Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Eurogroup: Σε ισχύ οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από την Ελλάδα για ΦΠΑ και συντάξεις

Το Eurogroup, ο ESM και πολύ περισσότερο το Βερολίνο, «τράβηξαν» χθες τα αυτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου τόσο ως προς το θέμα των συντάξεων όσο και ως προς τη μονομερή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σε ότι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο επικεφαλής του Eurogroup μετέφερε το μήνυμα των ΥΠΟΙΚ προς την Αθήνα: «Το επόμενο στάδιο είναι σημαντικό για να χτίσει η Ελλάδα αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να μείνει στις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί η αξιοπιστία. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα», σημείωσε ο Μάριο Σεντένο, για να… σιγοντάρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Δόθηκε κάποια δέσμευση από τις ελληνικές Αρχές. Για μένα αυτή η δέσμευση ισχύει».

Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων προέκυψε ακόμη ότι η Γερμανία ήγειρε επιφυλάξεις για την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, λόγω της αναβολής κατά ένα 6μηνο στην αύξηση του ΦΠΑ στα τελευταία νησιά του Αιγαίου, ζητώντας ισοδύναμα, καθώς θεωρεί την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά ως ένα από τα 88 προαπαιτούμενα για τη δόση, το οποίο δεν εκπληρώθηκε.

Οπως παραδέχθηκε ο Μάριο Σεντένο, η Γερμανία ήρε τις επιφυλάξεις της μόνο όταν η ελληνική πλευρά- δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, αλλά και ότι θα βρει ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει αυτή η αναβολή!

Δηλαδή η Αθήνα δεσμεύτηκε πως θα βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι ήδη πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα που υπερβαίνει τους στόχους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του, δήλωσε πως η αναστολή αύξησης του φόρου θα είναι προσωρινή και συνεπώς στο τέλος του έτους οι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα εξισωθούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, μετά και την έκδοση του ΦΕΚ με τη σχετική απόφαση για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, καθώς έγραφε ότι η αναστολή θα ίσχυε μέχρι τέλους του 2018, επέμενε ότι το θέμα είναι τυπικό και με συνεχείς παρατάσεις, για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι ο πρωθυπουργός ο Τσίπρας, θα ισχύει το εν λόγω μέτρο.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν πράσινο φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι τίποτα μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση πήρε πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο μήνυμα πριν φτάσει στον τερματισμό, ενώ η δόση- λόγω των εμπλοκών που προκάλεσε το θέμα του ΦΠΑ- θα εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα