Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ανοίγουν την κάνουλα οι τράπεζες

Όλες μαζί οι τράπεζες της χώρας πήραν το σύνθημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανοίγουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης της πραγματικής Οικονομίας. Όπως συμβαίνει πάντοτε, ξεκινούν από τη χρηματοδότηση της στέγης, γιατί προσφέρει μεγαλύτερες εξασφαλίσεις αλλά και γιατί η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας προσφέρει προοπτικές συνολικής ανάπτυξης για την Οικονομία. Μαζί με την οικοδομή, ωστόσο, αναβιώνουν και τα δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με την κατασκευή και ανακαίνιση κατοικιών.

Γ ια πρώτη φορά η συγκυρία και οι συνθήκες είναι ιδανικές. Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταβαραθρωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, και στην αγορά εμφανίζονται αυθεντικές ευκαιρίες. Το κόστος του χρήματος είναι το χαμηλότερο στην ιστορία της χώρας, ενώ και διεθνώς τα επιτόκια συρρικνώνονται, επομένως η μακροχρόνια χρηματοδότηση γίνεται ευκολότερη. Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που αφαιρούν φορολογικά βάρη από τα ακίνητα και βάζουν φρένο στη διαρκή απαξίωσή τους λόγω βαριάς φορολογίας. Τέλος, και το μακρο-οικονομικό περιβάλλον συμβάλλει για μια περισσότερο αισιόδοξη αντιμετώπιση της αγοράς ακινήτων. Οι προοπτικές της εθνικής Οικονομίας είναι για πρώτη φορά καλές, η απασχόληση αυξάνεται και οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον έχουν βάσιμη αιτιολογία. Μετά από σωρευτική μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 42% στα χρόνια της κρίσης, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν διστακτικά και με κυρίαρχο συναίσθημα το φόβο. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν, οι τιμές των ακινήτων έχουν καλύψει ένα μικρό, μόνο, μέρος της απόστασης από τα προ κρίσης επίπεδα και με τις γνωστές τοπικές διαφοροποιήσεις, λόγω Aibnb, τουριστικών προορισμών κ.λπ. Οι οικονομολόγοι καταγράφουν τάσεις ανάκαμψης και στην οικοδομική δραστηριότητα, αν και με χρονική υστέρηση. Οι προσδοκίες για συνέχιση της ανάκαμψης της Οικονομίας και βασικών μακρο-οικονομικών δεικτών καλλιεργούν την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των τιμών των κατοικιών. Αυτό είναι το παράδειγμα και η εμπειρία άλλων «μνημονιακών» χωρών που ολοκλήρωσαν Προγράμματα Προσαρμογής. Η σχέση μεταξύ τιμών ακινήτων και επιπέδου ενοικίων οδηγεί σ’ ένα απλό συμπέρασμα: σήμερα, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την αγορά ακινήτων αφού συνδυάζεται το χαμηλό κόστος χρήματος με χαμηλές τιμές.

Για πρώτη φορά στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο

Η πιο ιδιωτική τράπεζα της χώρας, η Eurobank, ανταποκρίθηκε πρώτη στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας ανακοινώνοντας μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική χορηγήσεων στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Για  πρώτη φορά στην ιστορία της  σύγχρονης στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, οι τράπεζες προσφέρουν την επιλογή σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα και να μειώσουν την αβεβαιότητα για τα νοικοκυριά. Το 2018, στην Ελλάδα, χορηγήθηκαν στεγαστικά δάνεια ύψους μόνο 400 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα υπερδιπλασιαστεί του χρόνου, εκτιμούν οι αναλυτές. Ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank Τάσος Αναστασάτος εξήγησε ότι το 2008 οι Έλληνες επένδυσαν 19 δισ. ευρώ σε νέες κατοικίες. Το 2018 οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες δεν ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ.  Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στο τραπεζικό μας σύστημα, το 85% των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνεται με μετρητά και μόνο το 15% των συναλλαγών γίνεται με τραπεζικό δανεισμό.

Τώρα το κλίμα αλλάζει

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης μείωσε τα επιτόκια του ευρώ στο μηδέν, για τις τράπεζες υποσχέθηκε άπλετη ρευστότητα στο σύστημα, ακόμη και για πάντα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%, από -0,4%, και ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) από την 1η Νοεμβρίου, με τις αγορές ομολόγων να ορίζονται σε 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για ένα νέο κύκλο διευκόλυνσης των τραπεζών χωρίς «ταβάνι», αφού δεν δόθηκε χρονικός ορίζοντας. Αυτό ακριβώς είναι το σύνθημα για τη αλλαγή πολιτικής. Σήμερα, διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την απόκτηση στέγης. Η προσφορά των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο καθόλη τη διάρκεια του δανείου συνιστά μια πραγματική ευκαιρία. Λογικό είναι να εκτιμήσει κάποιος ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα είναι πιο πιθανή η ανοδική πορεία των επιτοκίων. Άρα, ο δανειολήπτης που θα «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό επιτόκιο θα μπορεί και να έχει συγκριτικό οικονομικό όφελος εάν αυτό αυξηθεί. Εκμηδενίζεται έτσι η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον – δεν υπάρχουν αυξομειώσεις και ανασφάλεια. Επιπλέον, το κόστος της επένδυσης είναι μετρήσιμο και συγκρίσιμο. Γνωρίζοντας το ύψος της δόσης μπορεί κάποιος πιο εύκολα να υπολογίσει εάν είναι πιο συμφέρον να πληρώνει ενοίκιο ή να αγοράσει ακίνητο έχοντας σταθερή δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα