Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Αναδρομικά 1.000 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο

Το βάρος στις φοροαπαλλαγές ρίχνει η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί ώθηση (και κίνητρα) στην ανάπτυξη, αλλά οι «ουρές» του παρελθόντος με τα αναδρομικά προς τους συνταξιούχους μοιάζει να αμφισβητεί αυτή την… προτεραιότητα. Πόσο, μάλιστα, όταν η χώρα είναι δεσμευμένη με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 (προκειμένου να πληρώνονται στο ακέραιο οι τόκοι των 350 δισ. ευρώ δανείων του ελληνικού κράτους και έτσι να μην αυξηθεί και άλλο το Χρέος), ενώ μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να συμπεριληφθούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα του Δημοσίου (αγορά την περίοδο της κρίσης και τώρα στις λήξεις πληρώνονται στο ακέραιο καταγράφοντες αποδόσεις πάνω από 100% σε ορισμένες περιπτώσεις). Και αυτό, γιατί αυτά τα έσοδα-προσφορά στην Ελλάδα της κρίσης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται μη επαναλαμβανόμενα (on-off). Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία απειλούν ένα επιθετικό αφήγημα της κυβέρνησης στο χώρο των φοροελαφρύνσεων, αφορούν την περίοδο μετά τον Ιούνιο του 2015. Χρόνο κατά τον οποίο εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ως μη σύννομες τις περικοπές στις συντάξεις μετά το 2012. Και αυτές οι περικοπές αφορούν στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (μεικτά), τις επικουρικές πάνω από 250 ευρώ και τα δώρα (13η και 14η σύνταξη) της τάξης των 400 (Χριστούγεννα)συν 200 (Πάσχα), συν 200 (επίδομα αδείας), ήτοι 800 ευρώ σε καθένα συνταξιούχο εκ των 2,6 εκατ. Σε μέσα επίπεδα υπολογίζεται ότι κάθε συνταξιούχος δικαιούται περί τα 1.000 ευρώ το χρόνο. Καθώς η ίδια απόφαση του ΣτΕ όρισε ότι ναι μεν είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2013 και μετά, αλλά δεν μπορούν να αναζητηθούν αναδρομικά αυτά τα ποσά, το αίτημα των συνταξιούχων για τα αναδρομικά θεμελιώνεται από τον Ιούλιο του 2015 και μετά. Όμως στις 12/5/2016, σχεδόν 11 μήνες μετά δηλαδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέο ασφαλιστικό νόμο, τον 4387/16, γνωστό και σαν Νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο επανακαθόρισε τις ασφαλιστικές αποδόσεις (ποσοστά αναπλήρωσης), και τα αναδρομικά από αυτή την ημερομηνία και μετά, θα εξαρτηθούν από την αναμενόμενη (νέα) απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του εν λόγω νόμου (Κατρούγκαλου). Οι πρώτες πληροφορίες δεν είναι αισιόδοξες για τους ασφαλισμένους… Τούτων δοθέντων, τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων δικαιούνται τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ αναδρομικά (περίπου από 1.000 ευρώ έκαστος).

65.000 συντάξεις χηρείας θα δοθούν τέλη Σεπτεμβρίου

Στα τέλη Σεπτεμβρίου (με τις συντάξεις Οκτωβρίου) θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας σε περίπου 65.000 δικαιούχους, ενώ τα αναδρομικά θα πιστωθούν στα τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα, θα επαναχορηγηθούν οι συντάξεις στις περιπτώσεις εκείνες που διακόπηκαν, καθώς ο έμμεσος ασφαλισμένος ήταν κάτω των 55 ετών την ημέρα θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου. Και έτσι η σύνταξη χορηγήθηκε μόνο για μία 3ετία (με βάση το Νόμο 4387/16, ο οποίος τροποποιήθηκε πριν τις ευρωεκλογές). Τα αναδρομικά ποσά αντιστοιχούν στις αυξήσεις τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο είναι σε ισχύ ο νέος νόμος. Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή. Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αύξηση του ποσοστού στο 70%, από 50%, της σύνταξης του θανόντα. Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, τότε λαμβάνει το 70% σύνταξης. Σε περίπτωση που υπάρχει και διαζευγμένος σύζυγος (με 10ετή γάμο) τότε δικαιούται το 25% που παίρνει ο επιζών. Εάν υπάρχει παιδί ορφανό και από τις δύο πλευρές, δικαιούται το 50%, ενώ σε περίπτωση που μένει ορφανό μόνο από τον θανόντα, τότε δικαιούται το 25%. Στην περίπτωση που ο θανών αφήνει δύο παιδιά και υπάρχει επιζών σύζυγος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%. Πέραν από τις περίπου 65.000 συντάξεις χηρείας που είναι υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν και άλλες 24.000 εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν συντάξεις θανάτου και οι οποίες θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν με βάση το νέο καθεστώς.

Κερδισμένοι οι αγρότες

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, κατ’ ελάχιστον από 1.000 ευρώ στον καθένα (μέσος όρος), θα πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα χρόνια, έστω και σε δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα 2,6 εκατ. των συνταξιούχων διεκδικούν (κατ’ ελάχιστον και υπό την προϋπόθεση ότι το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό το Νόμο Κατρούγκαλο) πάνω από 2,6 δισ. ευρώ ή το 1,5% του ΑΕΠ. Ακόμη και εάν δοθεί αυτό το ποσό σε τρεις ετήσιες δόσεις (π.χ. 2020-2022), θα απαιτείται το 0,5% του ΑΕΠ κάθε φορά. Ποσό που είναι ικανό να αμφισβητήσει κάθε συζήτηση για «γενναία» μέτρα φοροελάφρυνσης… Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, «η κυβέρνηση αρνείται έως σήμερα να δώσει στους συνταξιούχους αναδρομικά για τις περικοπές των δικών της Νόμων 4093/12, 4051/12 που η ίδια δημιούργησε το 2012, θεωρώντας τους συνταξιούχους “παιδιά ενός κατώτατου θεού”, όταν: α) Οι συνταξιούχοι δικαστές εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους Νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018. β) Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων) η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ. γ) Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ». Πέραν, όμως, του εάν οι συνταξιούχοι θα δικαιωθούν ή όχι για τις συνεχιζόμενες περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου, υπάρχει μια κατηγορία ασφαλισμένων που δεν επηρεάστηκε μετά τις 12/5/2016 και το Νόμο 4387/16. Πρόκειται για τις 680.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ στους οποίους δεν έγινε επανακαθορισμός των συντάξεων με βάση τα νέα (μικρότερα) ποσοστά αναπλήρωσης. Κατά συνέπεια, οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν την καταβολή των Δώρων μέχρι σήμερα (σ.σ.: για τους συνταξιούχους του αστικού τομέα υπάρχει το επιχείρημα –που προβλήθηκε στη δίκη ενώπιον του ΣτΕ- ότι τα Δώρα ενσωματώθηκαν στο συντάξιμο μισθό, αφού υπολογίζονται τα συνολικά ετήσια έσοδα για να προκύψει η σύνταξη και ακολούθως τίθενται τα νέα μειωμένα ποσοστά σύνταξης, κάτι που δεν έγινε με τους αγρότες…).

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα