Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ : Με πολιτικές και κοινωνικές αιτίες

Την πεποίθηση ότι το θεωρούμενο ως οικονομικό πρόβλημα της χώρας έχει κυρίως θεσμικές, πολιτικές και κοινωνικές αιτίες , εξέφρασε ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας πως λειτούργησαν από το παρελθόν   και επί σειρά ετών υπονομευτικά και διαβρωτικά στην οικονομία.«Ήταν εξαιρετικά δυσχερές , αν όχι ανέφικτο να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειές τους σε σύντομο χρόνο, όταν η διεθνής κρίση οξύνθηκε επικίνδυνα τον Σεπτέμβριο του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers»είπε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στην παρέμβασή του για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου «8 μήνες», ο κ. Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι η   χώρα αντιμετώπισε οκτώ άκρως οδυνηρά μνημονιακά χρόνια,   εφάρμοσε τρία διαδοχικά μνημόνια, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, βρίσκεται υπό στενή εποπτεία και πίεση από τους δανειστές της, κι όμως ακόμη και έως σήμερα «η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παραμένει ημιτελής».Συνεχίζοντας ο τέως επικεφαλής της ΤτΕ. αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας από την ένταξή της στην ΟΝΕ, υπογραμμίζει : «Είναι πρόδηλο πως οι παθογένειες αναπτύχθηκαν σε βάθος χρόνου και αφέθηκαν εν πολλοίς αδιόρθωτε, με αποτέλεσμα να προσλάβουν διαστάσεις τέτοιες που η αντιμετώπισή τους ούτε εύκολη θα μπορούσε να είναι ούτε γρήγορη. Με άλλα λόγια, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, πρακτικά αδύνατο πιστεύω, να τις θεραπεύσει μια κυβέρνηση, αντιμέτωπη με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τη σχεδόν πάνδημη άρνηση της κοινωνίας.

Έτσι το μνημόνιο, ακριβέστερα όχι μόνο έναν αλλά τρία διαδοχικά, ήταν απλώς η μοιραία κατάληξη των πραγμάτων» Κατόπιν , ο κ. Προβόπουλος εξέθεσε τα συμπεράσματά του στην προσπάθειά του να περιγράψει αυτό που ακολούθησε μετά τον Μάιο του 2010, δίνοντας και το στίγμα ολόκληρης της δεκαετίας 2008-2017. Ειδικότερα, μίλησε πως τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν κατά βάση διαρθρωτικά και σωρεύτηκαν σε βάθος χρόνου, λέγοντας πως : « Γι’ αυτό και απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος αντιμετώπισής τους. Ακόμη και σήμερα τα προβλήματα αυτά φοβούμαι ότι δεν έχουν εξαλειφθεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας μαρτυρεί άρνηση αποδοχής και κατανόησης της πραγματικότητας, αλλά και που άγνοια των κινδύνων, σημειώνοντας ότι :«Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε στη Βουλή μια συζήτηση για το υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό πρόβλημα της χώρας, σε μια νηφάλια προσπάθεια διερεύνησης των βαθύτερων αιτιών αλλά και αναζήτησης των πρόσφορων λύσεων. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η εκάστοτε αντιπολίτευση καλλιέργησε συστηματικά την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην προ κρίσης εποχή».

Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν ετοίμασε το δικό της πρόγραμμα δράσης και εξόδου από την κρίση, λέγοντας :« Γι’ αυτό έχω υποστηρίξει ότι η χώρα στερείτο, και στερείται ακόμη, business plan.» , προσθέτοντας πως «όχι μόνο δεν υπήρξε εκ μέρους μας συνολική πρόταση, αλλά και το επιβληθέν από τους δανειστές μνημονιακό πρόγραμμα ποτέ δεν υιοθετήθηκε πλήρως και ως ενιαίο σύνολο από την ελληνική πλευρά. Αυτό εξηγεί το συνεχές «κατενάτσιο»» τις ολιγωρίες, την πεισματική άρνηση της χώρας να πράξει αυτό που είχε συμφωνήσει».

Συνεχίζοντας είπε πως «επιδείξαμε σοβαρές καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Αυτό ενέτεινε την αβεβαιότητα, και ανέβασε κατακόρυφα το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Έτσι, ύστερα από οκτώ χρόνια, η δουλειά παραμένει ημιτελής, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις γνήσιες, πραγματικά δηλαδή δομικές βελτιώσεις, άλλοτε κακού σχεδιασμού κι άλλοτε λόγω πλημμελούς εφαρμογής.

Η δημόσια διοίκηση, παρά τις δεκάδες παρεμβάσεων, φοβούμαι πως λειτουργεί σήμερα χειρότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο».Αναφερόμενος   στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία υπήρχε μια κάθετη διαίρεση, διευκρινίζοντας πως «Η διαίρεση αυτή παρεμπόδισε ποικιλότροπα την ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων, ανέβασε στα ύψη τον λογαριασμό και σε διάφορες φάσεις έλαβε εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα