Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γιάννης Μπουτάρης – Έτσι κι αλλιώς… διαφορετικός!

Πότε ο εκλεκτός του διαφορετικού, ο εκφραστής της άλλης αντίληψης για τη Θεσσαλονίκη έχασε την αίσθηση των τεκταινομένων; Είναι το άγχος της επανεκλογής και η ανάγκη προσεταιρισμού του ΣΥΡΙΖΑ που τον έριξε στις πρόσφατες λεκτικές ακρότητες;

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι από κούνια sui generis. Με τις οικογενειακές καταβολές που έχει, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σήμερα, μόνο ένας πετυχημένος επιχειρηματίας αφοσιωμένος στην καλλιέργεια του αμπελιού και το εμπόριο κρασιών. Όπως συμβαίνει με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μπουτάρη Α.Ε. ή τα παιδιά του, Μιχάλη και Στέλιο.
Όμως, ο κυρ Γιάννης είχε πάντα άποψη, και μάλιστα άποψη για όλα. Γι αυτό και οι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης τον επέλεξαν δύο φορές, το 2011 και το 2014, για να γίνει ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Για να φέρει στη συμπρωτεύουσα έναν φρέσκο αέρα, κοσμοπολίτικο και εξωστρεφή. Ο Μπουτάρης και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις οσμίστηκε τον αέρα αλλαγής και εξέφρασε την προσμονή και την ελπίδα στο διαφορετικό.
Πότε, όμως, ο εκλεκτός του διαφορετικού, ο εκφραστής της άλλης αντίληψης για την πόλη της Θεσσαλονίκης, έχασε την αίσθηση των τεκταινομένων;
Είναι το άγχος της επανεκλογής μακριά από τους παλαιούς υποστηρικτές που άρχισε να του θολώνει τη σκέψη;
Είναι η ανάγκη προσεταιρισμού του ΣΥΡΙΖΑ που τον έριξε στις πρόσφατες λεκτικές ακρότητες;
Όσοι τον παρατηρούν, μας θυμίζουν ότι ήταν πάντα συγκρουσιακός και απορρίπτουν τη μικροπολιτική σκοπιμότητα εν όψει των επικειμένων εκλογών. Την επομένη της εκλογής του το 2011, προκάλεσε την πρώτη ρήξη με τους υποστηρικτές του (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά κ.ά.), καθώς ανακοίνωσε την επιθυμία για ανέγερση ισλαμικού τεμένους, αποτεφρωτηρίου νεκρών, αλλά και μνημεία για τους Εβραίους και την επανάσταση των Νεοτούρκων! Επίσης, με τις πρώτες τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, προσώπων μακράν των κομματικών μηχανισμών που τον υποστήριξαν στην εκλογή του, δέχτηκε και την πρώτη κριτική. Απήντησε οργισμένα: «Ευχαριστούμε τα κόμματα για τη στήριξή τους, αλλά από εδώ και στο εξής, κουμάντο κάνουμε εμείς»!

«Ιδιαίτερος», sui generis,
Βλάχος στην καταγωγή,
μεγαλοαστός της Θεσσαλονίκης,
ακομπλεξάριστος και απρόβλεπτος,
ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης

Είναι αμφίβολο, όμως, εάν με αυτό το παρελθόν ο κ. Μπουτάρης θα τύχει ξανά της ίδιας κομματικής ανοχής και στήριξης. Έχει ανάγκη, αν μη τι άλλο, να διερευνήσει με τον ιδιαίτερο, έστω, τρόπο του τις δυνατότητες στήριξης. Και ίσως αυτό να έκανε με τις κουβέντες του περί αλλαγής της ονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Την «πάτησε» με τα Σκόπια

Με τα Σκόπια ο Γιάννης Μπουτάρης υπερέβη τα ανεκτά. Οι κατήγοροί του, αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι του ζήτησαν να παραιτηθεί. Να ζητάει να μετονομαστεί το αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη και ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων, γιατί έχουν το όνομα «Μακεδονία» ήταν «too much» για όλους. Το υποστήριξε στο δημοτικό συμβούλιο, το επανέλαβε και από ραδιοφώνου! Και αν για τη δεύτερη φορά επικαλέστηκε το αγουροξύπνημά του που δεν κατάλαβε τι τον ρωτούσαν, για το δημοτικό συμβούλιο τι να ισχυριστεί;
Και έτσι ανασύρθηκαν από το συρτάρι όλες οι δηλώσεις του για το Σκοπιανό και διαφάνηκε η συμπόρευσή του με τις πολιτικές δυνάμεις που ζητούν και επιδιώκουν εδώ και τώρα επίλυση του προβλήματος με όποιο κόστος και εγκλωβισμό της χώρας σε έναν έντιμο μεν, ατιμωτικό ίσως, συμβιβασμό, με ένα τσαμπουκαλεμένο κρατικό μόρφωμα με αβέβαιο μέλλον.

Ο καυγάς με τον Άνθιμο

Ο πιο επεισοδιακός καυγάς του, αυτός που «έγραψε» στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, ήταν εκείνος με τον μητροπολίτη Άνθιμο. Είπαν βαριές κουβέντες και οι δύο. Ο καυγάς ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010, κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είχε φραστικό επεισόδιο με τον κ. Άνθιμο. Ο Μπουτάρης είπε: «Δεν είμαι ενάντιος στην Εκκλησία, αλλά ο Άνθιμος μου θυμίζει μουτζαχεντίν, δεν έχει διαφορά από τους μουτζαχεντίν. Αντί να κάνει συσσίτια για τους απόρους, κάθε εβδομάδα αλλάζει άμφια». Ο μητροπολίτης απάντησε: «Με είπες μουτζαχεντίν. Σαν να σου λέω εγώ ότι είσαι Βούλγαρος προδότης. Να ανακαλέσεις, γιατί όσο ζω εγώ, η Εκκλησία δεν θα σου επιτρέψει να δεις τη δημαρχία».
Μετά την εκλογή του Μπουτάρη έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Μπουτάρης «άδειασε» τον Ψωμιάδη και αντεπιτέθηκε στον Άνθιμο: «Δεν έκανα τίποτε για το οποίο να ζητήσω συγχώρεση. Και ο Ψωμιάδης που πήρε την πρωτοβουλία για να “χαϊδέψει” τους χριστιανούς θα του βγει ανάποδα», ενώ αναφερόμενος στον Άνθιμο, είπε: «Παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα, αγόρι μου. Δεν μπορείς να ανακατεύεσαι σε αυτό το επίπεδο σε κοσμικά θέματα». Έκτοτε συνυπάρχουν «μακριά κι αγαπημένοι»…

Ποιος είναι ο Μπουτάρης;

Γεννήθηκε πριν από 76 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή του είναι βλάχικη, από το Κρούσοβο (σήμερα βρίσκεται στα Σκόπια), το Νυμφαίο Φλώρινας (πρώην Νέβεσκα) και τη Μοσχόπολη (σήμερα βρίσκεται στην Αλβανία). Ο προ-προπάππους του, έμπορος από το Νυμφαίο, Ιωάννης Μπουτάρης, ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής Επανάστασης (1866-1867) και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας.
Ανέπτυξε έντονη οικολογική δράση, με κορυφαία συνεισφορά την ίδρυση του οργανισμού «Αρκτούρος» για την προστασία της αρκούδας. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει ομολογήσει δημόσια ότι κατά τη δεκαετία του 1980 έπασχε από έντονο αλκοολισμό, ενώ από τη θεραπεία και μετά, δηλαδή από το 1991, δεν έχει πιει αλκοόλ. Ως δήμαρχος συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση του «Gay Pride» ερχόμενος για μια ακόμη φορά σε σύγκρουση με την Εκκλησία.

Με καινούργια καρδιά…

Αυτές τις μέρες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναρρώνει από επέμβαση τοποθέτησης στεντ. Με καινούργια καρδιά από μεθαύριο, θα επιστρέψει στον πονοκέφαλο του δημαρχείου. Και είναι αλήθεια ότι θα πρέπει από τη μία να χαράξει πορεία έως τις αυτοδιοικητικές του 2019, και από την άλλη να ασχοληθεί λίγο με την πόλη του ως δήμαρχος (σκουπίδια, κυκλοφοριακό, φωτισμός κ.ά.). Αν συνεχίσει με τον ίδιο –γοητευτικό μεν, αλλά άκομψο– τρόπο να αναζητά την οποιαδήποτε στήριξη για την επανεκλογή του θα πέφτει από γκάφα σε γκάφα, και οι εν δυνάμει υποστηρικτές του θα λιγοστεύουν καθημερινά. Ο κ. Μπουτάρης κινδυνεύει να γίνει ένας καλός φίλος για ένα τσίπουρο στα Λαδάδικα και μια τσάρκα στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη, αλλά ένας ακατάλληλος δήμαρχος. Θα το αντιληφθεί έγκαιρα;

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα