Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Βουλιάζουν και επαιτούν

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου το πρωί της Τρίτης, αλλά και η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, δημιούργησαν ξαφνικά ένα σκηνικό πρόωρων εκλογών. Τα όσα είπαν, προκάλεσαν αρχικά την αίσθηση πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί ενδεχομένως να επισπεύσει τις κάλπες αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία με τα Σκόπια, στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται το αργότερο έως τις 7 Οκτωβρίου.
Αλλά τα όσα επακολούθησαν αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα και προκαλούν αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, και μια αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, που προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές και να εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο, τουλάχιστον έως την ερχόμενη άνοιξη.
Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση δείχνει να «βουλιάζει», με τους δημοσκοπικούς της δείκτες να υποχωρούν σε όλες τις σφυγμομετρήσεις, ο βασικός της στόχος παραμένει να πάει σε εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Στην επιδίωξή του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει συμμάχους τον Ζόραν Ζάεφ και τον Πάνο Καμμένο, οι οποίοι με τη στάση τους, του δίνουν πολιτικό χρόνο, τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιμηκυνθεί έως τον Μάιο.
Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα αντέξει στην πίεση μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην περίπτωση που το δημοψήφισμα των Σκοπίων εγκρίνει τη Συμφωνία και η
συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα βρίσκεται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο σε φάση ρήξης και διαζυγίου.
Διότι, όπως ξεκαθάρισε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ., εφόσον η Συμφωνία εγκριθεί, και ολοκληρωθεί και η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, ο ίδιος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ανακοινώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.
Μέχρι τότε, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα εξακολουθήσει να τη στηρίζει, χωρίς να αποτελεί εμπόδιο η διαφωνία του με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι προφανές, όμως, πως η πίεση της κοινής γνώμης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα ενταθεί σε βάρος του αν η Συμφωνία εγκριθεί από το λαό της ΠΓΔΜ, και είναι ακόμη άγνωστο πώς ο ίδιος θα αντιδράσει στην προσπάθειά του να επιβιώσει πολιτικά και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκ νέου είσοδο του κόμματός του στη Βουλή.
Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να διατηρήσει τη συνοχή της έχει αρωγό και τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια των 100 ημερών από την έγκριση της Συμφωνίας έως τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα του, προσφέροντας στον Αλέξη Τσίπρα ένα χρονικό περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών για να οργανώσει τις κινήσεις.
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρονική δέσμευση για να φέρει τη Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, εφόσον τα Σκόπια ολοκληρώσουν όλα τα δικά τους προαπαιτούμενα.
Συνεπώς, ακόμα και αν η αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, τίποτα δεν εμποδίζει τον Αλέξη Τσίπρα να καθυστερήσει την κύρωση έως τον Μάιο, ή ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές, για να μην ρισκάρει ανατροπή της κυβέρνησής του.
Το ερώτημα, επίσης, που παραμένει, είναι και κατά πόσο και ο Ζάεφ θα θελήσει να πιέσει την κυβέρνηση μετά τον Ιανουάριο, εφόσον ο ίδιος θα έχει εκπληρώσει τη δική του αποστολή, ως προς τη Συμφωνία. Διότι αν εκείνος τότε αρχίσει να πιέζει το Μαξίμου για άμεση κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε η κατάσταση μπορεί εκ νέου να περιπλακεί.

Τελευταία ελπίδα στο Eurogroup

Και επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αρχίσει να προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να καταφύγει νωρίτερα σε πρόωρες εκλογές, παρότι δεν το επιθυμεί.
Και για το λόγο αυτό, την ίδια στιγμή που παρακαλάει τον Ζάεφ να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο πριν ολοκληρώσει το δικό του μέρος της Συμφωνίας, εκλιπαρεί και τους Θεσμούς για να εξασφαλίσει μια εξάμηνη αναβολή στη μείωση των συντάξεων που είναι προγραμματισμένες για την 1η Ιανουαρίου.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, για να επανασυμφωνηθούν τα όσα θα πρέπει να συμβούν μετά την έξοδο από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει και επισήμως την αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων, τουλάχιστον για έξι μήνες, έτσι ώστε να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος αυτής της ρύθμισης, τουλάχιστον έως τις εκλογές.
Οι ελπίδες του κυβερνητικού επιτελείου για μια τέτοια συμφωνία αναπτερώθηκαν μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί, παρότι αποδοκιμάστηκαν σχεδόν αμέσως από τον επικεφαλής του Eurogroup και τον επικεφαλής του ESM, που υπογράμμισαν πως τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν απαρεγκλίτως. το αίτημα της κυβέρνησης γίνει αποδεκτό θα μπορεί κανείς να υποστηρίξει με βεβαιότητα πως οι εθνικές εκλογές «κλειδώνουν», πλέον, για τον Μάιο.
Αν, αντιθέτως, το αίτημα απορριφθεί, τότε οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές εντός του 2018, είναι βέβαιο πως θα επανέλθουν…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα