Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ : Οι Ελληνικές επενδύσεις

Την πεποίθηση ότι οι επενδύσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση , εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γέκ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης , καθώς   η μέχρι σήμερα συμβολή των ξένων ομίλων είναι πενιχρή. «Διατηρήσιμη ανάπτυξη εξ ορισμού δεν υπάρχει χωρίς επενδύσεις», ανέφερε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου, ο κ. Περιστέρης , σημειώνοντας «Όμως, η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σταθερά τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Είμαστε στο μισό περίπου των υπολοίπων. Σκεφτείτε ότι μόνο η επάνοδος στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογιστεί ο πολλαπλασιαστής των επενδύσεων , θα ανέβαζε το ΑΕΠ μας κατά 17 δις,, τα δημόσια έσοδα κατά 7 δις και θα έβγαζε άμεσα τη χώρα από την κρίση.»

Συνεχίζοντας , αφού αναφέρθηκε στο Σόκ Αποεπένδυσης , όταν   μόνη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα Επενδυτικό Σόκ , είπε « Αν θέλουμε επενδύσεις, μήπως να ακούσουμε μια φορά τους πραγματικούς επενδυτές; Έχουμε πιστεύω το δικαίωμα να θέτουμε το ερώτημα αυτό, καθώς ως Όμιλος επενδύσαμε στα χρόνια της κρίσης πάνω από 1,5 δις ευρώ. Και συνεχίζουμε, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος επενδύσαμε 150 εκατ. ευρώ επιπλέον»

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ομίλου , αφού μίλησε για την York Capital Management, που μπήκε με 100 εκ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο και για τις δύο   μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, την ENGIE (πρώην GDF Suez) και την Qatar Petroleum, που έγιναν στρατηγικοί   εταίροι στον ΗΡΩΝΑ,  αναφέρθηκε στην πρώτη μεγάλη ινδική πολυεθνική, την GMR, που είναι έτοιμη να επενδύσει στην Ελλάδα, στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Μάλιστα, στην ερώτηση τι σκέπτονται όταν κοιτούν την Ελλάδα   οι ξένοι επενδυτές, διευκρίνισε   την επικινδυνότητα της χώρας και την 81η θέση στο δείκτη του World Economic Forum, όταν ο Τρίτος κόσμος , βρίσκεται στην 61η θέση, παρά το πλεονέκτημα του ευρώ ,   των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την στρατιωτική ασπίδα του ΝΑΤΟ ,επισημαίνοντας ότι

«Παρά το εφιαλτικό χρέος και την εξοντωτική φορολόγηση, αν η χώρα δεν βρίσκονταν στον πάτο στη γραφειοκρατία, τον κυκεώνα των παράλογων και αλληλοσυγκρουόμενων νόμων και την επίλυση των νομικών διαφορών, η θέση της θα ήταν στους επενδυτικούς δείκτες στη Δύση, όχι στην υποσαχάρια Αφρική». Καταλήγοντας , ο κ.Περιστέρης   τόνισε « Όσες Ελληνικές επιχειρήσεις επιβίωσαν της μεγαλύτερης κρίσης που έχει γνωρίσει δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είναι αυταπόδεικτα ικανές. Αντιμετωπίστε τις σωστά κι αυτές θα κάνουν πράξη το νέο επενδυτικό πατριωτισμό. Θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε το καθήκον μας και για τους μετόχους μας, αλλά και για τη χώρα μας»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα