Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Δέσποινα Μαραγκουδάκη – Βασίλης Χαλακατεβάκης: «Συγκινητικές οι αντιδράσεις των παιδιών»

«Στη βρεφική ηλικία οι αισθήσεις παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας». Εκείνη είναι πτυχιούχος Βρεφοκόμων – Παιδοκόμων, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βασίλη Διαμαντόπουλου «Ίασμος», έχει φοιτήσει στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Έρευνας της Άντζελας Μπρούσκου, έχει συμμετάσχει στο
Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου & Θεατρικού Παιχνιδιού «Λάκης Κουρετζής», του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Εργαστήρι Θεατρικής Εκπαίδευσης «Πολιτισμικός Νότος», έχει διδάξει στα ΙΕΚ Προσχολικής Αγωγής στον ΟΑΕΕΔ Γαλατσίου, και σε πολλούς άλλους δημόσιους κα ιδιωτικούς φορείς, έχει παίξει στον κινηματογράφο, στο θέατρο, και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Χρόνος – Δράσεις Πολιτισμού» και υπεύθυνη σχεδιασμού και εκτέλεσης όλων των εκπαιδευτικών Βιωματικών Προγραμμάτων – Παραστάσεων για παιδιά που οργανώνει η εταιρεία από το 2011 έως σήμερα. Εκείνος είναι ηθοποιός, σπούδασε Μουσική, έπαιξε από αρχαία τραγωδία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι κλασικό και σύγχρονο θεατρικό ρεπερτόριο δίπλα σε λαμπρούς ηθοποιούς και με σπουδαίους σκηνοθέτες, διοργάνωσε (& παραγωγός) συναυλίες, δεκάδες θεατρικές περιοδείες και σε μεγάλα φεστιβάλ, υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε πολλά θέατρα, συμμετείχε σε πολλά επιτυχημένα τηλεοπτικά σίριαλ. Τη σεζόν αυτή, παίζει στη «Μαντάμ Σουσού» στο «Παλλάς», και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Χρόνος – Δράσεις Πολιτισμού», που παρουσιάζει έργα για παιδιά στο θέατρο «Ιλίσια-Βολανάκης». Οι δύο τους παντρεύτηκαν με πολύ πρωτότυπο τρόπο, αφού η νύφη με τις επτά παράνυφούς της μπήκαν στο μετρό, κέρασαν τσικουδιές και τραγουδούσαν το «Σήμερα γάμος γίνεται», ώσπου έφθασαν κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου τους περίμενε ο γαμπρός με τους καλεσμένους. Ο λόγος για τη Δέσποινα Μαραγκουδάκη και τον Βασίλη Χαλακατεβάκη, ένα ζευγάρι που επιτελεί σπουδαίο έργο.

Πριν μιλήσουμε για τα τόσο ενδιαφέροντα προγράμματα για παιδιά που παρουσιάζετε, θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για το πώς ήσασταν εσείς σαν παιδιά.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Ήμουν από τα παιδιά που όταν τα ρωτούσαν “τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;”, απαντούσαν “ηθοποιός”. Ήμουν αρκετά εσωστρεφής, ντροπαλή και ήσυχη, οπότε για μένα το θεατρικό παιχνίδι που έκανα στα Χανιά της Κρήτης, ήταν μια ανάσα – και ακόμα είναι».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Ήμουν ένα παιδί που μεγάλωσε στις αλάνες στα όρια του Γαλατσίου – Λαμπρινής. Έπαιξα με τις πέτρες, το χώμα, τα ξύλα, το κρυφτό, τον Καραγκιόζη στην αυλή του σπιτιού, απλώνοντας ένα σεντόνι στο αυτοσχέδιο μονόζυγο που είχε φτιάξει ο πατέρας μου στην αυλή. Έζησα την αθωότητα της εποχής σε μια ζεστή οικογένεια, με πολλή αγάπη από τους γονείς μας μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό μου».

Η ιδέα για να δημιουργήσετε εκπαιδευτικά βιωματικά προγράμματα και παραστάσεις πώς γεννήθηκε;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Υπάρχουν στιγμές που η ζωή σε οδηγεί προς μια κατεύθυνση, και όταν ο δρόμος είναι δημιουργικός τον ακολουθείς. Η ιδέα γεννήθηκε από μια ανάγκη διεύρυνσης της δουλειάς μας, και κυρίως της ενασχόλησής μου ως εμψυχώτριας σε ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Παρακολουθούσα τη δουλειά της Δέσποινας και θεώρησα πως αυτή πρέπει να τη δείξει σε ένα θέατρο, έξω από τη δουλειά των ομάδων. Εδώ βοήθησα όσο μπορούσα με την οργανωτική μου εμπειρία και με τη θεατρική μου ματιά συμβουλευτικά, για να φωτιστεί, όσο γίνεται, το αποτέλεσμα».

Τι ακριβώς βιώνουν τα παιδιά και οι γονείς σε μια τέτοια παράσταση;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Νομίζω ότι “αισθάνονται”, και αυτό είναι και η δικιά μας επιθυμία. Να περνάνε τα μηνύματα όχι μόνο μέσα από τα λόγια, σαν ηθικό δίδαγμα, αλλά μέσα από τα ίδια τα συναισθήματα που δημιουργούνται από τα παιδιά που παίζουν επί σκηνής και ταυτίζονται ή και παθιάζονται με τους ήρωες».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Το σημαντικό είναι πως και οι γονείς συμμετέχουν στη δράση και εξέλιξη των παραστάσεων που παρουσιάζουμε».

Τώρα παίζετε «Το Μωρό των 5 αισθήσεων». Πώς συμμετέχουν βρέφη από 6 μηνών;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Η βιωματική παράσταση-παιχνίδι “Το Μωρό των 5 αισθήσεων” είναι δομημένη πάνω σε ό,τι αναφέρει ο τίτλος της. Στις 5 αισθήσεις μας, που πολλές φορές ξεχνάμε πως τις έχουμε, ή λειτουργούμε επιλεκτικά με κάποια από αυτές. Στη βρεφική ηλικία οι αισθήσεις παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Έτσι, με πολλαπλά ερεθίσματα τοποθετημένα σε σωστή σειρά και στο σωστό χρόνο αφήνουμε το παιδί να δράσει – παίξει αυθόρμητα. Και τα ερεθίσματα να δράσουν πάνω του αντίστοιχα».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Όταν έβλεπα τις πρόβες να εξελίσσονται, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τόσο μικρά παιδιά θα μπορούσαν να αντιληφθούν τόσα πολλά πράγματα από αυτά που προσφέρει η παράσταση. Θεωρούσα πως στις ομάδες, επειδή τα παιδιά είναι πολύ ζυμωμένα, είναι τα πράγματα πιο αυτονόητα».

Οι αντιδράσεις των παιδιών;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Πολύ συγκινητικές και διαφορετικές. Όταν ένα πλάσμα κάνει κάτι για πρώτη φορά και βλέπεις την πρώτη αντίδραση, κάτι που για μας τους ενήλικες είναι αυτονόητο, αποκτάει μια άλλη διάσταση. Είναι σα να έχεις ανακαλύψει την Αμερική».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή είναι εκεί, σα να γεννήθηκαν πάνω στη σκηνή, και το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό».

Οι αντιδράσεις των γονιών;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Οι γονείς ως άλλες προσωπικότητες χαίρονται παρατηρώντας τα παιδιά τους, και κυρίως παίζουν μαζί με τα παιδιά τους. Συγκινητικοί είναι οι μπαμπάδες, και φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να τους πει κάποιος τι να κάνουν με ένα βρέφος. Και αυτή είναι και μια επόμενη σκέψη μας. Παιχνίδι για μπαμπάδες και βρέφη!».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Έρχονται και με βρίσκουν στο τέλος της παράστασης, και αφού μου λένε πως θα ξανάρθουν, με ρωτάνε ποια θα είναι η επόμενη παράστασή μας».

Εσείς κυρία Μαραγκουδάκη, είστε σκηνοθέτης – ηθοποιός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Το περιεχόμενο της παράστασης με τι κριτήρια το επιλέγετε;

«Όπως προανέφερα, πολύ έντονο στοιχείο στη ζωή μου είναι οι ομάδες με τις οποίες δουλεύω σε εβδομαδιαία βάση. Μέσα, λοιπόν, από αυτή τη δουλειά προκύπτουν ιδέες. Κάποιες από αυτές τις ιδέες ταυτίζονται συναισθηματικά με εμένα και με κάτι που θέλω να επεξεργαστώ πιο βαθιά με τον εαυτό μου. Ο τρόπος με τον οποίο έχω μάθει να εκφράζομαι είναι θεατρικός. Έτσι, κάθε τι που με απασχολεί, παίρνει αυτόματα μια θεατρική μορφή. Άλλοτε είναι θεατρικό έργο που γίνεται παράσταση, άλλοτε σεμινάριο ή εργαστήρι».

Εσείς κύριε Χαλακατεβάκη, είστε ηθοποιός. Έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια του εγχειρήματος πώς συμβάλλετε;

«Με την οργανωτική και θεατρική μου εμπειρία βοηθάω, για να λυθούν γρήγορα τα όποια προβλήματα στην πορεία της δημιουργικής και πρακτικής δουλειάς».

Από την εμπειρία σας μια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στους γονείς;

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ: «Δεν έχω να δώσω καμία συμβουλή σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι μιας πολύ δύσκολης “δουλειάς”: τη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας. Απλά, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σε όλες τις προσπάθειες που κάνουμε μαζί με την ομάδα της εταιρείας “Χρόνος – Δράσεις Πολιτισμού” (www.xronos-draseis.com), που αποτελείται από έμπειρους και έγκυρους εμψυχωτές και ηθοποιούς, που με σεβασμό και κόπο δίνουν καθημερινά την αγάπη τους στα παιδιά».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ: «Ο Αϊνστάιν, όταν ρωτήθηκε από μια μητέρα για το τι θα μπορούσε να κάνει ώστε ο γιος της να γίνει εξυπνότερος, απάντησε: “Διαβάζετέ του παραμύθια”. Η μητέρα, που φάνηκε να μην έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένη από την απάντηση, ρώτησε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, αφού θα του έχει διαβάσει παραμύθια. Η απάντηση που πήρε, ήταν: “Διαβάστε του ακόμα περισσότερα παραμύθια!”. Με λίγα λόγια, τα παιδιά να μείνουν παιδιά. Γιατί χάνεται η παιδική αθωότητα πριν την ώρα της και εκεί βοηθάει όλη η προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια…».

«Η εταιρία “Χρόνος – Δράσεις Πολιτισμού” προσφέρει βιωματικές και θεματικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα με διδακτικό και καλλιτεχνικό αντικείμενο και με θέματα εποχικά, και σε σχολεία. Συνολικά 20 διαφορετικά θέματα, τα οποία ανανεώνονται»

Η βιωματική παράσταση «Ο Σκεπαστής του φεγγαριού» είναι θεατρική διασκευή του best seller του Eric Pybaret «Ο Φεγγαροσκεπαστής», και παίζεται κάθε Κυριακή στις 12.00, στο θέατρο «Ιλίσια- Βολανάκης»… Ο γερο-Ναπολέων, που φροντίζει τα μισοφέγγαρα, ύστερα από 300 χρόνια δουλειάς έχει κουραστεί και κάποιος πρέπει να τον αντικαταστήσει, που θα αφιερώσει τη ζωή του σε ένα σκοπό: να χαρίζει στους ανθρώπους έναν υπέροχο ουρανό. Εκλέγεται ο Τιμολέων, που θα είναι αυτός που κρατώντας ένα πελώριο σεντόνι είναι υπεύθυνος για τα μισοφέγγαρα. Χάνει, όμως, τη μαγική καραμέλα που θα τον στείλει ψηλά. Και έτσι όλοι βοηθούν ώστε να εκπληρώσει αυτό το σκοπό. Ζωντανεύουν οι ήρωες του βιβλίου και οι μικροί θεατές βοηθούν επί σκηνής με κάθε τρόπο. Ένας, όμως, είναι ο τρόπος για να καταφέρουμε το ακατόρθωτο. Να φτιάξουμε όλοι μαζί ήρωες, παιδιά, γονείς, μια γερή και δυνατή ανθρώπινη σκάλα!

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα