Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο με την Άγκυρα

Ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί και πάλι Ελλάδα και Κύπρο.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων:
«Να μην νομίζουν ότι δεν προσέχουμε και δεν παρατηρούμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια.»

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε στα Ίμια ο εμβολισμός από τουρκική ακταιωρό σκάφους του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούσε στην περιοχή, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Όπως επίσης αυτού του προκλητικού συμβάντος είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ στην εφημερίδα «Milliyet», ο οποίος είχε πει απευθυνόμενος στην Ελλάδα και τους έλληξες πως « όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε να δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική αποστολή της Κύπρου και τα Ίμια».

Τα γεγονότα λοιπόν ήλθαν να επιβεβαιώσουν την προκλητικότητα της Άγκυρας, αλλά και «να πάρουν το αίμα τους πίσω» αναφορικώς με το προ δύο εβδομάδων περιστατικό της «επακουμβίσεως» της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» με σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, που λόγω αφενός της αποφασιστικής στάσεως του Έλληνος κυβερνήτου και της αντιναυτικής, αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του αντίστοιχου Τούρκου, το περιστατικό έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Μία δημοσιότητα που είχε αρνητικά αποτελέσματα για τους Τούρκους εξαιτίας και της απρονοησίας των Τούρκων να δημοσιοποιήσουν το βίντεό τους που απλώς επιβεβαίωνε πλήρως και στο ακέραιο την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Από ελληνικής πλευράς το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικώς και μόνο το Λιμενικό με το ΓΕΕΘΑ να το «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» και το όλο θέμα να απασχολεί αυτή τη στιγμή τη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο ΓΕΕΘΑ υπό τον αρχηγό ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, για να εξετάσει βεβαίως τα καθημερινά θέματα αλλά και αυτό βεβαίως λόγω της σοβαρότητός του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι χθες βράδυ μέχρι αργά πραγματοποιούσαν αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικώς της Ρόδου, στα διεθνή ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών, με εντονότατη νυκτερινή παραβατική συμπεριφορά από πλευράς της Άγκυρας, με τοπικές πτήσεις ελικοπτέρων από πολεμικά σκάφη των Τούρκων, καθώς και από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική επιθετική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕE. Επίσης, την κάλεσε να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ίσες αποστάσεις από το Λονδίνο

Το Λονδίνο από την πλευρά του, φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού».
Το επεισόδιο
Ο εμβολισμός από τουρκική ακταιωρό σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), που περιπολούσε στην περιοχή, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα, ήταν το προκλητικότερο συμβάν μέχρι τώρα από την πλευρά της Τουρκίας.
Και έγινε μία μόλις μέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του απόστρατου αντιναυάρχου Τζεμ Γκιουρντενίζ στην εφημερίδα «Μιλλιέτ», ότι «υπενθυμίζουμε πως όποτε (οι Έλληνες) συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε να δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική αποστολή της Κύπρου και τα Ίμια».
Και πριν περάσουν 24 ώρες από τις δηλώσεις αυτές, και μερικά 24ωρα από τις αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου Γενικού Επιτελάρχη στρατηγού Ακάρ, ήλθαν να γεγονότα να επιβεβαιώσουν την προκλητικότητα της Άγκυρας, αλλά και «να πάρουν το αίμα τους πίσω» αναφορικώς με το προ δύο εβδομάδων περιστατικό της «επακουμβίσεως» της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» με σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, που λόγω αφενός της αποφασιστικής στάσεως του Έλληνος κυβερνήτου και της αντιναυτικής, αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του αντίστοιχου Τούρκου, το περιστατικό έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Μία δημοσιότητα που είχε αρνητικά αποτελέσματα για τους Τούρκους εξαιτίας και της απρονοησίας των Τούρκων να δημοσιοποιήσουν το βίντεό τους που απλώς επιβεβαίωνε πλήρως και στο ακέραιο την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα