Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : Κίνδυνος για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου   για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία του Eurogroup,   ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας  επισήμανε   τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης , αλλά και τα έντονα σημάδια έξαρσης της φοροδιαφυγής .

«Ουδεμία χώρα στον κόσμο, με πιθανή εξαίρεση τις πετρελαιοπαραγωγικές, έχει επιτύχει και δεσμευθεί για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.», ανάφερε , στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που κατατέθηκε  την Δευτέρα 2 Ιουλίου  στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «Επομένως, αυτή η υπόθεση αποτελεί και τη μεγαλύτερη επισφάλεια στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα».

Η ενδιάμεση έκθεση δίνει μια αισιόδοξη προοπτική

Παραλαμβάνοντας από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την ενδιάμεση έκθεση του 2018,ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε «Ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος δημιουργείται από τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, και η νέα μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Αύγουστο, θα προσφέρει πολύ ικανό ορίζοντα για να ασκηθούν κοινωνικές πολιτικές για ελάφρυνση των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού» .  Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.

Ιστορικό ορόσημο η συμφωνία της 21ης Ιουνίου

Κατόπιν, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Euorogroup» τονίζοντας : «Δεν ήταν νομοτελειακό και καθόλου σίγουρο ότι θα είχαμε αυτή τη θετική εξέλιξη με τέτοια σαφήνεια και επάρκεια και με έγκυρο και έγκαιρο τρόπο για τη χώρα. Αυτή η στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντική. Η χώρα βρίσκεται μπροστά στην απεμπλοκή της από τη στενή επιτήρηση και την εποπτεία. Η επιλογή, η οποία είχε γίνει και από τη κυβέρνηση και από τους θεσμούς, με τη συμφωνία δίνει ένα ικανότατο μέρος αποθεμάτων που μπορούν να εγγυηθούν απολύτως το επόμενο διάστημα, την απρόσκοπτη έξοδο της χώρας στις αγορές».

Δεν υπήρξε συγκράτηση δαπανών

Ειδικότερα, στην έκθεση αναλύεται ουσιαστικά το ατελέσφορο του 3ο μνημονίου, καθώς, όπως επισημαίνει «δεν υπήρξε συγκράτηση δαπανών αλλά η προσαρμογή στηρίχθηκε σε υπέρογκο βαθμό στην αύξηση των φόρων και σε περικοπή επενδύσεων»
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της ΤτΕ   χαρακτηρίζει το χρέος μεσοπρόθεσμα βιώσιμο διευκρινίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα «όσον αφορά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την αναβάθμιση των ανεξάρτητων θεσμών έτσι ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Μίγμα φιλικότερο προς την ανάπτυξη

Κατ αυτό τον τρόπο , ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα στο άμεσο μέλλον  αλλά ζητεί την υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη, λέγοντας «Η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή».

Επιτάχυνση διαδικασιών μείωσης κόκκινων δανείων

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως   «θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες μείωσης των κόκκινων δανείων προκειμένου να ξεπεράσουν τους στόχους που είχαν τεθεί» Παράλληλα, άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουλίου στον πρόεδρο της Βουλής υπογραμμίζει ότι «δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Eurogroup συνδέονται με ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα , που αποτελούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.»

Αναθεώρηση προς τα κάτω των   προβλέψεων

Ταυτοχρόνως , παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων , στην κανονική χρονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης . Σημειώνεται πως η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2018 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2% , από 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και το 2019 στο 2,3% , από 2,5%. Καταλήγοντας στην έκθεσή της η ΤτΕ , τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι και μετά το πέρας του προγράμματος «η οικονομική πολιτική θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και θα αποφύγει διολίσθηση σε πρακτικές του παρελθόντος που έφεραν την κρίση», εξηγώντας πως σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα απαιτείται πρώτον, σταθερή πολιτική βούληση και δεύτερον, δραστική βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών που καλούνται να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή του δημόσιου τομέα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα