Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ανασχηματισμός: Ο Αλέξης μαδάει τη μαργαρίτα

Η ξαφνική και απρόσμενη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αλλάζει πλέον τη δομή και το εύρος του ανασχηματισμού που ετοιμάζει εδώ και εβδομάδες το Μαξίμου μετά τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι και τους 96 νεκρούς. Ο πρωθυπουργός πιεζόταν έντονα να κάνει μια κίνηση για να αποφορτίσει το πολύ βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την τραγωδία. Έτσι, εκτιμήθηκε πως μόνο ένας δομικός ανασχηματισμός θα έδινε τη δυνατότητα επανεκκίνησης της κυβέρνησής του. Άρχισαν, λοιπόν, στο Μαξίμου να μελετούν ποιες θα μπορούσε να είναι οι αλλαγές και πώς θα γίνουν: ◗ Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Τσακαλώτου και σε ποια θέση θα δεχόταν να μετακινηθεί ο σημερινός ΥΠ.ΟΙΚ. ◗ Αν μια μετακίνηση του κ. Κοτζιά από το ΥΠ.ΕΞ. σε άλλο υπουργείο θα βοηθούσε ενδεχομένως την κυβέρνηση να περάσει πιο εύκολα τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. ◗ Αν ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να φύγει από το υπουργείο Άμυνας και να αναλάβει άλλο πόστο ή αν θα μπορούσε να μείνει και εκτός κυβερνήσεως. Κανείς, βέβαια, δεν είχε υπολογίσει (γιατί κανείς δεν το περίμενε) πως η Άγκυρα θα αποφάσιζε τόσο γρήγορα να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς. Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε ως δώρο Θεού στον κ. Τσίπρα, γιατί τον βγάζει από τη δύσκολη θέση να κάνει μεγάλες αλλαγές σε πρωτοκλασάτα υπουργεία.

Η ώρα της Λούκας και της Μαριλίζας

Μεταξύ των νέων προσώπων που επιθυμεί το Μαξίμου να αξιοποιήσει είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξέρει να χειρίζεται τις κρίσεις και θεωρείται από τα μετριοπαθή στελέχη με χαμηλούς τόνους. Ένα άλλο στέλεχος που το Μαξίμου θέλει να αναβαθμίσει είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Όμως, τα μεγάλα προβλήματα και οι αλλαγές στο χώρο του ποδοσφαίρου που έχουν δρομολογηθεί, ίσως τελικά καταστήσουν προτιμότερη την παραμονή του στο σημερινό του πόστο. Οι πληροφορίες για την αξιοποίηση των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ λένε πως μόνο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Λούκα Κατσέλη έχουν πιθανότητες να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

  • Τα πρόσωπα κλειδιά

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η έξοδος από τα Μνημόνια, την επόμενη εβδομάδα, σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, και την ολοκλήρωση της προσπάθειας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΥΠ.ΟΙΚ. Μια μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών ή στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης θα θεωρείτο πολύ πιθανή υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσε και ο ίδιος. Ο κ. Τσακαλώτος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωρήσει οικειοθελώς από το ΥΠ.ΟΙΚ., αφού μετά από τρία χρόνια μπορεί, πλέον, να λέει ότι είναι ο υπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Η παραμονή Τσακαλώτου στο ΥΠ.ΟΙΚ. μπλοκάρει και τις υπόλοιπες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Δραγασάκης θα παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου, αλλά είναι αμφίβολο αν κρατήσει και το χαρτοφυλάκιο στο Οικονομίας και Ανάπτυξης που πήρε όταν αποπέμφθηκε ο κ. Παπαδημητρίου. Η αναβάθμιση του κ. Χαρίτση, εκ των «λοχαγών» του Μαξίμου, θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη σε αυτό το υπουργείο, αν και εδώ και αρκετό καιρό συζητείται η τοποθέτηση στο Ανάπτυξης του Νίκου Παππά. Ένα άλλο ερωτηματικό είναι αν ο κ. Σταθάκης θα μετακινηθεί ή όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο Μαξίμου θα ήθελαν την αναβάθμιση σε υπουργό του Σωκράτη Φάμελλου, μέχρι σήμερα αναπληρωτή Περιβάλλοντος, όμως η αλλαγή αυτή θα γίνει όταν βρεθεί η νέα θέση που θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης.

Πάνος Καμμένος

Στον αρχικό σχεδιασμό μετά την τραγωδία στο Μάτι, στο εσωτερικό του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. οι πληροφορίες έλεγαν πως ο Πάνος Καμμένος στον ανασχηματισμό θα άλλαζε υπουργείο και πως θα μετακινείτο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα ήταν, έλεγαν, μια κίνηση συμβολική για να τονίσει τη βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις διαφθοράς και σκανδαλών που εκκρεμούν, και σε αυτές εμπλέκονται με κατηγορίες βαριές και στελέχη της αντιπολίτευσης. Μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών οι πληροφορίες και τα σενάρια αυτά, σταμάτησαν. Το βέβαιο είναι πως δεν προκρίνονται από το Μαξίμου οι εισηγήσεις που δέχεται το γραφείο του πρωθυπουργού να αφήσει εκτός κυβέρνησης τους ΑΝ.ΕΛ., ώστε να σταματήσουν και οι απειλές για πτώση της κυβέρνησης με αφορμή το Μακεδονικό.

Πάνος Σκουρλέτης

Η απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου, καθώς ψάχνει ένα πρόσωπο που να διακρίνεται για την επιχειρησιακή του επάρκεια, ώστε να το αναλάβει. Δύο είναι τα στελέχη που έχουν δείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα δύσκολα, αυτά, καθήκοντα. Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μέχρι σήμερα υφυπουργός Ναυτιλίας. Άγνωστο αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Πάνος Σκαρλάτης ή αν θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο, με πιθανότερο το Ναυτιλίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιθυμούσαν την αναβάθμιση της κ. Αχτσιόγλου σε άλλο παραγωγικό υπουργείο, προκειμένου να μην χρεωθεί το μεγάλο κόστος από τις μειώσεις στις συντάξεις που θα επιφέρει ο Νόμος Κατρούγκαλου. Σε μια τέτοια περίπτωση τη δύσκολη αποστολή για τις συντάξεις θα την αναλάβει ο Τάσος Πετρόπουλος, σήμερα αρμόδιος υφυπουργός. Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι θα παραμείνει ο κ. Γαβρόγλου, καθώς έχει ανοίξει σημαντικά θέματα για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Σε μια τέτοια περίπτωση ακούγεται η τοποθέτηση της Γεωργίας Γένια από τον Πειραιά, που έχει άριστες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το ΠΡΑΤΤΩ του κ. Κοτζιά.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα