Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Διεκδικήστε αναδρομικά για παράνομες περικοπές συντάξεων

Αναδρομικά ποσά μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι από τα ταμεία τους, ζητώντας να υπολογιστούν εκ νέου και με τα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν οι μειώσεις των μνημονίων.

Οι κρατήσεις που γίνονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, γίνονται με βάση τις συντάξεις πριν τις περικοπές και όχι με βάση τα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν ήδη τις παλιές περικοπές με καπέλο!

Υπολογίζεται δε ότι τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 1.600 αλλά και τα 1.900 ευρώ, ανάλογα με τις μηνιαίες αποδοχές.

Οι παράνομες χρεώσεις για τις οποίες οι συνταξιούχοι μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που χρεώθηκαν αδικαιολόγητα ή εξαιτίας λάθους υπολογισμών είναι:

Οι μειώσεις που εφαρμόζουν τα ταμεία σε «εικονικό άρθροισμα συντάξεων» από 5% έως 20%.
Οι μειώσεις από 3% έως 10% σε παλιές επικουρικές συντάξεις. Με το ν. 3986/2011 που ισχύει ακόμη, όσες επικουρικές είναι από 300 ευρώ και άνω έχουν μείωση από 3% έως 10%. Παρότι έγινε ο επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων σε χιλιάδες ενημερωτικά σημειώματα του ΕΤΕΑ οι συνταξιούχοι βλέπουν να έχουν για παράδειγμα μείωση σε ποσό που δεν εισπράττουν. Και εδώ το Ταμείο σε αρκετές περιπτώσεις έχει κρατήσει τις παλιές περικοπές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν έπαιρναν επικουρική 400 ευρώ παρότι το νέο μικρό ποσό έπεσε στα 305 ευρώ.
Παράνομες χρεώσεις 50 ευρώ από τις αναδρομικές περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου σε δικαιούχους επικουρικής σύνταξης.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα