Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών

Την πεποίθηση ότι μετά την έξοδο δεν πρέπει να σταλούν μηνύματα για αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής, εξέφρασε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών.

«Οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς», είπε την Τετάρτη 8 Αυγούστου, παρουσιάζοντας την έκθεση του Γραφείου για το δεύτερο τρίμηνο του 2018, υπογραμμίζοντας τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ο κ. Κουτεντάκης σημειώνοντας   «Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος» σημειώνει στην έκθεση το ΓΠΚ για το β’ 3μηνο.

Να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς τις αγορές

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους , ανέφερε «Έχει ιδιαίτερη σημασία, να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς τις αγορές οι οποίες θα αξιολογούν συνεχώς την Ελλάδα και να μην επικρατήσουν τυχόν πολιτικές πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής», ενώ σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές , συνέστησε οι όποιες κινήσεις να είναι προσεκτικές καθώς   δεν υπάρχει λόγος βιασύνης αφού άλλωστε η Ελλάδα είναι καλυμμένη χρηματοδοτικά . Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητη η μείωσή τους αν και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η σχετική συμφωνία με τους δανειστές.

Θετική η  απόφαση του Eurogroup για  δεκαετή επιμήκυνση

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε πως το Γραφείο στην έκθεσή του χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως θετική την απόφαση του Eurogroup για τη δεκαετή επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού δημόσιου χρέους και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν συνοδεύεται από προυποθέσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείπονται οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που βάζουν το στοιχείο της αβεβαιότητας όσον αφορά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, με τον κ. Κουτεντάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά, πως εφόσον το ΔΝΤ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το θέμα αυτό οι αγορές το λαμβάνουν υπόψη παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ταμείο το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2038.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους , εξήγησε ότι καταγράφονται θετικές συνθήκες τόσο στην απασχόληση και στις αμοιβές, όσο και στον προυπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο ίδιος σημείωσε πως μειώνονται τα κόκκινα δάνεια ενώ για πρώτη φορά παρατηρείται μείωση, αν και οριακή, στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αναφέροντας πάντως τον προβληματισμό του στο γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία, όπως και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Κατόπιν , παρουσιάστηκαν τα στοιχεία σε ότι αφορά στην πορεία του προυπολογισμού , με βάση τη μέτρηση του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους στη Βουλή , που δείχνουν τη θετική πορεία και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, καθώς το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2018 ήταν υψηλότερο κατά 613 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι ανερχόμενο στο ποσό των 1,837 δισ. ευρώ έναντι 1,224 δισ. ευρώ πέρυσι. Πάντως , σε μεσοπρόθεσμη βάση θα πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά με την αύξηση των καταθέσεων και τη μείωση των κόκκινων δανείων, δύο μεγέθη που κινούνται πάντως σε θετική κατεύθυνση.
Βέβαια, μακροπρόθεσμα χρειάζεται να υπάρξει δυναμική αύξηση των εξαγωγών προκειμένου να διατηρηθεί η θετική εικόνα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς με την τροχιά ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται ήδη η ελληνική οικονομία θα υπάρξει και αύξηση των εισαγωγών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα