Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την ΤίναΒράζει «στο ζουμί του» ο Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον σκόνταψε στην αλαζονεία του και τώρα βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία με το… Brexit να του καίει το χέρι! Μετά από τρεις απανωτές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων στην πρεμιέρα του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ο καλο-κακομαθημένος απόφοιτος του Ίτον και της Οξφόρδης βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ψήφισμα που του απαγορεύει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και μια αντιπολίτευση που αρνείται να του επιτρέψει την προκήρυξη εκλογών. Ποια είναι τα πιθανά επόμενα βήματα του αρχηγού των συντηρητικών Τόρις;

Νέα προσπάθεια για εκλογές υπό το νόμο Fixed-term Parliament Act

Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο και πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον αποκαλούμενο νόμο της αυτοδιάλυσης της Βουλής που ψηφίστηκε το 2011, η προβλεπόμενη 5χρονη χρονική περίοδος ανάμεσα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις διακόπτεται αν συμφωνήσουν τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή οι 434 εξ αυτών. Όταν ο Τζόνσον το επιχείρησε για πρώτη φορά στα μέσα της εβδομάδας, μόλις 298 υποστήριξαν το σχέδιό του, με όλους τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να του γυρνούν προκλητικά την πλάτη. Το κλίμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό τις επόμενες ημέρες, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί θέλουν και αυτοί στην πραγματικότητα εκλογές, αρκεί το Brexit χωρίς συμφωνία να μην αποτελεί σε καμιά περίπτωση, πλέον, επιλογή. Ωστόσο, ακόμα και αν ο αρχηγός των Εργατικών, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πειστεί σχετικά, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στον Βρετανό πρωθυπουργό τη διενέργεια εκλογών πριν τις 31 Οκτωβρίου.

Αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης Αυτό ήταν το «πυρηνικό όπλο» στα χέρια του οποιουδήποτε μπαρουτοκαπνισμένου πρωθυπουργού ο οποίος ήθελε στο παρελθόν, και πριν τον περιβόητο νόμο FTPA, να διαφυλάξει το αξίωμά του. Με απλά λόγια, ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές ή αμέσως προκηρύσσονταν εκλογές. Σήμερα, πια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο FTPA προβλέπει το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης από την αντιπολίτευση, ωστόσο ένα τέτοιο αίτημα από την ίδια την κυβέρνηση είναι στην καλύτερη περίπτωση ασυνήθιστο. Υπάρχει δηλαδή το εξευτελιστικό ενδεχόμενο ο Τζόνσον να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και πολλοί από τους βουλευτές του να συμπαραταχθούν με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς εναντίον του!

«Να βράσει στο ζουμί του» Αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις ημέρες οι Εργατικοί, που πιστεύουν ότι ο αρχηγός τους θέλει ακριβώς αυτό. Να αφήσει δηλαδή τον Τζόνσον να βράσει στο ζουμί του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και θα έπρεπε να επιτευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., ώστε οι εκλογές να γίνουν αμέσως μετά, με δεδομένη κιόλας την αναστολή του Κοινοβουλίου που ο Βρετανός πρωθυπουργός επέβαλε και ξεκινά από αυτή την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορεί να κάνει ο Τζόνσον είναι να φωνάζει όπου σταθεί και όπου βρίσκεται πόσο «κοτούλα» είναι ο αντίπαλός του και φοβάται τις εκλογές…

Η Βρετανία σε κρίση Δημοκρατίας…

Το Brexit έχει βυθίσει τη Βρετανία στο χάος. Κι όμως, τα μεγάλα λόγια υπέρ ή κατά της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. υπάρχουν μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού όπως έγραφε αυτές τις ημέρες αρθρογράφος της «Guardian», ακόμα και οι ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της φαλκίδευσης της δημοκρατίας από τον Μπόρις Τζόνσον, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του για αναστολή των λειτουργιών της Βουλής, ήταν 5 άνθρωποι που οι υπερήλικοι συντηρητικοί ψηφοφόροι εύκολα θα πατούσαν με το αμάξι τους! Τι συμβαίνει, τελικά, στη Βρετανία σήμερα; Παρότι τα τανκς δεν έχουν γεμίσει τους δρόμους του Λονδίνου, αυτό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη χώρα είναι ένα κανονικό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Η Βρετανία βρίσκεται σε κρίση δημοκρατίας εδώ και καιρό, από το τέλος της διακυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, οπότε ο Κόλιν Κράουτς κυκλοφορούσε το εξαιρετικό βιβλίο του «Μεταδημοκρατία», στο οποίο υποστηρίζε ότι η παρακμή των κοινωνικών τάξεων που κατέστησαν δυνατή μια ενεργό και κριτική μαζική πολιτική συνδυάστηκε με την άνοδο του παγκόσμιου καπιταλισμού και δημιούργησε ως αποτέλεσμα μια αυτοαναφορική πολιτική τάξη, η οποία ασχολείται περισσότερο με την ανάπτυξη δεσμών με τα πλούσια επιχειρηματικά συμφέροντα παρά με την εφαρμογή πολιτικών προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των απλών ανθρώπων…

Εκλογές με τι αποτέλεσμα;

Οι εκλογές στη Βρετανία δεν είναι απίθανο, πλέον, ενδεχόμενο. Είτε συμβούν μέσα στον επόμενο μήνα είτε όχι, 5 παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμά τους είναι οι εξής:

Το πλεονέκτημα του Τζόνσον – Η στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον από τη μέρα που εισέβαλε στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν να ενώσει την ψήφο αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου ακολουθώντας μια σκληρή προσέγγιση απέναντι στο Brexit. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πέτυχε τον στόχο του αφού αύξησε το ποσοστό αποδοχής των Τόρις στο 33% ψαρεύοντας στη δεξαμενή του κόμματος του Brexit.

Η πλειοψηφία «στο σφυρί» – Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Αυγούστου, εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκλογών οι συντηρητικοί Τόρις θα κέρδιζαν άνετα την πλειοψηφία με ποσοστό 33,3% των ψήφων και 356 έδρες έναντι 25% για τους Εργατικούς και τις πιθανές 188 έδρες τους. Ωστόσο, αυτή η κατάληξη προϋποθέτει ότι ο Τζόνσον θα τα πήγαινε καλά στις παραδοσιακές έδρες των Εργατικών στα Μίντλαντς και στο Βορρά, με το Brexit «ή το κάνουμε ή πεθαίνουμε».

Η ανικανότητα των εργατικών – Η Τερέζα Μέι ξεκίνησε την εκστρατεία της το 2017 σαν σίγουρη νικήτρια, αλλά αποδείχτηκε μέτρια στις επιδόσεις της. Ο Τζόνσον δεν θεωρείται τόσο αποτυχημένος στο κομμάτι της επικοινωνίας αφού ανίκανο μπορεί να τον θεωρεί το 43% των Βρετανών, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό του Κόρμπιν είναι 66%!

Ο… βασιλιάς Νάιτζελ Φάρατζ – Οι Τόρις μπορούν να κερδίσουν τους Εργατικούς αν έχουν μαζί τους και το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ που κινείται στο 12%-16% των ψήφων. Η συσπείρωση είναι σημαντική για το συντηρητικό Βρετανό πρωθυπουργό, αλλιώς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει από τον αρχηγό των Εργατικών επειδή οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης θα μοιραστούν δεξιά και δεξιότερα.

Ευμετάβολο σκηνικό – Για να πάρει κεφάλι ο Κόρμπιν θα πρέπει να συσπειρώσει την ψήφο όσων είναι υπέρ της παραμονής και να κερδίσει ξανά το σύνολο της εργατικής τάξης της Βρετανίας.

  • ∆ιαίρει και βασίλευε αλά Μπόρις«Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα επικρατήσει οικονομικό χάος. Αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ του Brexit ως μια πράξη ανυπακοής. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι σήμερα ο κ. Τζόνσον μιλά για τη μείωση του κόστους διαβίωσης ξέροντας καλά ότι η υποτίμηση της λίρας που πυροδοτεί το Brexit επηρεάζει κυρίως τους φτωχούς ανεβάζοντας τις τιμές των τροφών και των καυσίμων. Το χτύπημα του κ. Τζόνσον μοιάζει με τη λαϊκίστικη μπαλιά που κατάφερε ο πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ουίλιαμ Χέιγκ το 2001: ότι οι πολίτες προδόθηκαν από μια «φιλελεύθερη ελίτ» που πρόθυμα αγνόησε τις ανησυχίες τους για τους ξένους και την απειλή που αποτελούσε η Ε.Ε., που έβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνεται «η γη των ξένων» χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως. Ωστόσο, ακόμα και εκείνος δεν πίστευε ότι η αυτονομία της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα της επέτρεπε να απογειωθεί. Ο Χέιγκ ήθελε έναν πολιτιστικό πόλεμο με την Ευρώπη και όχι έναν οικονομικό. Ο Τζόνσον θέλει και τα δύο. Τόσο μακριά και τόσο βαθιά έχει ποτίσει ο ευρωφοβικός λαϊκισμός τη βρετανική γη. Είναι ο τρόπος να κρατηθεί το έθνος διχασμένο και η εξουσία στα χέρια όσων πρεσβεύουν το αλάνθαστο διαίρει και βασίλευε… Ο κ. Τζόνσον από ένστικτο καταλαβαίνει ότι η τρέχουσα αναταραχή συντηρεί την πρωθυπουργία του – γι’ αυτό και δεν υπάρχει τμήμα της κυβέρνησης που δεν θα κάψει σαν ένας άλλος Νέρων προκειμένου αυτοί που κυβερνούνται να τον κρατήσουν στο τιμόνι. Γι’ αυτό και πρέπει κάποιος να τον σταματήσει…», γράφει και προσκαλεί σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα «Guardian».

Βρετανικός… τραγέλαφος

Με την τριπλή ήττα και ενώ βλέπει το όραμά του για Brexit να κατακρημνίζεται, ο Μπόρις Τζόνσον πληροφορήθηκε ότι και ο ίδιος ο αδελφός του υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατηγική του! Διχασμένος ανάμεσα «στην οικογενειακή πίστη και το εθνικό ενδιαφέρον», ο Τζο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται τόσο από βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος όσο και από υπουργός, ακολουθώντας το δρόμο που πήραν οι 21 αντάρτες Τόρις ενάντια στο no deal Brexit.

Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου

Το Brexit προβλέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, στις 23.00 GMT. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως επιθυμεί μια νέα συμφωνία αποχώρησης με την Ε.Ε., αλλά έχει δεσμευτεί πλειστάκις ότι θα κάνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς αυτήν. Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία σημαίνει ότι αυτόματα το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, συμφωνίες που έχουν συναφθεί για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τεράστιο πλήγμα στη βρετανική Οικονομία.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΩΣ ΦΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΣΥΜΦΩΝΙΑ Οι βουλευτές έχουν αποδείξει παραπάνω από μία φορά με την ψήφο τους ότι αντιτίθενται μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, και μαζί τους έχουν συμφωνήσει εξίσου πολλές φορές και αρκετά μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Παρά την «τρίπλα» του Βρετανού πρωθυπουργού για αναστολή της λειτουργίας της Βουλής από τις 9 Σεπτεμβρίου, εκείνοι πέτυχαν με ψήφισμά τους να εμποδίσουν την έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία. Τώρα επιδιώκουν ένα νέο νόμο που θα αναγκάσει τη κυβέρνηση να ζητήσει από την Ε.Ε. αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΑΣΤΡΑΠΗ Ο Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου. Για να επιτύχει το σχέδιό του αυτό, χρειάζεται τη στήριξη από τα 2/3 των βουλευτών που ήδη του έχουν γυρίσει την πλάτη. Θεωρητικά μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν σχετικό νόμο-αστραπή που χρειάζεται απλή πλειοψηφία για να περάσει.

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Εάν είναι μεγάλος ο αριθμός των βουλευτών που θα στηρίξει το αίτημά του, τότε θα δοθεί στην τρέχουσα κυβέρνηση ή σε ένα άλλο σχήμα της με διαφορετικό πρωθυπουργό περιθώριο 14 ημερών για να μπορέσει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Μια τέτοια κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι θα ζητήσει αναβολή του Brexit, θα προχωρήσει σε νέες εκλογές ή άλλο δημοψήφισμα.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει μια νέα συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε. ή να καταφέρει να περάσει τη «νεκρή» από τις πολλές καταψηφίσεις συμφωνία της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χωρίς το περιβόητο Irish backstop, την πολιτική ασφαλείας που εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ BREXIT Ακόμα κι αν επιτευχθεί ομοφωνία εντός Βρετανίας για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει σε αυτό να συμφωνήσουν και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία πιστεύεται ότι θα τα οδηγήσει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

ΑΚΥΡΩΣΗ BREXIT Υπάρχει η νομική επιλογή της ακύρωσης του Brexit με την ανάκληση του άρθρου 50. Ωστόσο, είναι μία επιλογή που η τρέχουσα κυβέρνηση απεύχεται, οπότε μπορεί να συμβεί μόνο κατόπιν αλλαγής της.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα