Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Βενιζέλος: Συνωμοσία κατά θεσμών και αρχών της Δημοκρατίας

Για συνωμοσία κατά των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή για την Novartis.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών «Με αφορμή το όνομα. Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια» ο πρώην υπουργός δήλωσε πως χαίρεται για την προανακριτική «γιατί επιτέλους τελείωσε η φάση του παρασκηνίου, της μυθολογίας, των επιλεκτικών διαρροών και περνάμε στη φάση των δημόσιων διαδικασιών, αρχικά στη Βουλή και, εφόσον χρειασθεί, στις αίθουσες των ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων».

Οπως εξήγησε «τώρα θα αποκαλυφθεί ότι, πράγματι, βρισκόμαστε απέναντι στο μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Ο Ευ. Βενιζέλος πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως «βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνωμοσία κατά των θεμελιωδών θεσμών και αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μιλάω ακριβολογώντας. Και, σας παρακαλώ, να το κρατήσετε. Αυτό που έχει γίνει, μια επίθεση κατά των προσώπων που συγκροτούν την αντιπολίτευση, την πολυφωνία και τον ορθό λόγο, και, αναφέρομαι πρωτίστως, σε αυτές τις αξίες που εγώ εκφράζω και με τις οποίες αγωνίζομαι, αλλά αναφέρομαι και σε άλλους χωρίς να εξειδικεύω, αυτό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο, γιατί αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας αλλά και την δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει εθνική στρατηγική».

Ερωτηθείς αν θα αναλάβει και νομικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες απάντησε: «Μα, προφανώς. Εδώ έχει χρησιμοποιηθεί η Δικαιοσύνη ως όργανο και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τις διαδικασίες, τους θεσμούς και τις εγγυήσεις του Συντάγματος, του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας για να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε: «Η αλήθεια για την υπόθεση Novartis βεβαίως και πρέπει να αποκαλυφθεί. Είναι κάτι που αφορά το Ποινικό Δίκαιο και όποιος είναι ένοχος πρέπει να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί. Αλλά, αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά στο έγκλημα που έχει συντελεστεί με την συνωμοσία εις βάρος των Θεσμών».

Μιλώντας στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Με αφορμή το όνομα: Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια» ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συναίνεση που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική για να καλύψει το κενό που προκαλεί η στάση του κ. Καμμένου και άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό , προειδοποιώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως «όταν παίζεις με τη φωτιά θα καείς».  Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας αναζητά συναίνεση στο Μακεδονικό για να καλύψει το κενό που προκαλεί η στάση του Πάνου Καμμένου.

«Έχουμε μια αναζήτηση συναίνεσης όχι για να λύσουμε ένα μεγάλο εθνικό θέμα, αλλά για να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ το κενό πλειοψηφίας λόγω της διαφορετικής στάσης που έχει ο δεύτερος εταίρος που είναι οι ΑΝΕΛ. Δεν ζητάει από την αντιπολίτευση συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αλλά στήριξη στην εσωτερική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έγινε με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015 που παρασχέθηκε γενναιόδωρα η συναίνεση και μετά πήγαμε σε συγκρουσιακές εκλογές. Τώρα ζητούν την συναίνεση και μετά κάνουν επίθεση, λέγοντας ότι είναι οι κήρυκες της κάθαρσης, είναι οι σταυροφόροι της αλήθειας, έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος του διεφθαρμένου, από το οποίο θέλουν συναίνεση», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στο Μακεδονικό αλλά και συνολικότερα για την πολιτική που ακολουθεί, κάνοντας λόγο για «εθνικολαϊκισμό», ενώ αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά πως «όταν παίζεις με τη φωτιά θα καείς».

Είπε ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος: «Μπορεί να μας πείσει ο κ. Τσίπρας έχοντας μια κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, και κάνοντας αυτά που κάνει, γιατί δεν κάνει μόνο εξωτερική πολιτική, κάνει πολιτική κατά των θεσμών, πολιτική σε σχέση με την οικονομία, ότι μπορεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα; Εμένα όχι, Δεν μπορεί να με πείσει και αυτό μου προκαλεί ανησυχία. Αλλά όταν παίζεις με τη φωτιά θα καείς, όταν παίζεις με τον εθνικολαϊκισμό, είτε στις πλατείες των αγανακτισμένων είτε με πύρινους εθνικολαϊκιστικούς λόγους, δεν κάνεις ούτε εξωτερική πολιτική διαμορφώνεις εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Τσίπρας «το καλύτερο delivery boy»!

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην αλλαγή πολιτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε τον όρο «delivery boy»! «Θα είχαμε βγει από το ευρώ θα είχαμε κάνει ένα πανηγύρι δύο ημερών, θα είχαμε καταστρέψει τις τράπεζες, τις καταθέσεις, την οικονομία, την προοπτική του ελληνικού λαού και τώρα έρχονται και μας δικαιώνουν όλοι αυτοί που έλεγαν ότι έπρεπε να γίνει αυτό, διότι έτσι εκλέχθηκαν, αλλά μετά άλλαξαν άποψη και τώρα καμαρώνουν επειδή τους λένε, ναι είστε το καλύτερο delivery boy!”, τόνισε ο Βενιζέλος.

Τα συλλαλητήρια

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. «Εγώ σέβομαι πάρα πολύ όσους πήγαν στα συλλαλητήρια, χωρίς να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των διοργανωτών. Χωρίς να είναι ομιλητές, χωρίς να στρέφονται κατά του πολιτικού συστήματος, του Κοινοβουλίου, της Δημοκρατίας, χωρίς να εκπέμπουν έναν λόγο ο οποίος υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Γιατί πήγαν εκεί για να εκφράσουν την αγωνία τους, πήγαν εκεί για να εκφράσουν την έλλειψη προοπτικής, την προσβολή που νιώθουν ότι έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Επίθεση στον Πάνο Καμμένο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο με αφορμή το συμβάν με την Τουρκία κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στα Ίμια. «Ποιο είναι πιο μεγάλο γεγονός; Πιο μεγάλο γεγονός είναι οτιδήποτε συμβαίνει με τα Σκόπια ή αυτό που συνέβη στα Ίμια με την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του κ. Καμμένου που έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να θέσουν ξανά με ιταμό τρόπο ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας και γκρίζων ζωνών. Πού προσβάλλεται η κυριαρχία και ο πατριωτισμός;», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η λύση για το όνομα

Ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας ποια είναι η θέση του για τη λύση ανέφερε ότι είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Η λύση για το όνομα είναι ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, κατά προτίμηση προσδιορισμό, ο οποίος θα ήταν πολύ καλό να ήταν σλαβικά διατυπωμένος και αμετάφραστος, αλλά αυτό που έχει μείζονα σημασία είναι η χρήση και εσωτερική και διεθνής. Αρα πρέπει να υιοθετηθεί και ως εσωτερικό όνομα. Πρέπει οι περίπου 135 χώρες που έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία» να προβούν σε διορθωτική πράξη αναγνώρισης με το νέο σύνθετο όνομα το οποιο ισχύει erga omnes».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβυς ε.τ., ο Γιώργος Σαββαΐδης, Πρέσβυς ε.τ., ο Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα