Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ : Τιμώμενη πόλη το Σαν Φρανσίσκο της έκθεσης«Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Beyond 4th»

Το Σαν Φρανσίσκο να είναι η τιμώμενη πόλη της πρώτης έκθεσης «Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Beyond 4th», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2020, πρότεινε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη συνάντηση με τη Δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο London Breed

«Θα είναι τιμή μας η πόλη του Σαν Φρανσίσκο να συμμετάσχει σε αυτή την πρώτη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας, που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόκειται για μια πόλη, η οποία φιλοξενεί το παγκόσμιο καινοτομικό κέντρο, τη Silicon Valley», είπε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, κ. Τζιτζικώστας, παρουσία του προέδρου της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσου Τζήκα, του ελληνικής καταγωγής πρώην δημάρχου της πόλης Art Agnos, του γενικού προξένου της Ελλάδας Αντώνη Σγουρόπουλου, και των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών στον τομέα του real estate George Marcus και Victor Makras

Πως συνεργάζεται με το κέντρο καινοτομίας που λειτουργεί

Συνεχίζοντας, ο περιφερειάρχης, σημείωσε πως «Θα κερδίσουμε έτσι όλοι σε επίπεδο τεχνογνωσίας και θα έχουμε την ευκαιρία, αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς να ενημερωθούμε αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο η πόλη συνεργάζεται και ωφελείται από την ύπαρξη ενός τέτοιου σημαντικού πυρήνα τεχνολογικής αιχμής. Πώς αφομοιώνει στην καθημερινότητά της και συνεργάζεται με το κέντρο καινοτομίας που λειτουργεί και πώς κερδίζει όχι μόνο σε επίπεδο φήμης και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και σε επίπεδο λύσεων σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών». Από την πλευρά της, η κ. Breed δήλωσε θετική στην πρόταση, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων καινοτομίας της Silicon Valley για τη συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Να διοργανωθεί ένα business forum καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Συμφωνήθηκε επίσης με την επιστροφή της επιχειρηματικής αποστολής στην Ελλάδα, η περιφέρεια και η ΔΕΘ-Helexpo να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη συμμετοχή του Σαν Φρανσίσκο στη «Beyond 4th», ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να διοργανωθεί ένα business forum καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή επενδυτών και αμερικανικών εταιριών καινοτομίας και ψηφιακών τεχνολογιών, που θα είναι και ο προάγγελος της έκθεσης του επόμενου Οκτωβρίου. Κατόπιν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη του Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμο, τον οποίο και συνεχάρη   για το κοινωνικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη όλα αυτά τα χρόνια και για τη συνοχή που επιτυγχάνει μέσα από την αδιάλειπτη λειτουργία της και τις προσπάθειες του Μητροπολίτη στην ελληνική κοινότητα της περιοχής. Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Μητροπολίτη να συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Σαν Φρανσίσκο και τη Θεσσαλονίκη, που είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1990, λέγοντας : «Δεν θέλουμε η αδελφοποίηση να μένει στα χαρτιά, ούτε να ατονεί.

Σαν Φρανσίσκο και Θεσσαλονίκη να αποκτήσουν κοινές αναφορές

Θέλουμε να έχει ουσία και αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως θέλουμε με το κύρος σας και το θεσμικό σας ρόλο να συμβάλλετε, ώστε Σαν Φρανσίσκο και Θεσσαλονίκη να αποκτήσουν κοινές αναφορές, να συνεργαστούν ουσιαστικά και να αποκτήσουν διαύλους συνεχούς επικοινωνίας, με στόχο το αμοιβαίο όφελος και την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στην περιοχή της Καλιφόρνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας. Παίρνοντας τον λόγο, ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του Προξενείου και της Περιφέρειας, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειές τους για πιο ουσιαστική συνεργασία των πόλεων, με την προοπτική ενίσχυσης της αδελφοποίησής τους, που θα αποτελέσει και τη βάση περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων, μέσα από κοινές εκδηλώσεις και στις δυο πόλεις. Τόσο στη δήμαρχο όσο και στον Μητροπολίτη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δώρισε ένα πολυτελές λεύκωμα με την Ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δυναμική σχέση μεταξύ Καλιφόρνιας και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Στο μεταξύ, συναντήσεις, αρχικά με τον Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Anthony Portantino και στη συνέχεια με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου (American Hellenic Council) στο Λος Άντζελες, είχε στο περιθώριο της αποστολής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις ΗΠΑ ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Προσπαθούμε με την επίσκεψή μας στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια σταθερή και δυναμική σχέση μεταξύ της Πολιτείας της Καλιφόρνια και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο, με έμφαση στους κλάδους της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από τη μια και των οπτικοακουστικών παραγωγών από την άλλη, με αιχμή τη λειτουργία του πρώτου οργανωμένου Film Office στην Ελλάδα, που ίδρυσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε   το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας : «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω στον Γερουσιαστή Portantino τη σταθερή και ισχυρή δέσμευσή μας για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, ειδικά στους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και την καινοτομία»,

Προοπτική συμμετοχής της Πολιτείας της Καλιφόρνια στην «Beyond 4th»

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Portantino συζήτησαν μια σειρά οικονομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην προοπτική συμμετοχής της Πολιτείας της Καλιφόρνια στην πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4th», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2020. Οι δυο άνδρες διερεύνησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης σταθερής επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Καλιφόρνια και ειδικότερα τις μεθόδους για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που αναπτύσσει η Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπως την περιέγραψε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες, στις οποίες η Καλιφόρνια σχεδιάζει να ιδρύσει Γραφείο Επενδύσεων.

Θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σημειώνεται πως ο κ. Portantino δήλωσε υποστηρικτικός ως προς τις κοινότητες μεσογειακών χωρών στην Πολιτεία και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση του περιφερειάρχη να συμμετέχει η Πολιτεία της Καλιφόρνια στην έκθεση ICT στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Οκτώβριο. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με την Καλιφόρνια. Στο Λος Άντζελες, ο περιφερειάρχης είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου της Καλιφόρνια και συνομίλησε με τους ομογενείς για θέματα ενδιαφέροντός τους, για ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και για τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτύξει ισχυρούς και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με την Πολιτεία της Καλιφόρνια. «Δεν μπορούσαμε ερχόμενοι στην Καλιφόρνια να μην επισκεφτούμε την ελληνική κοινότητα του Λος Άντζελες και όλους εσάς που ζείτε και δημιουργείτε εδώ ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας : Έχω ζήσει στο εξωτερικό και στις ΗΠΑ και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο Έλληνες αισθάνεστε, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε»

Προβάλλουν την Ελλάδα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της, με κάθε ευκαιρία

Οι Έλληνες ομογενείς επισήμαναν στον περιφερειάρχη ότι οι δεσμοί της ελληνικής κοινότητας στην Καλιφόρνια, όπως και στις άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, με την Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν και πως οι ίδιοι φροντίζουν ώστε όχι μόνο να διαφυλάξουν τις παραδόσεις και τα έθιμα της μητέρας πατρίδας, αλλά και να προβάλλουν την Ελλάδα, τον ελληνικό τρόπο ζωής, την Ιστορία και τον πολιτισμό της, με κάθε ευκαιρία. Ο περιφερειάρχης συζήτησε με τους Έλληνες ομογενείς τα ζητήματα της ελληνικής κοινότητας στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία αριθμεί περίπου 100.000 άτομα, ενώ ενημέρωσε και για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα η δυνατότητα που θα δοθεί σε όλους εσάς, που κρατάτε άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο, να ψηφίζετε στον τόπο κατοικίας σας και να συνδιαμορφώσετε την πορεία της Ελλάδας στο εξής. Είναι ένα δικαίωμα που το στερηθήκατε, όμως πλέον στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα ψηφίσετε κι εσείς στον τόπο κατοικίας σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη Δημοκρατία, τη χώρα μας και την ομογένεια. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να έχετε λόγο και ρόλο στην Ελλάδα του αύριο. Ως περιφερειάρχης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε κοντά σας και τα επόμενα χρόνια, προσπαθώντας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση της Κεντρικής Μακεδονίας με την Καλιφόρνια και σ’ αυτή την προσπάθεια οι ομογενείς θα έχουν αποφασιστικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ο πρόεδρος του American Hellenic Council Dr. Menas Kafatos υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη Δημοκρατία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση προφανώς στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενημερώνοντας το αμερικανικό κοινό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα τρέχοντα ζητήματα και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνεννόηση και με την ελληνική Πολιτεία. Θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Πολιτεία της Καλιφόρνια, διότι θεωρούμε ότι τα οφέλη είναι αμοιβαία και η προσπάθεια αυτή ανοίγει πολυεπίπεδες προοπτικές. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να περάσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα