Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γιώργος Καλαντζής: «H Μακεδονία μας έγινε μια ξένη Μακεδονία»

«Η χώρα μας δεν έχει άλλα περιθώρια να χάσει αναπτυξιακές ευκαιρίες. Άρα, προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για λάθη και πειραματισμούς. Είναι ώρα για δράση, συλλογική δουλειά και προσπάθεια», τονίζει ο πρώην βουλευτής και υπουργός της Ν.Δ. Γιώργος Καλαντζής. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. στο Νομό Καβάλας εξηγεί ότι πρέπει να κοιτάξουμε το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας μας, γι’ αυτό «η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου είναι, ίσως, η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Είστε ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ., και με την εμπειρία αυτών των ετών θα σας ρωτήσω ποιο είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

«Θα μπορούσα να σας απαντήσω μόνο με μία πρόταση, η χώρα μας δεν έχει άλλα περιθώρια να χάσει αναπτυξιακές ευκαιρίες. Άρα, προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για λάθη και πειραματισμούς. Είναι ώρα για δράση, συλλογική δουλειά και προσπάθεια. Είναι ώρα να κοιτάξουμε το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου δεν είναι μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Είναι, ίσως, η σημαντικότερη εκλογική αναμέτρηση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, που θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας. Επιβάλλεται να μιλήσουμε με επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν υπάρχει άλλος χώρος για μεγάλα πολιτικά λόγια χωρίς ουσία. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δε δίνουμε τη μάχη των εντυπώσεων αλλά της διεκδίκησης, της προσπάθειας, της συνέπειας και, κυρίως, της αλήθειας. Είναι όλα αυτά τα στοιχεία που από την πρώτη στιγμή παρουσίασε ανοιχτά προς όλους ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πολιτεύεστε στη Μακεδονία, διατελέσατε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ζείτε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια από κοντά την αγωνία των συμπατριωτών σας, οπότε θέλω να σας ρωτήσω για το πώς αντιμετώπισαν οι πολίτες της Καβάλας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θα είμαι ειλικρινής λέγοντας πως αν ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος, και ειδικά ο κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας, θα ξεχνάει αυτή την επαίσχυντη Συμφωνία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα σε βάρος της ιστορικής πραγματικότητας μιας ολόκληρης περιοχής, είναι πολύ γελασμένοι. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Μακεδονίας νιώθουν εξοργισμένοι και προδομένοι, γιατί βλέπουν τον αντίκτυπο της Συμφωνίας, και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν να μαζέψουν τα απόνερα αυτής της Συμφωνίας που δεν πρόσφερε τίποτε απολύτως στη χώρα. Κανένα κέρδος, κανένα όφελος. Ελάτε στην Καβάλα και ρωτήστε τους πολίτες να σας πουν πόσο άσχημα νιώθουν που η δική τους Μακεδονία έγινε μια ξένη Μακεδονία. Ποια Βόρεια Μακεδονία και ποια βόρεια χώρα; Η αλήθεια είναι μία, η γειτονική χώρα αποκαλείται Μακεδονία, οι αξιωματούχοι της εκεί υποστηρίζουν ότι έχουν μακεδονική ταυτότητα και μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά η Συμφωνία των Πρεσπών να είναι μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος της ιστορικής πραγματικότητας της πατρίδας μας».

Οι συμπατριώτες σας στην Καβάλα, σας έχουν εμπιστευτεί πολλές φορές με την ψήφο τους, άρα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Πώς θα ιεραρχούσατε τις προτεραιότητες όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής;

«Η Καβάλα και η ευρύτερη περιοχή της είναι κυριολεκτικά ένας προικισμένος τόπος, με άξιους ανθρώπους. Δεν αρκούν, όμως, σ’ έναν τόπο όσα προσφέρει ο Θεός και η Φύση, ούτε αρκεί η δουλειά των ανθρώπων. Χρειάζονται παρεμβάσεις από την Πολιτεία, ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή. Θα δώσουν θέσεις εργασίας, Θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, και κατ’ επέκταση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα έλεγα ότι πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι λιμενικές υποδομές στο εμπορικό λιμάνι “Φίλιππος Β’” στη Νέα Καρβάλη, και να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με τους Τοξότες. Πρέπει να προχωρήσει η κατασκευή του οδικού άξονα Ε61 που συνδέει την Καβάλα, τη Δράμα και τη Βουλγαρία, δημιουργώντας νέους οδικούς κόμβους. Πρέπει να επανέλθει η εξίσωση των κινήτρων των επιχειρήσεων της Aνατολικής Μακεδονίας με αυτές της Θράκης. Ό,τι ισχύει για τη Θράκη στο θέμα της επιδότησης του κόστους εργασίας και των αναπτυξιακών κινήτρων να ισχύσει για την Καβάλα και τη Δράμα, αφού όλοι οι νομοί ανήκουν σε μια ενιαία διοικητική Περιφέρεια. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να είναι ασύνδετη με το νησί της Θάσου και τις όμορες περιοχές. Άρα, απαιτούνται συνεργασίες και συλλογικές προσπάθειες. Τέλος, μεγάλο κεφάλαιο για την περιοχή είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που ενταγμένος πλέον στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESKO έχει πολλά να προσφέρει στη συνολικότερη ανάπτυξη της περιοχής».

Τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο τη βλέπετε ως μια δικαίωση των κοπών σας όλα αυτά τα χρόνια;

«Τη βλέπω ως μια πρόσκληση, ως μια ευθύνη απέναντι στους συμπατριώτες μου, στον κόμμα και στον πρόεδρο της Ν.Δ., τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά. Τον ευχαριστώ που με συμπεριέλαβε στο 27% εκείνων των προσώπων που συνεχίζουν στη στράτα της πολιτικής, καθώς, όπως ξέρετε, τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. πανελλαδικά είναι ανανεωμένα στα πρόσωπα σε ποσοστό 73%».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα