Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

V.ANDRIUKAITIS-Α.ΞΑΝΘΟΣ : Στόχος η Εθνική στρατηγική για τον καρκίνο

Στην ύπαρξη ισχυρής εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, που υλοποιείται σταδιακά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας πως αποτελεί πρόβλημα με πολυπαραγοντική αιτιολογία που χρειάζεται διατομεακή προσέγγιση.

«Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου απέναντι στην «κουλτούρα ανοχής» της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», είπε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ο κ. Ξανθός, στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Vytenis Andriukaitis, που πραγματοποιούσε   επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Μάλιστα, το ίδιο απόγευμα μίλησε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία και των προέδρων της   Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εστίασε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, εστίασε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της παιδικής, επισημαίνοντας τη σημασία της σωματικής άσκησης, ενώ χαρακτήρισε εθνικής σημασίας ζήτημα την αξιοποίηση της Μεσογειακής Διατροφής αλλά και το θεσμό των υγιεινών σχολικών γευμάτων. Μιλώντας για την πολιτική στην Υγεία κατά στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο κ.   Ξανθός σημείωσε πως το διάστημα αυτό δημιουργήθηκε μια ασυμμετρία στη χρηματοδότηση του συστήματος και στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ

Ωστόσο τόνισε   ότι έγιναν σημαντικές τομές, όπως η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, η εξυγίανση στον τομέα του φαρμάκου και η αναδιοργάνωση της ΠΦΥ. Αποκάλυψε δε, ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα προσαρμογής θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και αύξηση του ποσοστού των δημοσίων δαπανών Υγείας από το 5,2% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, έτσι ώστε να προσεγγίσει τα ποσοστά των υπολοίπων μελών της ΕΕ. Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στην κάλυψη των προσφύγων και των Ρομά από την ιλαρά, ενώ όσον αφορά στη γρίπη είπε ότι η Ελλάδα σημείωσε φέτος ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, τόσο στο γενικό πληθυσμό , όσο και στους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι η αντιεμβολιαστική «ρητορική» έχει περιορισμένη απήχηση στη χώρα μας.

Εξήρε τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού

Για τη συνολική προσπάθεια που έγινε στον τομέα της Δημόσιας Περίθαλψης, ο υπουργός εξήρε τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ενώ μίλησε και για το brain drain που αποδυναμώνει και απειλεί τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ξανθός μίλησε για τα   ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του υπουργείου Υγείας όπως η ανάπτυξη μέσα στο 2019 του Οργανισμού HTA για την αξιολόγηση της φαρμακευτικής και ιατροτεχνολογικής καινοτομίας καθώς και η υλοποίηση των πρώτων βημάτων του Εθνικού Σχεδίου για την επιτήρηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής.

Η σημασία της διακοπής του καπνίσματος

Νωρίτερα, κατά η διάρκεια της επίσημης συνάντησης   ο κ. Andriukaitis αναφέρθηκε στη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, και τα μέτρα που δρομολογούνται από την πλευρά της Πολιτείας,   με την πιστή τήρηση της αντικαπνιστικής   νομοθεσίας, την κύρωση του πρωτοκόλλου του ΠΟΥ για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού. Συνεχίζοντας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια με επιτυχία μεγάλες προκλήσεις που συνδέονται με τη Δημόσια Υγεία και το προσφυγικό, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που επέβαλε το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οδήγησε σε μεγάλες περικοπές των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, σε θέματα παροχής τεχνικής βοήθειας, στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και επιδημιολογικών δεδομένων και περιέγραψε τους άξονες συνεργασίας των δύο πλευρών σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία της επιτροπής ΗΤΑ, τους εμβολιασμούς, την αντιμικροβιακή αντοχή, την πρόληψη του καρκίνου, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας κτλ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα