Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γιώργος Ορφανός: «Η Συμφωνία είναι εθνική ήττα»

O «καλός στρατιώτης… Γιώργος Ορφανός»! Υπηρέτησε πολλά χρόνια ταπεινά τη Θεσσαλονίκη με προσήλωση, πίστη και συνέπεια, ως πολιτικός άρχοντας. Παρήγαγε έργο. Ως εκ τούτου, δε μιλά δια λόγων αλλά δια έργων. Έτσι, προσδοκά πλέον να την υπηρετήσει και ως δημοτικός άρχοντας. Δίχως, πάντως, το γεγονός να αποτελεί έκπληξη… «Είναι αφετηρία της πορείας μου η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την υπηρέτησα επί μία δωδεκαετία», λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ορφανός. «Δεν έπαψα φυσικά, να την υπηρετώ αγωνιζόμενος και στον πολιτικό στίβο ως επί έξι θητείες βουλευτής της Θεσσαλονίκης»!

Ο Γιώργος Ορφανός είναι γνωστός τοις πάσι στην πόλη του, επειδή είναι δοκιμασμένος συγκριτικά με τους άλλους υποψηφίους. Και –στην πόλη του λένε– πως είναι συνάμα πετυχημένος. Διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και υφυπουργός Αθλητισμού επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, τηρώντας με ευλάβεια τις αρχές της όπως τις κήρυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και μένοντας συνεπής αγωνιστής στα μετερίζια της μέχρι και σήμερα, δίχως παλινωδίες! Πως λοιπόν να σταθεί η ταμπέλα του «αντάρτη» στην υποψηφιότητά του;

«Τα κόμματα οφείλουν να ασχολούνται με την κεντρική πολιτική σκηνή για την επίλυση των γενικότερων προβλημάτων της χώρας μας. Έτσι πρέπει να στηρίζουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίχως να εμπλέκονται σε αυτήν. Οι κομματικές αντιπαραθέσεις δεν χωρούν στο χώρο της. Οι γειτονιές της πόλης δεν έχουν χρώματα…».

Ονομάσατε τον συνδυασμό σας…

«“Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον”… Το πράξαμε επειδή όσοι τον διαμορφώνουμε έχουμε έναν κοινό παρονομαστή: την κατάθεση ψυχής μας για το μέλλον της! Έχουμε την ετοιμότητα και, φυσικά, τη δυνατότητα με την ικανότητα να οδηγήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε μία ολοκληρωτική ανανέωση ιδεών, αντιλήψεων και τεχνολογίας. Ο στόχος μας για το αύριο».

Και για το παρόν της; Για το σήμερα;

«Η επίλυση των προβλημάτων καθαριότητας, κυκλοφοριακού, στάθμευσης και ασφάλειας είναι… χθεσινή μας υποχρέωση. Την καταστούμε σημερινή. Και άμεσα την επιχειρούμε!».

Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας; «

Με κορυφαία τη διαμόρφωση μιας πανστρατιάς δίχως εσωστρέφεια, δίχως διαφορές, για να τερματίσουμε τη μιζέρια. Για να διώξουμε την απαισιοδοξία και να φέρουμε την αισιοδοξία στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είναι δικαίωμά τους. Είναι υποχρέωσή μας. Δεν δεσμεύομαι τώρα. Είμαι χρόνια δεσμευμένος… Δοκιμασμένος, εάν θέλετε! Είμαι κι αποφασισμένος να συνεχίσω. Να παράγω έργο για τη Θεσσαλονίκη και στο μέλλον. Δεν το λέω εγώ. Το παρελθόν μου το λέει…».

Ήσασταν και είστε ακόμη συναινετικός. Ενωτικός. Ανοικτός…

«Πιστεύω πως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ενεργές δυνάμεις. Υπάρχει κενό δημοτικής εξουσίας. Προσδοκώ σταθεροποιητικό ρόλο. Στοχεύω επίσης, στην απαραίτητη διαρκή συνεργασία μεταξύ των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Τούτο δε, για κοινές κατευθύνσεις στα θέματα τα οποία μας αφορούν!».

Ένα παράδειγμα για να καταστήσετε σαφέστερη αυτή τη θέση σας;

«Οι προοπτικές για το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας απαιτούν κοινό τόπο συνεργασίας, αντιλήψεων και, κυρίως, σταθερότητας για την ορθή διαχείρισή τους». Ο Γιώργος Ορφανός και ως υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και ως υφυπουργός Αθλητισμού έχει σφραγίσει την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Και σε ό,τι αφορά την κοινωνία, και σε ό,τι αφορά την Οικονομία της. Έζησε. Μελέτησε. Ερεύνησε. Μόχθησε. Έλυσε προβλήματά της. Τα γνωρίζει. Είναι αυτό που λένε στη Θεσσαλονίκη: δοκιμασμένος και επιτυχημένος… «Η απόφασή μου για επιστροφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ιδέα… συνελήφθη μετά από πίεση συμπολιτών μου», τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Ορφανός. «Η δική μου ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης και η λατρεία για τον τόπο μου την κατέστησαν απόφαση. Έτσι, τίθεμαι στην κρίση των Θεσσαλονικέων πιστεύοντας ακράδαντα ότι έχοντας δοκιμαστεί υπηρετώντας τους ως πολιτικός θα τύχω της επιλογής τους και ως δημοτικός παράγοντας. Η πορεία, πιστεύω, θα είναι θετικό πρόκριμα για την κρίση τους!».

«Η Θεσσαλονίκη παραμένει πόλη ανθρώπων με πνεύμα και ψυχή»

Όπως και να το κάνουμε όμως, η αθλητική κοινωνία της Θεσσαλονίκης… Το ισχυρότερο κομμάτι της… Είναι ο χώρος στον οποίο ο Γιώργος Ορφανός έχει τις περισσότερες άκρες! Κάπου 300 έργα υποδομής, οι «πνεύμονες» της Θεσσαλονίκης, φέρουν την υπογραφή του. Δε μιλά πάντως, γι’ αυτά ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτά μιλά με ένα στόμα, μία φωνή ένα εντυπωσιακό σύνολο αθλητικών σωματείων. Κάπου 300 ξέρουν. Και συνιστούν… «Είναι συγκινητική η υποστήριξή τους. Η Θεσσαλονίκη παραμένει πόλη ανθρώπων με πνεύμα και ψυχή.  Κυριαρχεί το συναίσθημα. Υπάρχει φιλότιμο στη Θεσσαλονίκη. Έχει τις… πρώτες ύλες για να αναπτυχθεί η πόλη του Αγίου Δημητρίου. Είναι εθνικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, αθλητικό και οικονομικό κέντρο, αλλά… αναξιοποίητο!».

Τι λείπει από τη Θεσσαλονίκη για να αξιοποιηθεί;

«Οργάνωση και πλάνο! Κυρίως όμως, αποφασιστικότητα, ακόμη και για κόντρα για τα δικαιώματά της. Έτσι ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά επιχειρηματικού, τεχνολογικού και τουριστικού – ιστορικού και θρησκευτικού – προορισμού…».

Ουκ ολίγες φορές αναφέρεστε στη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η θέση σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

«Ρωτάτε εμένα ο οποίος υπηρέτησα δίχως φόβο και με πάθος το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης; Είναι εθνική ήττα! Προκαλεί προβλήματα και στην κοινωνία, και στην Οικονομία μας, Θα είναι τραγικές οι συνέπειές της για τις παρούσες και μέλλουσες γενιές. Μακεδονία και Ελλάδα είναι έννοιες ιστορικά αλληλένδετες. Συνυφασμένες. Ο διαχωρισμός με την επαίσχυντη Συμφωνία είναι εθνική ήττα…»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα