Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Αλ. Μαλλιάς: Ο Ράµα δεν θα υποχωρήσει

«Οι Χειμαριώτες είναι εκεί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν έφυγαν ποτέ. Προϋπήρχαν του αλβανικού κράτους, και οι περιουσίες τους είναι κατοχυρωμένες με τα οθωμανικά “κιτάπ”» Άρον-άρον απόσυρση του ΦΕΚ με το οποίο επί της ουσίας άρπαζε το αλβανικό κράτος τις περιουσίες-φιλέτα των Ελλήνων της Χειμάρας στις αλβανικές ακτές, μετά από έντονη αντίδραση προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε για πρώτη φορά με τον Έντι Ράμα από το Βουκουρέστι (όπου βρίσκονταν στο πλαίσιο της 7ης Τετραμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, και του ζήτησε να σταματήσει τη διαδικασία δήμευσης των περιουσιών των Ελλήνων, και φέρεται να τον απείλησε ευθέως λέγοντάς του πως εάν προχωρήσει η Αλβανία σε αυτό το μέτρο, τότε θα έχει μεγάλα προβλήματα με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης και Ευρωπαίους ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για τις προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Για δεύτερη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον Αλβανό ομόλογό του, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει 4μηνη διορία στους Έλληνες της Β. Ηπείρου για να δηλώσουν τις περιουσίες τους. Ο Ράμα μπροστά σε αυτήν την έντονη αντίδραση έκανε πίσω, γιατί θεωρεί ότι θα χάσει περισσότερα από αυτά που θα κερδίσει.

ΑΛ. ΜΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ «ΒτΚ»: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ»

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η αναίρεση του ΦΕΚ δεν συνιστά τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης αλλά απλή αναστολή, ενώ και ο πρώην πρέσβης και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλώντας στη «ΒτΚ» εκτίμησε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφησυχάσει, αλλά πρέπει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να υπάρχει συνέχεια στις αντιδράσεις. Ο κ. Μαλλιάς, πρώην πρέσβης στα Τίρανα ενώ υπήρξε διευθυντής της Υπηρεσίας Βαλκανικών Υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ. και γνωρίζει άριστα τα θέμτα της μειονότητας, εκτίμησε ότι στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι «να διώξουν τους Έλληνες από τις εστίες τους, και προς τούτο θα συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση». Εκτίμησε ότι ο Ράμα θα συνεχίσει μέχρι να αρπάξει τις ελληνικές περιουσίες». Ο κ. Μαλλιάς τονίζει με έμφαση ότι απαιτείται συνέχεια στις ελληνικές αντιδράσεις, αφού εάν δεν υπάρξει, τότε «οι Αλβανοί θα θεωρήσουν την έως τώρα στάση αμυντική». Όπως επισημαίνει, υπάρχουν πέντε αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρας, «κάτι που σημαίνει ότι είναι σταθερή πολιτική της Αλβανίας». Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά ο κ. Μαλλιάς επισημαίνει ότι οι Χειμαριώτες είναι εκεί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν έφυγαν ποτέ. Προϋπήρχαν του αλβανικού κράτους, και οι περιουσίες τους είναι κατοχυρωμένες με τα οθωμανικά “κιτάπ”, όπως γίνεται σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια», ενώ έχουν θετική απόφαση του δικαστηρίου του Αυλώνα.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία δημεύονταν οι ελληνικές περιουσίες είχε εγκριθεί με τον αριθμό 172, και αρχικά κρατήθηκε μυστική από την κυβέρνηση και δεν δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του πρωθυπουργού, όπου κατά κανόνα ως νόμιμα κυρωθείσα θα έπρεπε να γίνει γνωστή σε όλους, εγκαίρως. Τα Μέσα που αντιτίθενται στον Ράμα θεωρούν ότι η απόφαση δήμευσης ήταν μια χάρη σε μια κάστα ολιγαρχών «που είναι οι τακτικοί πελάτες του γραφείου του Έντι Ράμα και έχουν απλώσει τα χέρια τους στην ακτή, εκμεταλλευόμενοι την αλληλοεπικάλυψη των διεφθαρμένων δικαστικών αποφάσεων». Σε αντίθετη περίπτωση, «εάν δεν ήταν χάρη, και εάν η απόφαση ήταν υπέρ του λαού, γιατί η κυβέρνηση δίστασε να τη δημοσιοποιήσει;», αναρωτιέται μερίδα του αλβανικού Τύπου.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα