Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ανάπτυξη µε κοινωνική δικαιοσύνη – της Παναγιώτας Τσαρδακλη

Τρεις διακριτές πολιτικές συγκρούονται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

√Είναι η νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία, που υπονομεύει το κοινωνικό συμβόλαιο, την κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό κράτος, που με την υπερσυγκέντρωση του πλούτου οδηγεί στην τρομακτική αύξηση των ανισοτήτων. Είναι η συνέχιση της πολιτικής του 2004- 2009, που οδήγησε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να φτάσει στο 15,3% του ΑΕΠ το 2009 και κατ’ επέκταση τη χρεοκοπία της χώρας, η οποία συνεχίστηκε με τη σκληρή «αντιμνημονιακή» στάση των «Ζαππείων». Στην πολιτική αυτή, η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αναγνώρισε τα λάθη της και μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει, ούτε έχει αναλάβει τις ευθύνες της για τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2004-2009.

√Είναι η ψευδεπίγραφη αριστερή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που ασκήθηκε από τα μέσα του 2014 έως σήμερα, για πέντε περίπου χρόνια, σε συνεργασία με την ακροδεξιά παράταξη των ΑΝΕ.Λ. (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έσκισε τα Μνημόνια, αλλά συμβιβάστηκε και ψήφισε το αχρείαστο Τρίτο Μνημόνιο και παρέδωσε τις τράπεζες και τη δημόσια περιουσία, για πάρα πολλά χρόνια στους δανειστές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», προβάλλει ως επίτευγμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας μειωμένης απασχόλησης, και τη ρουσφετολογική κάλυψή τους ως μεγάλη κατάκτηση, ενώ στην πραγματικότητα επαναλαμβάνει μία συντηρητική πολιτική που από τη μία παίζει με τις συνειδήσεις των ανέργων και νέων ανθρώπων, και από την άλλη με τις εντυπώσεις περί μιας δήθεν ανάπτυξης. Ανάπτυξη που εκφράζεται μέσα από επιδόματα δεν υπάρχει, γιατί δεν κατοχυρώνονται τα βασικά δικαιώματα των εγγεγραμμένων για να μηδενιστεί η εξάρτηση των εργαζομένων από την «καλή διάθεση» του εργοδότη στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας του κράτους και άφησε τη γραφειοκρατία να εμποδίζει όχι μόνο κάθε εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και τις απλές συναλλαγές κάθε πολίτη. Η ανάπτυξη δεν ήρθε λόγω της «υπερφορολόγησης» των μικρομεσαίων, ενώ δεν φορολογήθηκαν δίκαια τα «μεγάλα ψάρια» που αφέθηκαν να κολυμπούν ελεύθερα ως ευνοημένοι της κυβέρνησης. Και βεβαίως, η ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνεται με τους διορισμούς των «κολλητών», ενώ για να απαλύνουμε τις πληγές των άλλων να καταφεύγουμε σε επιλεγμένη επιδοματική πολιτική.

√ Η τρίτη διακριτή πολιτική είναι η προοδευτική δημοκρατική πολιτική που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, πως για να πάμε μπροστά πρέπει να αλλάξουμε και να συγκρουστούμε με φαινόμενα πελατειακής πολιτικής που εξαγοράζει ψήφους και συνειδήσεις εξασφαλίζοντας προνόμια για τους λίγους – αντί δικαιώματα για όλους τους πολίτες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί νοοτροπία αδυναμίας και εξάρτησης της χώρας από δανειστές και εταίρους, υπονομεύει τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και διώχνει τα παιδιά μας στο εξωτερικό, για εξεύρεση εργασίας και καλύτερης τύχης. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής λέει πως για να «προκόψει» η Ελλάδα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα δημιουργήσει υποδομές, θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, θα επενδύσει στην ποιοτική Γεωργία, θα ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα ενδιαφερθεί για την ποιότητα των προϊόντων για να δώσει ώθηση στις εξαγωγές, θα εκμεταλλευτεί με γνώμονα την αειφορία τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, δημιουργώντας και στηρίζοντας την προοπτική να ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, και να ξαναβρεθούμε στις 25 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εκεί είχαμε φτάσει τη χώρα το 2004 σε συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης, και την παραλάβαμε το 2009 σε συνθήκες ύφεσης και χρεοκοπίας. Για να πετύχει η αναπτυξιακή δραστηριότητα έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να κάνουμε τις μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζονται για να έχουμε ποιοτική Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Υγεία, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η αλλαγή που πρεσβεύει το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη βιώσιμη πολιτική προοπτική για να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις κρίσης. Με την ψήφο μας στηρίζουμε την ευδιάκριτη και καθαρή πολιτική του ΠΑΣΟΚ κίνημα αλλαγής, για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη με στέρεες βάσεις για τον υπερήφανο Έλληνα, που δικαίως δεν θέλει την εξάρτηση από δανειστές και εταίρους.

Η κ. Παναγιώτα (Γιώτα) Τσαρδακλή είναι υποψήφια βουλευτής Ν. Καβάλας, με το ΚΙΝ.ΑΛ

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα