Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Αλλάζουν άποψη σαν τις ανεμοδούρες – του Β. Χιώτη

Η φονική πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, ήταν μια ακόμη ευκαιρία για να αναδείξει η κυβέρνηση το μοναδικό ταλέντο που διαθέτει. Είναι το ταλέντο να αλλάζεις άποψη ανάλογα με τα γεγονότα και να την υπηρετείς με τέτοιο πάθος, όσο αυτό με το οποίο υπερασπιζόσουν παλαιότερα και την ακριβώς αντίθετη!
Το ταλέντο αυτό το έχουμε θαυμάσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, αλλά τον τελευταίο καιρό, οι κυβερνώντες δίνουν πραγματικά τα «ρέστα» τους. ΟΙ πολιτικές τους θέσεις θυμίζουν τις ανεμοδούρες στα αεροδρόμια. Αλλάζουν με τη φορά του ανέμου!
Αφού δεν βρήκαν καμία άλλη πειστική δικαιολογία για να αιτιολογήσουν τα τραγικά λάθη του κρατικού μηχανισμού, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 88 ανθρώπους, ανακάλυψαν πως για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Όπως πριν από μερικούς μήνες είχαν ανακαλύψει πως για τους νεκρούς στη Μάνδρα έφταιγε και πάλι η δόμηση πάνω στα ρέματα, έτσι και για τους νεκρούς στο Μάτι, ευθύνεται η αυθαίρετη δόμηση σε δασικές εκτάσεις και αιγιαλό.
Δεν έχει καμία σημασία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός πως ο ίδιος ως κυβέρνηση έχει ψηφίσει τους περισσότερους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, και μάλιστα με όλο και χαμηλότερα τέλη νομιμοποίησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξαν να ενοχλούνται που ο πρόεδρος της Βουλής και δύο υπουργοί τους ζητούσαν και απαιτούσαν την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, και μάλιστα για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, που προφανώς ήταν πολιτικοί τους φίλοι. Τους ενόχλησε πως ένας πρώην υπουργός –που δεν βρίσκεται πια στη ζωή– πήγε κάποτε να χτίσει παράνομα ένα αναψυκτήριο στο Κορωπί, αποσιωπώντας πως ο ίδιος παραιτήθηκε την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε η παρανομία του.

Δεν τους ενόχλησαν οι ενέργειες της περιφερειάρχου Αττικής, που επίσης είχε ζητήσει αναστολή των ενεργειών κατεδάφισης και παραμένει άφαντη επί δύο εβδομάδες. Τους ενόχλησε που ένα από τα καταπατημένα δασικά οικόπεδα ανήκε σε συγγενή πρώην νομάρχη της Ν.Δ.
Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, η αυθαίρετη δόμηση έγινε για τον ΣΥΡΙΖΑ θανάσιμο αμάρτημα και ποινικό αδίκημα. Μέχρι τότε, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων ήταν κοινωνική ανάγκη.
Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, δεν ενοχλούσε κανέναν στη κυβέρνηση, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και τελών νομιμοποίησης από αυθαίρετα, αφού έτσι γέμιζαν τα κρατικά ταμεία και μεγάλωνε το υπερπλεόνασμα. Μετά την καταστροφή στο Μάτι, οι κυβερνώντες φόρεσαν και πάλι τον μανδύα της νομιμότητας και ετοιμάζονται να εφορμήσουν σε δάση και παραλίες για να πατάξουν τους παρανομούντες.
Και το καλύτερο: μέχρι την καταστροφή στο Μάτι, για την κυβέρνηση όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες της χώρας ήταν οι στυλοβάτες της διαπλοκής.
Από την περασμένη εβδομάδα, που αυτοί οι επιχειρηματίες έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τους πληγέντες, έγιναν σε μια μέρα εθνικοί ευεργέτες και τους ευχαρίστησε δημοσίως ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Απέφυγε, βέβαια, να κατονομάσει ορισμένους με τους οποίους έχει ανοιχτά μέτωπα, αποσιωπώντας τις δικές τους προσφορές, αλλά τώρα οι επιχειρηματίες αυτοί εκθειάζονται, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου ήταν υποχείρια του Κυριάκου Μητσοτάκη που βυσσοδομούσαν κατά του Μαξίμου.
Και βέβαια, στις πυρκαγιές των προηγουμένων ετών, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, ζητούσε τρεις παραιτήσεις υπουργών την ημέρα, ακόμα και στις καταστροφές από τις οποίες δεν υπήρχαν νεκροί. Τώρα ξαφνικά τα κυβερνητικά στελέχη ανακάλυψαν πως δεν είναι σωστό να παραιτούνται υπουργοί την ώρα της κρίσης!

Είναι, όμως, λυπηρό να παρακολουθείς ένα κόμμα να μεταλλάσσεται μέρα με την ημέρα. Και να μην έχει καν το θάρρος να παραδεχτεί πως οι δικές του απόψεις ήταν οι λανθασμένες και οι απόψεις των άλλων, τους οποίους κάποτε κατήγγειλε ως «λακέδες» και «γερμανοτσολιάδες», ήταν οι σωστές.
Κάποτε, όμως, θα αναγκαστεί να το παραδεχθεί. Απλώς, τότε θα είναι αργά για το ίδιο…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα