγματικών προβλημάτων της σύγχρονης Ελλάδας. Στην κεντρική του εισήγηση, ο πρόεδρός του, Αθανάσιος Σκορδάς, συμπεριέλαβε τα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας: «Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση που κάνει εξαιρετικά πιθανή, ίσως αναπόφευκτη, τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Η Ιστορία δείχνει πως όποτε βρίσκεται σε εσωτερική αστάθεια, ή εκτιμά ότι ο Ελληνισμός βρίσκεται σε αδύναμη θέση, επιδιώκει μια θερμή αντιπαράθεση, προκειμένου να προωθήσει τις παράλογες αξιώσεις της».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση