Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η «Πυθία» ποτέ δεν ήταν… «μαϊμού»!!!

Σαν «βόμβα» έπεσαν οι καταγγελίες του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη περί σχεδίου αποσταθεροποίησης της Υπηρεσίας από παράγοντες που πολεμούν τον ίδιο. Οι πρωτοφανείς αυτές καταγγελίες, εάν έμεναν εκεί, θα ήταν μεν πολύ σοβαρές, αλλά θα αφορούσαν μόνο τον κόσμο της κατασκοπείας και τα παιχνίδια που παίζονται στο σκοτάδι, ή στο ημίφως όπου κινούνται –όπως είναι φυσικό, λόγω της φύσης της δουλειάς– οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Ο αξιωματούχος προχώρησε και στην ευθεία αμφισβήτηση της υπόθεσης «Πυθία», δηλαδή της φερόμενης προσπάθειας εξόντωσης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το 2008, από πράκτορες που εργάζονταν για συμφέροντα ξένων χωρών. Και αυτό ανατρέπει δεδομένα ετών, αλλά, κυρίως, πλήττει ευθέως τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή και την εικόνα του…
Ή μάλλον θα έπληττε την εικόνα του εάν ήταν αλήθεια – που δεν είναι. Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων που πολεμούν εμμονικά εδώ και χρόνια τον Καραμανλή (και σε αυτούς δεν συγκαταλέγεται ο Ρουμπάτης, ο οποίος διατηρούσε, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό), η πραγματικότητα είναι πολύ «πεισματάρα», ώστε να καταφέρουν να την προσαρμόσουν στα μέτρα τους. Και για να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή το θέμα, τέτοιο χαρτί –που να λέει ότι ο πληροφοριοδότης παραπλάνησε και έδωσε χαλκευμένες πληροφορίες– δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία της ΕΥΠ. Τουλάχιστον όσο ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. επί Κώστα Καραμανλή.

«Γιατί δεν το δίνουν;»

Και όπως λένε συνομιλητές του τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή, «εάν έχουν στα χέρια τους τέτοιο χαρτί, γιατί δεν το δίνουν στη δημοσιότητα να τελειώνουμε; Τα προηγούμενα δύο, που ήταν και γνήσια, διέρρευσαν στα “Επίκαιρα” το 2011. Ας δώσουν και αυτό σήμερα κάπου, για να δούμε εάν είναι έτσι ή όχι».
Ως γνωστόν, ο ανώτατος παράγοντας της ΕΥΠ –φέρεται να– παρουσίασε σε μερικούς –επιλεγμένους– δημοσιογράφους έγγραφο που εστάλη, σύμφωνα με τον ίδιο, από το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης, το οποίο ενημέρωσε εξ αρχής για τα περί απόπειρας, και αναιρούσε όσα έλεγε προηγουμένως· με λίγα λόγια ισχυριζόταν πως οι πληροφορίες ήταν ψεύτικες! Κατ’ άλλους παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα του τότε διοικητή Γιάννη Κοραντή προς τους ανωτέρους του, Παυλόπουλο και Καραμανλή. Ότι δηλαδή ο πληροφοριοδότης εξυπηρετούσε σκοπιμότητες που μπορεί να συνδέονται με συμφέροντα ξένης χώρας παραπλανώντας την ΕΥΠ.
Ποτέ δεν πήρε στα χέρια του ο Κοραντής τέτοιο χαρτί, και φυσικά ποτέ δεν έστειλε ανάλογο ενημερωτικό σημείωμα. Το αντίθετο μάλιστα.
Συγκεκριμένα, ο αείμνηστος Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου του πρωθυπουργού τότε, επικοινώνησε με τον κ. Κοραντή και τον ρώτησε εάν υπάρχει κάτι νεώτερο από την ιστορία. Ο κ. Κοραντής τον ενημέρωσε προφορικά, και αργότερα έστειλε γραπτώς την ενημέρωση στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Συνέταξε ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο και υπέγραψε, σύμφωνα με το οποίο οι έρευνες ήταν στάσιμες, δεν υπήρχαν νεώτερα στοιχεία για την υπόθεση, αλλά η ΕΥΠ παρακολουθεί το θέμα στενά και θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση όταν προκύψουν στοιχεία. Δυόμισι σειρές ήταν όλο κι όλο. Να πούμε, για την ιστορία, ότι το συγκεκριμένο θέμα φέρεται να το χειριζόταν ο τότε υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής –επικοινωνούσε απευθείας με τους συνδέσμους και το κλιμάκιο που είχε αναλάβει την έρευνα–, ο οποίος, φυσικά, ενημέρωνε τον αρχηγό του. Και ο κ. Τσιτσιμπής όχι απλώς θεωρεί αξιόπιστες τις πληροφορίες, αλλά επέμενε και επιμένει στην αξία του πληροφοριοδότη και της συνεργασίας του.

Η «επινόηση» της επινόησης!

Το σκεπτικό της αποκάλυψης του εν λόγω χαρτιού δεν φαίνεται –εκ πρώτης όψεως– να υποκρύπτει δόλο κατά του πρώην πρωθυπουργού. Όπως εξηγούσε συνομιλητής του διοικητή της ΕΥΠ, το σκεπτικό είναι πως η υπόθεση «Πυθία» επινοήθηκε από υπαλλήλους της ΕΥΠ που σήμερα πολεμούν τον Γιάννη Ρουμπάτη, και οι οποίοι δεν δίστασαν να κοροϊδέψουν μια ολόκληρη κυβέρνηση, για να προωθήσουν δικά τους σχέδια. Όλα όσα έψαχνε επί χρόνια δηλαδή ο ανακριτής Δημήτρης Φούκα ήταν μια ανοησία και δεν υπήρξαν ποτέ. Με λίγα λόγια, ένα χαρτί που αναιρούσε μια ολόκληρη έρευνα που ξεκίνησε το 2011 παρακαλώ, έμεινε στα συρτάρια της ΕΥΠ επί χρόνια, αφήνοντας τον ανακριτή Φούκα να ταλαιπωρείται και να ταλαιπωρεί και άλλους, ενώ θα μπορούσε απλώς είτε ο Μπίκας είτε μετά ο Δραβίλας να στείλουν στον ανακριτή αυτό το χαρτί και να κλείσει η υπόθεση.
Και όπως προείπαμε, κάθε άλλο παρά έτσι είναι, και δεν το λέμε εμείς, αλλά αυτοί που πρωταγωνίστησαν τότε στην όλη ιστορία.

Τι λέει ο ίδιος ο Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής –ο οποίος σήμερα είναι έξω φρενών με την προσπάθεια αποδόμησής του– ρωτήθηκε από συνομιλητή του, πριν από μερικά χρόνια, στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού, γι’ αυτήν την υπόθεση. Δεν ήταν παρά απλός βουλευτής πια, και η έρευνα του ανακριτή Φούκα ήταν στο φόρτε της. Ποτέ δεν είπε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ήταν πολύ προσεκτικός στις λέξεις του: «Δεν ξέρω εάν προσπάθησαν να με σκοτώσουν. Δεν μπορώ να ισχυριστώ κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχω ίδια γνώση, ούτε και να το αποκλείσω. Δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από ό,τι μου έλεγαν οι μυστικές μας υπηρεσίες. Όσα αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τον ανακριτή. Αυτό που ξέρω, όμως, πολύ καλά, είναι ότι από την επόμενη μέρα της ενημέρωσής μου, μου απαγορεύθηκε από την ασφάλειά μου να παίζω με τα παιδιά μου σε δημόσιο χώρο, δεν ξαναβγήκα έξω με την οικογένειά μου όπως συνήθιζα, μου επιβλήθηκε να αλλάζω κάθε μέρα δρομολόγιο, και γενικώς μέχρι να φύγω από το Μαξίμου, να ακολουθώ αυστηρά μέτρα ασφαλείας». Και επαναλαμβάνουμε, όλα αυτά τα είπε ενώ ήταν απλός βουλευτής. Και όπως αναρωτήθηκε ο Γιάννης Κοραντής σε συνομιλητή του που μας το μετέφερε αυτολεξεί: «Εάν είχα πάρει τέτοιες πληροφορίες και είχα συντάξει το ανάλογο ενημερωτικό σημείωμα θα είχε ενημερωθεί φυσικά ο πρωθυπουργός. Ήταν ποτέ δυνατόν ο Καραμανλής να είχε από εμένα τέτοιο χαρτί και να μην έθετε ένα τέρμα στην όλη ιστορία; Είτε τότε είτε μετά, όταν ξεκίνησε η έρευνα του ανακριτή Φούκα;». Μια απλή δημοσιοποίηση του εγγράφου –ή εξέταση από ειδικούς για τη γνησιότητά του– θα έλυνε πολλές απορίες, λένε όσοι εντρύφησαν στο ημίφως της κατασκοπείας και σήμερα είναι συνταξιοδοτημένοι…

Τι λένε όσοι γνωρίζουν

Η «ΒτΚ» μίλησε με πρώην ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ, με διπλωματικές πηγές ξένων πρεσβειών, και με πρώην υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Ο κοινός παρονομαστής την έρευνας είναι ότι ποτέ δεν έφτασε τέτοιο χαρτί στην ΕΥΠ, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα της κυβέρνησης Καραμανλή.
Δεν θυμάται κανείς εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης –έστω και μέσω συνομιλητών και όχι ευθέως– να είχε λάβει τέτοιο χαρτί, αντιθέτως ελάμβαναν αναφορές που μιλούσαν για συνέχιση των προσπαθειών. Μάλιστα, τόσο οι συνομιλητές του τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή όσο και του υποδιοικητή Σεραφείμ Τσιτσιμπή διαβεβαιώνουν την «ΒτΚ» ότι ουδέποτε ελήφθη από την Υπηρεσία τους το περιβόητο χαρτί που παρουσιάστηκε με κωδικό «509/17-3-2009», που μιλούσε για αναξιόπιστο πληροφοριοδότη, και φυσικά δεν φέρει καμία υπογραφή ή μονογραφή του τότε διοικητή.

Θύμα και ο Ρουμπάτης;

Εάν ισχύουν τα ανωτέρω, ασφαλώς δημιουργούνται μείζονα ερωτήματα, στα οποία βέβαια θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Κυρίως στον ανακριτή Φούκα, ο οποίος, αν μη τι άλλο, πρέπει να γνωρίζει εάν η έρευνα που έκανε ήταν μια έρευνα στηριγμένη σε ένα «παραμύθι» και έχασε άδικα μερικά χρόνια, ή υπήρχε «φωτιά πίσω από τον καπνό».
Είτε ευθέως είτε δια της τεθλασμένης πάντως, αυτός που πλήττεται είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε μυθοποιηθεί, σχεδόν, από όλη αυτή την ιστορία. Και η προσπάθεια απομυθοποίησής του, εάν δεν είναι σκόπιμη, είναι σίγουρα αυτονόητη απόρροια της «αποκάλυψης». Ο ίδιος ο Γιάννης Ρουμπάτης –όπως προείπαμε– δεν είναι εξ αυτών που θα ήθελαν να πλήξουν τον Καραμανλή. Κάποιοι δεν αποκλείουν να έπεσε θύμα και ο ίδιος ο Ρουμπάτης με το εν λόγω έγγραφο, ή να μην είχε σκοπό να θίξει τον Καραμανλή, αλλά –όπως λένε κάποιοι εκ των δημοσιογράφων που συνομίλησαν μαζί του– απλώς να καταδείξει την αναξιοπιστία αυτών που, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, τον πολεμούν για διάφορους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Ας πάμε, όμως, στα γεγονότα που αποκάλυψε η έρευνα…

Έτσι ξεκίνησαν όλα

Μόσχα, Δεκέμβριος 2004. Ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Κρεμλίνο, όπου θα δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχει ήδη κατανοήσει σε βάθος τις σχέσεις της χώρας μας με τις μεγάλες δυνάμεις, και έχει αποφανθεί ότι το να είσαι δεδομένος και δεμένος στο άρμα των ΗΠΑ δεν προσφέρει τίποτε απολύτως στα εθνικά συμφέροντα. Εάν είχε κάποια αμφιβολία περί αυτού, διαλύθηκε μετά την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα το Νοέμβριο του 2004, λίγες μόνο ώρες μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του Τζορτζ Μπους.
Ο Καραμανλής είχε αποφασίσει να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου ακολουθώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και αποφάσισε ότι η στενή συνεργασία με τη Ρωσία σε ενεργειακά ζητήματα θα έκανε τη χώρα μας ισχυρή στην περιοχή, θα της πρόσφερε περισσή ασφάλεια, και θα αναβάθμιζε το κύρος της στην ευρύτερη περιοχή, ως σημαντικού κόμβου μεταφοράς ενέργειας.

«Πειραγμένα» τηλέφωνα

Η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή και υπουργών του στο Κρεμλίνο, κράτησε αρκετή ώρα. Όμως, στο Κρεμλίνο τα πράγματα είναι περίεργα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συστήσει από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του μια ομάδα από πράκτορες της απολύτου εμπιστοσύνης του –που είχε συνεργαστεί μαζί τους είτε ως αξιωματούχος της KGB είτε ως επικεφαλής της FSB– οι οποίοι απάρτιζαν την Ομάδα Προστασίας των Επικοινωνιών.
Η ομάδα αυτή είχε αντιληφθεί ότι τα τηλέφωνα των Ελλήνων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, είναι… πειραγμένα. Με λίγα λόγια, παρακολουθούνταν. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή γι’ αυτό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν τα διμερή θέματα και συμφώνησαν ότι η αλλαγή προσανατολισμού δεν θα είναι εύκολη για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Πούτιν τού είπε ότι δεν θα το συγχωρούσαν εύκολα αυτό οι σύμμαχοι της Ελλάδος, και ο Καραμανλής έδειξε να συμφωνεί, αλλά ήταν αποφασισμένος να αλλάξει ρότα.
Ο ίδιος φέρεται να συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τους τρόπους άμυνας, και συμφώνησαν να καλέσει η ελληνική πλευρά ένα κλιμάκιο Ρώσων πρακτόρων υψηλού επιπέδου στην Αθήνα, ώστε να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών του Κώστα Καραμανλή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τουλάχιστον…

«Έβγαλαν λαβράκια»!

Η άφιξη του ρωσικού κλιμακίου –σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή που δεν αμφισβητείται– και η στενή συνεργασία με Έλληνες συνδέσμους (οι Ρώσοι δούλευαν αυτόνομα και ενημέρωναν τους εντεταλμένους συνδέσμους τους με την ΕΥΠ) οδήγησε σε θεαματικά αποτελέσματα.
Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του πρωθυπουργού και πολλών κυβερνητικών στελεχών, δημοσιογράφων, κ.ά., που αποκαλύφθηκαν λίγους μήνες μετά, ήταν –όπως λένε κάποιοι– απόρροια αυτής της συνεργασίας. Πηγή της «ΒτΚ» διαβεβαιώνει ότι οι Ρώσοι πράκτορες δεν έμειναν μόνο εκεί. Ερεύνησαν τις φονικές πυρκαγιές του 2007, και σε μια έκθεσή τους που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια, κατέδειξαν ως υπεύθυνους πράκτορες μυστικών υπηρεσιών τουλάχιστον δύο ξένων χωρών. Τα στοιχεία συνέλεξαν οι ελληνικές Αρχές, η ΕΥΠ, αλλά και οι Ρώσοι πράκτορες. Κάποια από αυτά στάλθηκαν στη Μόσχα, και η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα 110 μέτωπα πυρκαγιάς από τις 10.25 μέχρι τις 11.10 το βράδυ της 23ης Αυγούστου δεν ήταν απόρροια μιας… αβλεψίας ενός άθλιου που έριξε γόπα τσιγάρου ή της γιαγιάς από την Ηλεία που τηγάνιζε ψάρια! Επίσης, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από δορυφόρους, αλλά και από Ρώσους πράκτορες σε άλλες χώρες, και το συμπέρασμα ήταν πως το όλο εγχείρημα εντασσόταν στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι τυχαίο πως ο τότε πρωθυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις είχε πει: «Δεν θα τους αφήσουμε να κάψουν την πατρίδα μας».

«Σβήνουν» και τις… φωτιές!

Όπως ήταν φυσικό, αυτή η έκθεση, αλλά και η σχετική φημολογία που αναπτύχθηκε, απαξιώθηκε και γελοιοποιήθηκε από τους ίδιους που σήμερα πανηγυρίζουν για το υποτιθέμενο έγγραφο που έβγαζε «μαϊμού» την υπόθεση «Πυθία». Όμως, στο υποσυνείδητο κάθε λογικού ανθρώπου έμεινε ανεξίτηλη η εντύπωση πως τόσες πυρκαγιές δεν μπαίνουν από μόνες τους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε ισχυριζόμαστε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, είναι γνωστές –για όσους δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου– οι δηλώσεις ενός «Γκρίζου Λύκου» που όταν συνελήφθη για τη συνωμοσία της Εργκενεκόν στην Τουρκία, είχε πει ότι αυτός υπηρέτησε το κράτος βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα –επί Σημίτη, για να μην αδικούμε κανέναν– και η Τουρκία τον ανταμείβει με φυλάκιση.

Συνεργάτες… αναρχικοί!

Οι Ρώσοι πράκτορες φέρονται να ερεύνησαν και τα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008, αλλά κυρίως την παρουσία των φερόμενων αναρχικών ομάδων, που σε τακτά διαστήματα καίνε την Αθήνα, αλλά ουδέποτε συλλαμβάνονται. Ή όταν συλλαμβάνονται, όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί, αφήνονται ελεύθεροι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετές από αυτές τις ομάδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά «συνεργάτες» Υπηρεσιών οι οποίες επηρεάζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τα πράγματα στη χώρα μας. Και τότε η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ενοχλήσει πολλούς, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης Καραμανλή –πιο κορυφαίος… δεν γίνεται που θα έγραφε και ένας «σεσημασμένος» αντικαραμανλικός δημοσιογράφος– είχε εκμυστηρευθεί σε συνομιλητή του, ότι ένας εκ των διοργανωτών «ακτιβισμών» (για να το πούμε κομψά) που κάποτε –επί ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’90– είχε συλληφθεί και είχε προκληθεί σάλος μέχρι να απελευθερωθεί, φερόταν (sic) να δούλευε για τους Βρετανούς.
Όμως, οι Ρώσοι δεν έμειναν μόνο σε αυτά, όταν αντιλήφθηκαν –όπως ανέφεραν στις αναφορές τους– ότι παρακολουθείται το κονβόι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Από όπλα, μέχρι χάρτες…

Ενημέρωσαν αρμοδίως και έλαβαν άδεια να συμμετέχουν διακριτικά. Κάπως έτσι φέρονται να έπεσαν επάνω στο φορτηγάκι που φέρεται να είχαν οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τον Κώστα Καραμανλή. Έγινε –σύμφωνα με τους Ρώσους πάντα– συμπλοκή, αλλά δεν βγήκε κάτι, αφού οι ύποπτοι πρόλαβαν και έφυγαν με μοτοποδήλατο χωρίς πινακίδες. Εκεί στο βαν –σύμφωνα πάντα με τους Ρώσους– βρέθηκαν «πράματα και θάματα». Από όπλα, μέχρι χάρτες δρομολογίων, εργαλεία, εκρηκτικά, σημειώσεις «γραμμένες από επαγγελματίες», όπως ελέχθη στη «ΒτΚ». Στο εύλογο ερώτημα «τι απέγινε εκείνο το φορτηγάκι», η απάντηση της πηγής της «ΒτΚ» ήταν: «Ρωτήστε τους συνδέσμους της ΕΥΠ με το ρωσικό κλιμάκιο. Αυτοί ξέρουν».

Εστάλη το έγγραφο αυτό;

Συνομιλητές της ρωσικής πρεσβείας που μίλησαν στη «ΒτΚ», ήταν κάθετοι: «Το έγγραφο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλα έγιναν όπως τα λέει ο ανακριτής Φούκας στο πόρισμά του. Όλα τα άλλα αναζητείστε τους λόγους για τους οποίους λέγονται».
Το εάν εστάλη το έγγραφο όπως προείπαμε, αμφισβητείται έντονα και από τους τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Κοραντή και Σεραφείμ Τσιτσιμπή. Πληροφορίες από συνομιλητές των δύο ανδρών αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ήταν σε διαρκή επικοινωνία ανταλλάσσοντας απόψεις για εκείνη την περίοδο, και συμφώνησαν ότι δεν πέρασε ποτέ από το χέρι τους αυτό το έγγραφο που παρουσίασε ο Γιάννης Ρουμπάτης.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «ΒτΚ», ο Γιάννης Κοραντής επικοινώνησε ακόμη και με την υπάλληλο που είχε γράψει τότε, για λογαριασμό του αρχηγού, το ενημερωτικό σημείωμα, την Φ.Π. (συνταξιοδοτημένη σήμερα), που εστάλη στον πρωθυπουργό, και διασταύρωσε ότι ουδέποτε εγράφησαν αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.
Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι από τη στιγμή που η «Πυθία» ήταν επινόηση της Υπηρεσίας, τότε είναι πολύ πιθανό να είχε σταλεί το έγγραφο από τη Θεσσαλονίκη, και να απεκρύβη από αυτούς που ήθελαν να το «θάψουν» και σήμερα πολεμούν τον κ. Ρουμπάτη.
Είναι δυνατόν, όμως, να εστάλη αυτό το έγγραφο και κάποιοι να το έκρυψαν εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες ή εσωτερικά συμφέροντα; Από τα όσα κατήγγειλε ο Ρουμπάτης, αυτό δεν είναι απίθανο. Αλλά προϋποθέτει ανάληψη πολύ υψηλού ρίσκου από αυτόν που θα το έπραττε. Αλλά ακόμη και εάν δεχθούμε ότι συνέβη αυτό, το εν λόγω χαρτί απεκρύβη και από τον Μπίκα και από τον Δραβίλα στη συνέχεια; Διότι η έρευνα του Φούκα ξεκίνησε στα μέσα του 2011, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση Καραμανλή. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δηλαδή, η οποία είχε κάθε λόγο να θέλει την απαξίωση του Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο είχε γίνει πεποίθηση στην κοινή γνώμη, ότι «τον έριξαν οι ξένοι». Εδώ που τα λέμε, και η κυβέρνηση Σαμαρά, στη συνέχεια, δεν είχε κανένα λόγο να το αφήσει στο σκοτάδι, είτε για να διευκολύνει την έρευνα του Φούκα, και να μην χάνει το χρόνο του άδικα, ένας άξιος ανακριτής, με σαχλαμάρες αφού ήταν ψεύτικο το θέμα, είτε για να πλήξει τον Καραμανλή. Όσοι παρακολουθούσαν το ρεπορτάζ τότε, αντιλαμβάνονται καλά τι λέμε.
Με λίγα λόγια, ένα χαρτί που είναι κρυμμένο επί έξι χρόνια, εμφανίζεται κάποια στιγμή το 2015 (ο Γιάννης Ρουμπάτης είπε στους δημοσιογράφους πως όταν ανέλαβε και το βρήκε, το έστειλε εκεί που έπρεπε –προφανώς στους ανωτέρους του–, αλλά δεν διευκρίνισε εάν το έστειλε στο Φούκα), αλλά ακόμη και τότε δεν στέλνεται στον αρμόδιο ανακριτή που ερευνά ακόμη την υπόθεση. Μια υπόθεση που περιμένει να βρεθεί ένα δικαστήριο που θα τη δικάσει.

Ήταν αξιόπιστοι οι Ρώσοι πράκτορες;

Σύμφωνα με την τότε ηγεσία της ΕΥΠ, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν συνομιλητές τους στη «ΒτΚ», όχι απλώς ήταν αξιόπιστοι, αλλά «όσα είχε πει ο πληροφοριοδότης της ΕΥΠ, συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων εθνικών θεμάτων, αποδείχθηκαν πραγματικά».
Πηγή της «ΒτΚ» παραπέμπει στην τρομοκρατική ενέργεια που έγινε στις 19 Μαρτίου του 2009, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Κόνιαρη. Από εκεί θα περνούσε το κονβόι του Κώστα Καραμανλή όταν έφευγε από το Μαξίμου, ή το Γραφείο του στην Παναγή Κυριακού που χρησιμοποιούσε για συναντήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Όπως αναφέρει πρωταγωνιστής των ημερών εκείνων στη «ΒτΚ», οι πληροφορίες που έδωσε το κλιμάκιο των Ρώσων βοήθησαν σε πολλά ζητήματα τη χώρα μας στα εθνικά θέματα, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με κινήσεις της Τουρκίας στο ηπειρωτικό. Αντίθετα με άλλες δυνάμεις συμμαχικές, όπως λέει ένας εκ των πρωταγωνιστών, και παραπέμπει στην υπόθεση των Πακιστανών που απήχθησαν από άνδρες της ΕΥΠ. Κάτι που αποτέλεσε μελανό σημείο στη θητεία Κοραντή και είχε ζητηθεί η αντικατάστασή του από τον Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά δεν προχώρησε. Τότε στα μέσα του 2005, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΒτΚ», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ενημερώνει τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη ότι βρίσκονται στην Αθήνα Πακιστανοί οι οποίοι είναι τρομοκράτες. Ο Μολυβιάτης ενημερώνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΥΠ.

Το φιάσκο των Πακιστανών

Στη συνέχεια, αποστέλλονται σχετικά σήματα, στις 12 και 13 Ιουλίου 2005, από τη Σκότλαντ Γιαρντ, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι Βρετανοί ειδοποιούν την Αθήνα ότι ένας τουλάχιστον από τους καμικάζι του Λονδίνου φαίνεται ότι είχε συχνή επικοινωνία με χρήστες καρτοκινητών στην Ελλάδα. Ακόμη, ότι η ομάδα των τρομοκρατών είχε επαφές με τρία άτομα –πιθανολογείται από το Πακιστάν– που είχαν βρεθεί για λίγες ημέρες στην Ελλάδα, τον προηγούμενο Ιούλιο. Η όλη υπόθεση αποδεικνύεται φιάσκο, αποκαλύπτεται, και η κυβέρνηση βρίσκεται στα σχοινιά από τα κανάλια. Ήταν τότε η περίοδος που ο Βασικός Μέτοχος έπρεπε να ακυρωθεί οπωσδήποτε, και η κυβέρνηση να πληγεί πάση θυσία.
Τελικά, ο Κοραντής έφυγε τον Ιούλιο του 2009, ανέλαβε ο Μίμης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έχαιρε εκτίμησης από όλους τους πολιτικούς χώρους ως εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής. Μάλιστα, ο διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήθελε να κρατήσει τον Παπαγγελόπουλο, αλλά, όπως φέρεται να του είπε, «με πιέζει ο Παπανδρέου που θέλει να μου “φορέσει” τον Μπίκα, και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Η θέση του Γιάννη Ρουμπάτη

Η πρώτη τοποθέτηση που έκανε ο Γιάννης Ρουμπάτης όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΕΥΠ ήταν ότι δεν θέλει να συνδιοικήσει την Υπηρεσία με τους συνδικαλιστές. Η ΕΥΠ είναι μια περίπτωση πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά, αφού είναι η μόνη μυστική Υπηρεσία θεωρούμενου σοβαρού κράτους, που έχει συνδικαλισμό, και μάλιστα κάνει και… χοροεσπερίδες και συνέδρια. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το 2007 είχε διοργανώσει ένα συνέδριο… πρακτόρων στο ξενοδοχείο «Πλάζα», στο οποίο συντονιστής ήταν ο διευθυντής μιας… εφημερίδας(!!!), η οποία μάλιστα τσάκιζε τότε τον Κώστα Καραμανλή και του έκανε ανοιχτό πόλεμο. Σε αυτό το συνέδριο είχε προσκληθεί και ένας κορυφαίος –τότε– κυβερνητικός αξιωματούχος, αλλά απάντησε ότι αυτά είναι γελοιότητες και παραπέμπουν σε πράκτορα… Θου-Βου παρά σε μυστικές Υπηρεσίες ευρωπαϊκού κράτους.
Η αλήθεια ήταν πως οι συνδικαλιστές είχαν βαρύνοντα λόγο στα δρώμενα της Υπηρεσίας, κληρονομιά και αυτή του ΠΑΣΟΚ από το 1987. Ο μακαρίτης Κώστας Τσίμας ήταν αυτός που είχε μετατρέψει την τότε ΚΥΠ σε ΕΥΠ επιτρέποντας το συνδικαλισμό. Ακόμη θα θυμάται ο τότε ομόλογός του, αρχηγός των ιταλικών μυστικών Υπηρεσιών, την έκπληξη που ένιωσε όταν επισκέφθηκε την Κατεχάκη και είδε συνδικαλιστές πράκτορες να περιμένουν το διοικητή να του υποβάλουν τα αιτήματά τους.

Τα κόμματα ήθελαν άλλα…

Παράλληλα, η ΕΥΠ είχε διαρροές και… ενημέρωση ξένων πρέσβεων, και είναι γνωστά αυτά τόσο από τα Wikileaks όσο και από ερωτήσεις στη Βουλή. Όποιος θέλει περισσότερα ας απευθυνθεί σε Χρυσοχοΐδη, Παπουτσή και Μπίκα…
Αυτή η κατάσταση δεν άλλαξε σχεδόν σε τίποτε, παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες κάποιων να εκσυγχρονίσουν την Υπηρεσία. Οι αρχηγοί ήταν αυτοί που ήθελαν –άλλος λίγο, άλλος πολύ– να έχουν μια αξιόπιστη Υπηρεσία, αλλά τα κόμματα είχαν άλλη άποψη. Και αυτή την κατάσταση παρέλαβε ο Ρουμπάτης, ο οποίος κατάλαβε, από την αρχή, ότι εάν δεν την αλλάξει, θα έχει κόστος. Πρώτη προτεραιότητά του η στεγανοποίηση της Υπηρεσίας, και αυτό το πέτυχε σε σημαντικό βαθμό απ’ ό,τι λένε εχθροί και φίλοι. Έχοντας απέναντι αυτούς που θεώρησαν ότι έχασαν προνόμια, θέσεις και ποιος ξέρει τι άλλο.
Όμως, όσοι τον γνωρίζουν, ξέρουν ότι πρόκειται για ένα «σκληρό καρύδι» ή για άνθρωπο που, όπως έλεγε παλιός δημοσιογράφος, «καλό θα ήταν να μην τα βάλεις μαζί του». Έντιμος, αλλά και σκληρός όταν χρειαζόταν. Η ιστορία του γνωστή στη δημοσιογραφική πιάτσα. Πολιτικός συντάκτης χρόνια, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν δίστασε να συγκρουστεί με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 και να αφήσει το θώκο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ευρωβουλευτής αργότερα, καθότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τον εκτιμούσε πολύ και θεωρούσε ότι μπορεί να στηριχθεί επάνω του. Στη συνέχεια, βρέθηκε στη δημοσιογραφία ξανά, και ήταν αυτός που είχε αποκαλύψει, από το ραδιόφωνο του Φλας «9,61», το 1995, την υπόθεση τραυματισμού ενός στρατονόμου στο υπουργείο Άμυνας, όταν μια βεντέτα- συντάκτης του Άμυνας και κολλητός υπουργών τον είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του αρνούμενος να σταματήσει για έλεγχο στην πύλη. Τότε είχε γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το θέμα από το ίδιο το υπουργείο επί Αρσένη.

Εκτός… Μνημονίων

Βρέθηκε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου, όταν, όμως, αυτός έμπλεξε τη χώρα στα Μνημόνια διαχώρισε τη θέση του. Βρέθηκε μετά πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και φέρεται να ήταν για ένα διάστημα ο λογογράφος του. Ο Τσίπρας είχε σε μεγάλη εκτίμηση τις γνώσεις αλλά και τις διεθνείς επαφές του Ρουμπάτη, καθώς και τις ικανότητές του, και χωρίς δεύτερη κουβέντα τον όρισε επικεφαλής της ΕΥΠ. Ήταν η πρώτη τοποθέτηση αξιωματούχου μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, δείγμα του πόσο σημαντική θεωρούσε ο πρωθυπουργός την εν λόγω θέση.
Όσοι γνωρίζουν τον Ρουμπάτη ήξεραν ότι ήταν θέμα χρόνου η σύγκρουσή του με τους συνδικαλιστές. Ο εν λόγω υπάλληλος Κ.Α., τον οποίο κατήγγειλε ότι βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ΕΥΠ, ήταν πρόεδρος… των εργαζομένων της Υπηρεσίας, αλλά από το 2010-11 βρίσκεται σε αργία. Και σύμφωνα με τους τότε επικεφαλής της ΕΥΠ, ο εν λόγω υπάλληλος δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση «Πυθία», αφού δεν χειρίστηκε ποτέ τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ήταν τμηματάρχης ενός πολύ σημαντικού τμήματος, αλλά όχι αυτού που ασχολούνταν με την συγκεκριμένη υπόθεση. Και επίσης, ο εν λόγω υπάλληλος ήταν «πρασινοφρουρός ολκής», σύμφωνα πάντα με τους ανωτέρους του.
Όμως, κάποιοι λένε ότι ακόμη και εκτός Υπηρεσίας επηρέαζε πρόσωπα και καταστάσεις. Η αλήθεια για τον συγκεκριμένο υπάλληλο είναι πως το 2007 βρέθηκε στο πλευρό του Βενιζέλου. Μάλιστα, είχε διοργανώσει κάποιες εκδηλώσεις υπέρ του Βενιζέλου στη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007 – φυσικά ανεπίτρεπτο για έναν αξιωματούχο των μυστικών Υπηρεσιών. Ήταν, επίσης, και ο υπάλληλος που αποκάλυψε τη διαρροή των εγγράφων της ΕΥΠ στον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Καρχιμάκη. Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου φαίνεται πως δεν του το συγχώρεσε αυτό, και βρέθηκε σε αργία από την Υπηρεσία κατηγορούμενος για πολλά, μεταξύ άλλων για κατοχή μερικών χιλιάδων εγγράφων. Όμως, πρώην αξιωματούχοι λένε ότι αυτά τα έγγραφα ήταν αυτά που συνέτασσε ο ίδιος, και ήταν φυσικό να τα έχει στο γραφείο του. Δύσκολα να βρεις την αλήθεια σε αυτά τα πράγματα.

Τι κατήγγειλε ο Ρουμπάτης

Ας θυμηθούμε τι κατήγγειλε ο διοικητής της ΕΥΠ, πρόσφατα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Κατ’ αρχήν, την προσπάθεια υπονόμευσης του αξιόμαχου της ΕΥΠ, και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, πίσω από την οποία φέρεται να βρίσκεται η μυστική Υπηρεσία τρίτης χώρας, μη δυτικής. Το μυαλό όλων πάει κάπου ανατολικά.
Η ιστορία, όμως, περιπλέκεται και άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρωταγωνιστής, όπως είπαμε, είναι ένα πρώην στέλεχος της ΕΥΠ που έχει αποπεμφθεί από την Υπηρεσία και έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ τρίτης χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, ενεργό ρόλο φέρεται να έχει διαδραματίσει και δεύτερο πρόσωπο, με πλούσιο κατασκοπικό παρελθόν, το οποίο δεν αποκλείεται να έχει στρατολογηθεί και να έχει εργαστεί για λογαριασμό της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ).
Το σχέδιο της ξένης μυστικής Υπηρεσίας –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ίδιου παράγοντα– ήταν η επίθεση να εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες. Και έτσι να ανατραπούν όλες οι δομές που έχει δημιουργήσει η ΕΥΠ προκειμένου να λειτουργεί ως Υπηρεσία αμιγώς εθνική για την προστασία της χώρας μας στον τομέα της ασφάλειας και της συλλογής πληροφοριών. Ενήμερος, πάντως, γι’ αυτή την επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και άλλοι πολιτικοί παράγοντες.
Το σχέδιο της ξένης μυστικής Υπηρεσίας είχε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλήξει ανεπανόρθωτα κυρίως το διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, καθώς και άλλα υψηλότατατα στελέχη, και επρόκειτο να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους:
– Το πρώτο «χτύπημα» εναντίον του από τους ξένους πράκτορες θα ήταν –σύμφωνα πάντα με τις πηγές πληροφόρησης του ανώτατου παράγοντα της ΕΥΠ– να στηθεί μια κατηγορία πως διατηρεί εταιρίες στην Ιταλία για προώθηση λαθρομεταναστών.
– Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου ήταν να κατηγορηθεί ότι εμπλέκεται σε σεξουαλική παρενόχληση κατά γυναίκας στην ΕΥΠ.
– Το τρίτο μέρος της επίθεσης κατά του διοικητή ήταν να κατηγορηθεί για την υποτιθέμενη δραστηριότητά συγγενικού του προσώπου με «χρυσές βίζες».
Ακόμη, μέρος του σχεδίου κατά του επικεφαλής της ΕΥΠ ήταν, επίσης, να κατηγορηθεί πως το πρόσωπο με το οποίο έχει στενούς δεσμούς έχει νοικιάσει διαμέρισμα σε ακριτική περιοχή σε στέλεχος του οργανωμένου εγκλήματος.
Κύριος μοχλός της κατασκοπικής επίθεσης κατά της ΕΥΠ –σύμφωνα με τον ανώτατο παράγοντα της εθνικής Υπηρεσίας– φέρεται να είναι ένας πρώην συνδικαλιστής της Υπηρεσίας που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για κατασκοπεία υπέρ τρίτης χώρας, και πλέον έχει αποπεμφθεί. Σε χώρο του συνδικαλιστή… πράκτορα είχαν βρεθεί στον παρελθόν 3.500 διαβαθμισμένα έγγραφα.
Το ίδιο πρόσωπο κατηγορείται ότι την περίοδο 2001-2009 ήλεγχε ουσιαστικά τις προσλήψεις στην Υπηρεσία. Βρέθηκε να έχει στα χέρια του ψυχομετρικά στοιχεία δεκάδων – εκατοντάδων εργαζομένων, τα οποία αργότερα βρέθηκαν σε εργαστήριο στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

Ζει στη Δανία

Ο νούμερο «δύο» του κατασκοπικού θρίλερ φέρεται να είναι ένα πρόσωπο με ρόλο στενού συνεργάτη του πρώην συνδικαλιστή της ΕΥΠ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Δανία. Είναι καταδικασμένος για ενεργειακή απάτη και η χώρα μας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του.
Προτού βρεθεί στη Δανία, όμως, είχε διαφύγει στην Τουρκία, όπου έμεινε περίπου τέσσερα χρόνια. Εκεί –σύμφωνα με πληροφορίες– δεν αποκλείεται να στρατολογήθηκε από τη ΜΙΤ. Η ΕΥΠ τον εντόπισε, και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά τον έφερε στην Ελλάδα, τον εκπαίδευσε και τον ενέταξε στην Υπηρεσία, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να μάθει αν όντως ήταν πράκτορας της ΜΙΤ. Η προσπάθεια δεν απέδωσε και το συγκεκριμένο πρόσωπο εξαφανίστηκε.
Αυτή, λίγο πολύ, είναι η ιστορία των καταγγελιών. Τι απ’ όλα ισχύει και τι όχι, θα το δείξει η ιστορία. Για την ώρα, πάντως, το μόνο βέβαιο που προκύπτει από την έρευνα της «ΒτΚ», είναι πως το υποτιθέμενο χαρτί που βγάζει «μαϊμού» την υπόθεση «Πυθία», μάλλον δεν είναι και τόσο… αξιόπιστο.

Του Ειδικού Συνεργάτη

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα