Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Κώστας Τσιάρας: «Δυστυχώς, και άλλοι εγκληματίες θα αποφυλακιστούν»

«Η μεγάλη ζημιά, δυστυχώς, έχει ήδη γίνει», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σχολιάζοντας την αποφυλάκιση Κορκονέα ως απόρροια της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, από την 1η Ιουλίου.

«Όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα εκδικαστούν με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις, που θα οδηγήσει, ενδεχομένως, στην πρόωρη αποφυλάκιση και άλλων εγκληματιών», διευκρινίζει, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια πραγματικότητα που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την οποία όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε». Αισιοδοξεί, ωστόσο, ότι μέχρι το Σεπτέμβριο και πριν την έναρξη του του νέου δικαστικού έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα και σύντομα θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αναλάβει τις σχετικές διορθώσεις. «Δική μας προτεραιότητα, μέσα από την διόρθωση των προβληματικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα, είναι να επέλθει ένας εξορθολογισμός στις ποινές, που να ισορροπεί ανάμεσα στις εξαντλητικές ποινές, που αποκλείουν ουσιαστικά την επανένταξη στην κοινωνία, και από την άλλη να μην καταλήγουμε σε ποινές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως στις περιπτώσεις αποφυλακίσεων αμετανόητων εγκληματιών, ακόμα και τρομοκρατών».

Κύριε υπουργέ, η Ν.Δ. είχε καταγγείλει την υπόθεση Novartis ως σκευωρία, επικαλούμενη και πιέσεις που υπέστησαν δικαστικοί. Πώς θα χειριστείτε τα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση αυτή;

«Οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν καταγ γείλει απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κάνοντας μάλιστα λόγο για μεθοδεύσεις προκειμένου να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα. Καταγγελίες, που προκάλεσαν την εκκίνηση πειθαρχικών και ποινικών ελέγχων στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές που σχετίζονται με το κύρος της Δικαιοσύνης. Δεν προτίθεται, όμως, να παρέμβει με κανένα τρόπο και σε κανένα στάδιο σε αυτές τις διαδικασίες και στην ανεξαρτησία των θεσμών της».

Η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε προαναγγείλει εξεταστικές. Τελικά, ως κυβέρνηση θα προχωρήσετε σε εξεταστική για αυτό το ζήτημα;

«Είναι αρμοδιότητα της Ολομέλειας των Βουλευτών να συστήνουν εξεταστικές επιτροπές. Η νέα κυβέρνηση θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι στις προθέσεις μας να ποδηγετήσουμε την ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου, μετατρέποντας το νομοθετικό Σώμα σε ουρά της κυβέρνησης. Η Βουλή είναι ανεξάρτητη και θα κάνει τη δουλειά της, ασκώντας πλήρως και στο ακέραιο τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το Σύνταγμα».

Με το νέο Ποινικό Κώδικα τα ισόβια έσπασαν για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και αποφυλακίζεται προκαλώντας αντιδράσεις. Θα δούμε και άλλους, όπως καταδικασμένους για τρομοκρατία, να αποφυλακίζονται;

«Δυστυχώς, η επιμονή της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ το νέο Ποινικό Κώδικα την 1η Ιουλίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έχει ενεργοποιήσει την αρχή του ευμενέστερου νόμου. Έτσι, από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ, έστω και για μία ημέρα, όλοι οι υπόδικοι θα αντιμετωπίσουν τις ευμενέστερες ποινές που προβλέπονται στο νέο Ποινικό Κώδικα, ακόμα και αν αλλάξουμε σήμερα τα προβληματικά άρθρα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προφανώς, όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα εκδικαστούν με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις, που θα οδηγήσει, ενδεχομένως, στην πρόωρη αποφυλάκιση και άλλων εγκληματιών. Αυτή είναι μια πραγματικότητα, που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την οποία όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Η μεγάλη ζημιά, δυστυχώς, έχει ήδη γίνει».

Οι καταδικασμένοι στη χώρα μας για ισόβια και δις και τρις, ακόμη και για πολύ ειδεχθή εγκλήματα, δεν εκτίουν ποινή πάνω από 25 χρόνια. Το θεωρείτε σωστό; Προσανατολίζεστε σε μια αυστηροποίηση των ποινών και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ισόβια να σημαίνουν δια βίου κάθειρξη;

«Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχα επισημάνει πως η ελαστικοποίηση των ποινών που επέλεξε να εισαγάγει στο δικαιικό μας σύστημα η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει την αίσθηση της ανομίας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την παραβατικότητα, εμπεδώνοντας, τελικά, το αίσθημα της ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες. Δική μας προτεραιότητα, μέσα από την διόρθωση των προβληματικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα, είναι να επέλθει ένας εξορθολογισμός στις ποινές, που να ισορροπεί ανάμεσα στις εξαντλητικές ποινές, που αποκλείουν ουσιαστικά την επανένταξη στην κοινωνία, και από την άλλη να μην καταλήγουμε σε ποινές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως στις περιπτώσεις αποφυλακίσεων αμετανόητων εγκληματιών, ακόμα και τρομοκρατών. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση. Είμαι, όμως, αισιόδοξος πως θα βρεθεί η χρυσή τομή».

Για την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, εκτός από αυτό των έξι παλαιοτέρων από την επετηρίδα, τι άλλο κριτήριο θα μετρήσει;

«Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο της επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πυξίδα μας θα είναι ο σεβασμός στην επετηρίδα και η αξιοκρατία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στις τάξεις της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη εξουσιοδοτηθεί να διατυπώσει τις προτάσεις του για την ηγεσία της, επιλέγοντας αυστηρά ανάμεσα στους πρώτους στην επετηρίδα δικαστικούς λειτουργούς για τις θέσεις του εισαγγελέα και του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Έχετε πει ότι δεν θα εισαγάγετε αποσπασματικές ρυθμίσεις που διορθώνουν μόνο μερικώς τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσετε να φέρετε προς ψήφιση ένα νέο Ποινικό Κώδικα. Πότε υπολογίζετε περίπου ότι θα συμβεί;

«Η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί προϊόν μιας συστηματικής εργασίας πολλών ετών. Δυστυχώς, αυτό το έργο δεκαετίας, στο οποίο συνεισέφεραν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις δικαστκές αίθουσες κορυφαίοι νομικοί της χώρας, θυσιάστηκε στο βωμό μιας ανεξήγητης σπουδής. Μιας εσπευσμένης διαδικασίας, λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, που δεν επέτρεψε το δημόσιο διάλογο, οδηγώντας, τελικά, σε καταφανείς αστοχίες, τις οποίες οφείλουμε να διορθώσουμε άμεσα. Για το λόγο αυτό, σύντομα θα συσταθεί η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αναλάβει τις σχετικές διορθώσεις. Είμαστε αισιόδοξοι πως όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Κύριε υπουργέ, με ποιο τρόπο θα επιλύσετε την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης;

«Έχουμε προτείνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την επέκταση της μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε ήδη ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, προκειμένου να εκδικάζονται με ταχύτητα υποθέσεις που συνδέονται με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου, ανταγωνισμού, συμβάσεων κ.ο.κ. Από κει και πέρα, η πρωτοβουλία για τη σύσταση Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης που θα αναλάβει να συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων, εκτιμώ πως θα είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο. Αυτό θα επιτρέψει τη στενή παρακολούθηση του συστήματος και τον προγραμματισμό διορθωτικών κινήσεων, όπου παρατηρούνται ουσιαστικές δυσλειτουργίες».

Βλέπουμε μια εντατικοποίηση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Πώς θα την αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση;

«Ο πρωθυπουργός επέλεξε, εν μέσω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός, στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελληνική Δημοκρατία έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στους γείτονες, πως παραμένουμε προσηλωμένοι στις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες διαχρονικά εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην επιτρέψει στην Τουρκία να αμφισβητήσει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας. Για αυτό το λόγο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είχαν δρομολογηθεί ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και θα συνεχιστούν προκειμένου να οικοδομηθούν ακόμα στενότερες συμμαχίες στην περιοχή που θα αποκρούουν τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος».

 • τι λέει για…

  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ

  «Όλοι οι υπόδικοι θα αντιμετωπίσουν τις ευμενέστερες ποινές που προβλέπονται στο νέο Ποινικό Κώδικα, ακόμα και αν αλλάξουμε σήμερα τα προβληματικά άρθρα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση».

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

  «Να μην καταλήγουμε σε ποινές που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως στις περιπτώσεις αποφυλακίσεων αμετανόητων εγκληματιών, ακόμα και τρομοκρατών».

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

  «Οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν καταγγείλει απόπειρες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κάνοντας μάλιστα λόγο για μεθοδεύσεις προκειμένου να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα