Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Απειλεί να στείλει 65.000 πρόσφυγες
Η Άγκυρα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγει την κάνουλα

Επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθετικών τουρκικών ενεργειών μέχρι το τέλος του έτους φοβούνται οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας. Κυβερνητικό στέλεχος σε συνομιλία του με τη «Βραδυνή της Κυριακής» εξέφρασε την ανησυχία ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να πιέσουν την Ελλάδα σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στρατιωτικά με τις συνεχείς αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και, δεύτερον, με ωμό εκβιασμό Αθηνών και Βρυξελλών, με το άνοιγμα της κάνουλας των προσφυγικών ροών. Το δεύτερο είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, κυρίως για την Αθήνα και δευτερευόντως για την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα υποστεί πρώτη τις επιπτώσεις. Πρόσφατα, Τούρκος υπουργός απείλησε ότι θα φύγουν για Ελλάδα 65 χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Κωνσταντινούπολη.  Ήδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε στο εξωτερικό, κατάλαβε ότι οι Ευρωπαίοι για την ώρα θα στηρίξουν με λόγια και κάποια χρήματα, και θα είναι δύσκολη η διαδικασία μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Για την ώρα, σύμφωνα με ψύχραιμες εκτιμήσεις, στην Τουρκία φιλοξενούνται περίπου 2 με 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, και κανείς δεν θέλει να σκεφθεί τι θα συμβεί εάν ανοίξουν οι κάνουλες των ροών. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παίρνουν μια γεύση ήδη…

Εκβιάζει ο «σουλτάνος»

Παρά το ότι πρόσφατα ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην Αθήνα και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, οι έμπειροι διπλωμάτες του ΥΠ.ΕΞ. κρατούν «μικρό καλάθι», λέγοντας στους διαδρόμους ότι η θετική για την Ελλάδα ρητορική του Πάιατ δεν συνάδει με την τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον, η οποία κρατά ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα παρά τις φραστικές επιθέσεις στην Τουρκία, οι οποίες ουδόλως λαμβάνονται υπόψη από τον Ερντογάν. Ήδη η πρώτη παρτίδα των S-400 στην αεροπορική βάση Μουρντέντ κοντά στην Άγκυρα, έχει τεθεί σε λειτουργία, όπως δείχνουν εικόνες από δορυφόρο, ενώ την ίδια ώρα, με τη συμμετοχή προσωπικού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ξεκίνησε η εκπαίδευση των S-400 στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Η Ουάσινγκτον απλώς παρατηρεί για την ώρα… Στις επιθετικές ενέργειες περιλαμβάνεται και η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών, και στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους αντίδρασης στρέφοντας το βλέμμα στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα, έμπειροι διπλωμάτες συνεκτιμούν το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι, ίσως, προ της κρισιμότερης στιγμής της πολιτικής του διαδρομής, αμφισβητούμενος από παντού και βλέποντας τη δημοτικότητά του να καταρρέει σε πρωτοφανή επίπεδα μετά από σχεδόν 20 χρόνια παντοδυναμίας. Το ότι ο «σουλτάνος» έχει ορκισμένους εχθρούς ορισμένα κορυφαία στελέχη που ανέδειξε ο ίδιος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, τον κάνει ιδιαιτέρως ανασφαλή, και κατά συνέπεια πιο επιρρεπή σε «εξαγωγή κρίσης», σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες.

Έτοιμη η Αθήνα

Κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμά ότι η εμφάνιση του Ερντογάν μπροστά από τον προκλητικό χάρτη μπορεί να είναι πυροτέχνημα προς εσωτερική κατανάλωση, αλλά δεν είναι τυχαία, διότι οι Τούρκοι έδειξαν πως ό,τι κάνουν, το έχουν καλά μελετήσει, με προοπτική στο άμεσο μέλλον. Το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι η Άγκυρα πιθανότατα θα κάνει ένα βήμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ίσως να πιέσει με μια ακόμη κίνηση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο ή και το Αιγαίο. Στόχος το Κυπριακό και η αποτροπή των ενεργειακών σχεδίων της Ελλάδας. Επιπλέον, η Άγκυρα στέλνει και άλλο ένα μήνυμα προς την Αθήνα, πως μελλοντικά σε ενεργειακά σχέδια θα επιδιώξει παρόμοιες κινήσεις με αυτές που κάνει στην Κύπρο. Όμως, την ίδια ώρα γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η Αθήνα θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για τον ήδη πανταχόθεν βαλλόμενο «σουλτάνο», ο οποίος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, που αναζήτησε στήριξη στην… Τανσού Τσιλέρ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την οποία είχε συνάντηση πρόσφατα.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν

Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας έλεγαν πρόσφατα, σε συνομιλητή τους, ότι οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών που αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροπλάνα «διαπιστώνουν αυξανόμενη επιθετικότητα, σα να αναζητούν ατύχημα». Γι’ αυτήν την κατάσταση έχει ενημερωθεί η ηγεσία της Π.Α. και του υπουργείου Άμυνας, και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται να έχει συστήσει ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση των σχεδίων της Άγκυρας. Αίσθηση προκάλεσε η φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στο χάρτη με το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά οι έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες δεν «τσίμπησαν». «Ούτε κρύο ούτε ζέστη, μια από τα ίδια, και όσο βλέπουν ότι εμείς δεν ακολουθούμε τη ρητορική τους ούτε χάνουμε την ψυχραιμίας μας, τόσο θα ανεβάζουν τόνους», έλεγε, πρόσφατα, διπλωμάτης σε συνομιλητές του, προσθέτοντας ότι το μήνυμα που πέρασε ο Ερντογάν δεν αποτελεί κάτι νέο ή αναπάντεχο. Εδώ και χρόνια, ο ίδιος ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας και οι πρωτοκλασάτοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ομιλούν περί αυτού ακριβώς του δόγματος, πρόσθεσε. Βέβαια, να επισημάνουμε ότι η σημείωση 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποτυπώνει την πιο ακραία διεκδίκηση της Τουρκίας, καθώς παρουσιάζει ως μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» όχι μόνο όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, αλλά και μέχρι το μέσο του Αιγαίου. Ευθέως παραπέμπει στην γνωστή αυθαίρετη θέση για τουρκική ζώνη άσκησης αρμοδιοτήτων, μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών, παραβλέποντας και διαγράφοντας κάθε επήρεια των ελληνικών νησιών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα