Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

…Βαρομετρικό χαμηλό μεταξύ Εκκλησίας – κυβέρνησης

Ιεραρχία και Άγιον Όρος ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις Εκκλησίας και κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης με τη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, εν όψει της επικείμενης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Εκκλησία και Άγιον Όρος εξέφρασαν την με κάθε τρόπο κάθετη και απόλυτη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο, ενώ οι Αγιορείτες μοναχοί, λίγες ημέρες μετά την άρνησή τους να δεχθούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Όρος, επανήλθαν με σκληρότερη γλώσσα και μιλούν πλέον για «καταστρατήγηση του νόμου του Θεού».
Η μεν Ιεραρχία της Εκκλησίας απηύθυνε δημόσια και σαφή προειδοποίηση προς τη Βουλή στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, να μην το υπερψηφίσουν. Η δε Ιερά Επιστασία της Αθωνικής Πολιτείας σε επιστολή της προς όλους τους βουλευτές και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, αφού εκφράζει την ανησυχία της για το «τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» μετά την ψήφιση του συμφώνου συμβιώσεως και της θεματικής εβδομάδας στα σχολεία για τις έμφυλες ταυτότητες, καλεί και αυτή με τη σειρά της, τους βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Στο σκεπτικό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας». Οι 81 μητροπολίτες καλούν τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία». Για την Εκκλησία «το φύλο δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο».
Στις αρχές της εβδομάδας, άλλωστε, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το πέρας του Αγιασμού για την έναρξη των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνόδου στη Βουλή, ερωτώμενος από δημοσιογράφους είχε προϊδεάσει για τη στάση της Εκκλησίας μιλώντας για «παιχνιδίσματα και εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Εκκλησία δεν απορρίπτει συλλήβδην τη νομική αλλαγή της ταυτότητας φύλου, αναγνωρίζουσα ότι υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις με βεβαιωμένο επιστημονικά ιατρικό ιστορικό. «Θεωρούμε ότι η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο ούτε επιλέγεται ελεύθερα ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση