Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ : Ανέλαβε ο νέος διοικητής, Κωστής Δήμτσας

Εγκαταστάθηκε ο νέος πολιτικός διοικητής της μοναστικής πολιτείας, του Αγίου Όρους Κωστής Δήμτσας, με μια σεμνή τελετή , παρουσία των μελών της Ιεράς Κοινότητας, μοναχών, επισήμων και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνω την πολιτική διοίκηση ενός ιστορικού εκκλησιαστικού και πνευματικού θεσμού με υπερχιλιετή παρουσία και παγκόσμια ακτινοβολία, ενός μείζονος θεσμού και οργανισμού με μεγάλη πνευματική σημασία, λίκνου της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και λίκνον του συγχρόνου Ελληνισμού», ανέφερε στις Καρυές, την Δευτέρα 13 Αυγούστου, στην αντιφώνησή του, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος στο Ιεροκοινοτικό Μεγάρο, ο κ. Δήμτσας , ενώ νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο Πρωτάτο, μνημόνευσε «καθηκόντως» τον ανώτατο πνευματικό επόπτη και επίσκοπο του Αγίου Όρους, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ζητώντας την «σεπτή ευχή και ευλογία του».

Σεβασμός και  αγάπη  για την Ιερά Κοινότητα

Ο νέος πολιτικός διοικητής εξέφρασε, επίσης, το σεβασμό και την αγάπη του για την Ιερά Κοινότητα, ως ανώτατη διοικητική αρχή του Αγίου Όρους και ως εκπρόσωπο του αγιορείτικου μοναχισμού, ζητώντας και τις ευχές των «σεπτών καθηγουμένων» των αδελφοτήτων των είκοσι μονών του Άθωνα. Παίρνοντας τον λόγο, εκ μέρους της Ι. Κοινότητας, στον Ι. Ναό του Πρωτάτου, ο πρωτεπιστάτης Στέφανος, προσφώνησε τον κ. Δήμτσα , ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του και προς τον απερχόμενο πολιτικό διοικητή, Αρίστο Κασμίρογλου, για την επιτυχή επιτέλεση και περάτωση του έργου του.

Ευχαρίστησε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε

Από τον πλευρά του, ο κ. Κασμίρογλου, επισήμανε   ότι «Η δοκιμασμένη σχέση μου για μια σαρανταετία, σεβασμού, τιμής προς τον ιερό τόπο, εξακολουθεί να υφίσταται» συμπληρώνοντας : «Γι΄ αυτό και δεν αποχαιρετώ το Άγιο Όρος, τους πατέρες, τους μοναχούς, αποχαιρετώ μόνο τους ανθρώπους εκ μέρους της πολιτείας με τους οποίους συνεργάστηκα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων μου και με βοήθησαν στο έργο μου». Κατόπιν ευχαρίστησε   τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον τους, καθώς και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια , έχοντας συμπληρώσει οκτώ χρόνια   στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους , αλλά και   έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν και υποδιοικητής.

Συνοδοιπόροι σε δράσεις και πρωτοβουλίες

Μάλιστα, με την εγκατάσταση του νέου πολιτικού διοικητή της μοναστικής πολιτείας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε «Χαίρομαι που αυτή τη σημαντική θέση ανέλαβε ένας άνθρωπος εργατικός, με ήθος, συνέπεια και διάθεση αφοσίωσης στο έργο του. Με τον κ. Δήμτσα έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και πολύ εποικοδομητικά καθώς η ΚΕΔΕ και ο ΙΣΑ σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι συνοδοιπόροι σε δράσεις και πρωτοβουλίες προσφοράς στους συνανθρώπους μας, με έμφαση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είμαι βέβαιος ότι θα εκτελεί τα νέα του καθήκοντα με την ίδια θέρμη και διάθεση προσφοράς. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του».

Υποδοχή  υπό τον ήχο των σήμαντρων

Πιο αναλυτικά, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο νέος πολιτικός διοικητής μετέβη ακτοπλοϊκώς από την Ουρανούπολη στο Άγιο Όρος και στο λιμανάκι της Δάφνης, και από εκεί οδικώς στις Καρυές., όπου τον υποδέχθηκαν, υπό τον ήχο των σήμαντρων, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, κρατώντας στα χέρια το Ευαγγέλιο και ψάλλοντας, και οι οποίοι τον συνόδευσαν στο Πρωτάτο, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία. Ο κ. Δήμτσας προσκύνησε και ασπάστηκε την εικόνα της Παναγίας, Άξιον Εστί, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και η ομιλία του.

Προσφώνηση , αντιφώνηση και το παραδοσιακό κέρασμα

Κατόπιν , πλαισιωμένος από τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας, τον απερχόμενο διοικητή και μοναχούς μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου έγινε η προσφώνηση και η αντιφώνηση και το παραδοσιακό κέρασμα, ενώ ακολούθησε το γεύμα στο Αρχονταρίκι του Ιεροκοινοτικού Μεγάρου. Στην τελετή εγκατάστασης του νέου πολιτικού διοικητού, εκτός των αντιπροσώπων των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και του απερχόμενου πολιτικού διοικητού, παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Διαμαντής Μασούτης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, υπηρεσιακοί παράγοντες

Θα παραμείνει επικεφαλής στην «Αποστολή»

Να σημειωθεί, πως ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους , είναι   δημοσιογράφος , διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος και θα παραμείνει επικεφαλής στην «Αποστολή», ενώ θα είναι άμισθος στη νέα του θέση.
Ο νέος διοικητής θεωρείται εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αλλά και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η τοποθέτησή του έχει και το «πράσινο φως» του «συγκυβερνήτη» Πάνου Καμμένου.

Θα δώσει νέα πνοή σε έργα συντήρησης και ανακατασκευής

Ο κ. Δήμτσας διατηρεί, επίσης, άριστες σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου και θεωρείται ότι με την εμπειρία του ως επικεφαλής της «Αποστολής» θα δώσει νέα πνοή σε έργα συντήρησης και ανακατασκευής παλαιών μονών και σκητών. Η τοποθέτησή του δεν θεωρείται άσχετη και με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για δραστηριοποίηση του ρωσικού παράγοντα στη Χερσόνησο του Άθω. Ο νέος διοικητής υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας «Βραδυνή» και έχει διατελέσει διευθυντής της «Βραδυνής της Κυριακής». Διαδέχεται τον Αρίστο Κασμίρογλου, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος διοικητής, ταυτίζοντας το όνομά του με την Αγιορείτικη Πολιτεία.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα