Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ : Αλλάζει ενεργειακό μείγμα και υποδομές η ΔΕΗ

Στη διατήρηση της ισχυρής θέση της ΔΕΗ, εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας πως ξεκινάει τα βήματά της για μια ευρύτερη παρουσία στις αγορές, αλλάζοντας το ενεργειακό μείγμα και τις υποδομές της, αλλά και διευρύνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει.«Έχει κλείσει ένας μεγάλος κύκλος αλλαγών για την απελευθέρωση των αλλαγών και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, η θέση η δική μας είναι προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα ενεργή στήριξη του μετασχηματισμού της ΔΕH σε ισχυρό πυλώνα», είπε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο κ. Σταθάκης, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕH, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του υπουργείου   Περιβάλλοντος και Ενέργειας,   μίλησε για τη σημασία της παραμονής των δικτύων στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η έναρξη του οποίου αποτελεί κορύφωση των θεσμικού πλαισίου, όπου πέρα από τις δύο αγορές –προ ημερησίας και ημερησίας– έρχεται να προστεθεί και η προθεσμιακή αγορά. Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, διευκρίνισε ότι η Δημόσια Επιχείρηση βρίσκεται εμφανώς σε μεταβατικό στάδιο, καθώς διατηρεί την ισχυρή της θέση, ξεκινάει τα βήματά της για μια ευρύτερη παρουσία στις αγορές, αλλάζοντας το ενεργειακό μίγμα και τις υποδομές της, αλλά και διευρύνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρει, λέγοντας ότι «Η θέση η δική μας είναι προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ταυτόχρονα ενεργή στήριξη του μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε ισχυρό πυλώνα».

Κατάργηση του τέλους προμηθευτή

Παράλληλα, μίλησε για την κατάργηση του τέλους προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη –δύο σημαντικές εκκρεμότητες από το παρελθόν–, σημειώνοντας επίσης ότι «επιδιώκουμε και ενθαρρύνουμε την υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων με το Δημόσιο», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ΔΕH με επιπρόσθετα μέτρα -πάντα στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών και με βάση τις επιλογές της διοίκησης. Κατόπιν ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των περιφερειακών αγορών, που αποτελεί σταθερό προσανατολισμό στο πλαίσιο του target model για την ευθυγράμμιση των αγορών ενέργειας στη ευρύτερη περιοχή μας, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει την ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει δημοσιευτεί και κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα κείμενο που θέτει διεξοδικά τους στόχους για το ποσοστό των ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης την εξοικονόμηση ενέργειας 1,5% ετησίως, τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου –τρεις στόχους από τους οποίους δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Ο εθνικός σχεδιασμός περιγράφει πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους, πώς προδιαγράφονται οι απαραίτητες υποδομές σε διαφορετικές μορφές ενέργειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις διασυνδέσεις των νησιών, αλλά και το πλαίσιο των επενδύσεων που στο σύνολό τους εκτιμώνται στα 32 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2030.

«Παραλάβαμε μια υπερχρεωμένη ΔΕΗ»

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι «παραλάβαμε μια υπερχρεωμένη ΔΕΗ» και αναφέρθηκε στη μείωση των χρεών της Εταιρείας και την εξόφληση οφειλών, προϋπόθεση –όπως τόνισε– για να λειτουργήσει στις νέες συνθήκες και να συγκεντρώσει τους αναγκαίους επενδυτικούς στόχους.

Κλείνοντας αποκάλυψε πως «η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ΔΕΗ με επιπρόσθετα μέτρα –πάντα στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών και με βάσει τις επιλογές της διοίκησης– ευχόμενος στους εργαζόμενους και τα στελέχη της καλή χρονιά και στη ΔΕΗ μια εξαιρετική και παραγωγική χρονιά».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα