Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Αντέχει η Ελλάδα να χάσει δικά της παιδιά σε ένα θερμό επεισόδιο; – του Ι. Χασαπόπουλου

Στο Αιγαίο τα πράγματα δεν είναι καλά εδώ και αρκετούς μήνες. Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Εκτός από τις συνεχείς εξόδους, τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά με μαχητικά αεροσκάφη, για πρώτη φορά φέτος οι Τούρκοι δοκίμασαν τα αντανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη θάλασσα.
Βγήκαν τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περίμεναν να δουν πώς θα αντιδράσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα οι Τούρκοι καταγράφουν τον τρόπο αντίδρασης των δικών μας δυνάμεων, αλλά και των εντολών που έχουν λάβει ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση επεισοδίου.
Το περιστατικό στη νήσο Ρω έδειξε ότι η στρατηγική του ελληνικού Πενταγώνου έχει αλλάξει, και μαζί της και το δόγμα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.
Μέχρι τώρα η τακτική των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν να παρακολουθούν, αλλά να μην απαντούν στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.
Αυτό γινόταν και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως ήταν η επακούμβηση των πλοίων του Λιμενικού στα Δωδεκάνησα, ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην είσοδο τουρκικών πλοίων στην περιοχή των Ιμίων, και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις.

Από εδώ και στο εξής, όλα δείχνουν πως οι Έλληνες αξιωματικοί και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πάρει ξεκάθαρες εντολές πως σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις θα αντιδρούν στις κινήσεις των Τούρκων, ακολουθώντας, όμως, συγκεκριμένους κανόνες.
Αυτό έγινε και στη Ρω, με το ελικόπτερο που πετούσε χαμηλά μέσα στη νύχτα χωρίς φώτα και διακριτικά. Τα τροχιοδεικτικά πυρά των Ελλήνων στρατιωτών σημάδευαν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πετούσαν οι Τούρκοι.
Με την αλλαγή τακτικής δεν ήταν λίγοι εκείνοι στην Αθήνα που ενθουσιάστηκαν, λέγοντας ότι, επιτέλους, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας και τον τσαμπουκά μας.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως λίγες ώρες μετά το περιστατικό στη Ρω, άρχισαν «να ζώνουν τα φίδια» τους επιτελείς στο Πεντάγωνο, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μελετώντας τις κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα επιζητά συνεχώς ένα θερμό επεισόδιο για να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα, και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται αν χάσει ένα ελικόπτερο, ή ένα μαχητικό, ή ακόμη-ακόμη και μερικούς στρατιώτες της.
Τι θα γίνει όμως –αναρωτήθηκαν οι Έλληνες επιτελείς– αν συμβεί ένα θερμό επεισόδιο και θρηνήσουμε το χαμό Ελλήνων αξιωματικών ή στρατιωτών, στο Αιγαίο;
Ποιος μπορεί να αντέξει να σηκώσει αυτό το μεγάλο βάρος;
Εκεί όλοι κατάλαβαν πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να αρχίσει η Αθήνα να παρακολουθεί την προκλητικότητα της Άγκυρας και να απαντά κατά βούληση,
μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι των θερμοκέφαλων.
Και ως επιβεβαίωση όλων αυτών που φοβόντουσαν οι επιτελείς του Πενταγώνου ήρθε, μερικές ημέρες μετά, ο χαμός του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, σε μια πτήση ρουτίνας στο Αιγαίο.

Όλα έγιναν σε χρόνο-μηδέν εξαιτίας της έντονης πίεσης και της φόρτισης που έχουν οι Έλληνες πιλότοι όλο το τελευταίο διάστημα της κρίσης.
Ας φανταστούμε, λοιπόν, τι θα γίνει στη χώρα αν συμβεί ένα θερμό επεισόδιο με θύματα και Έλληνες στρατιωτικούς.
Ας αναλογισθούμε αν αντέχει η ελληνική κοινωνία να χάσει και αλλά δικά της παιδιά σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει την τακτική ενός απρόβλεπτου και παράλογου αντίπαλου.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και μαζί της όλη η Ελλάδα θρήνησε για την απώλεια του άτυχου σμηναγού.
Έως, πότε, όμως θα παρηγορούμε με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα sosial media τις μανάδες και τις γυναίκες αυτών των παλικαριών που χάνονται άδικα σε έναν «πόλεμο εντυπώσεων».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα