Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Διπλό «φλερτ» στα… πόδια της Φώφης

Οι διεργασίες που άρχισαν μετά τη συνεργασία της Φώφης Γεννηματά, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γ. Καμίνη είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και να ανοίξει μια μεγάλη πολιτική συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών.
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. επιδιώκουν από τώρα να χτίσουν συμμαχίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε μετά τις εκλογές, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, να μπορέσουν να διαχειριστούν τη διερευνητική εντολή που θα πάρουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Ν.Δ. συστηματικά καλλιεργεί γέφυρες επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής, και αυτό φάνηκε και από την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ.
Πρόσφατα, και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι «απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης που έχει ανάγκη η χώρα».
Με το άνοιγμα του κ. Σαμαρά διαφώνησαν κάποια στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αυτοπροσδιορίζονται στο λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο.
Και ενώ η συζήτηση στρεφόταν στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ήρθε μια δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη να δώσει άλλη διάσταση στο «φλερτ» Ν.Δ. με ΚΙΝ.ΑΛ.
Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, άφησε να εννοηθεί ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να ψηφίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν λήξη η θητεία του σημερινού Προέδρου το 2020.

Τα δέχονται όλα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα προβλήματα στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. έχουν οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου να μελετά προσεκτικά όλες τις προτάσεις που κάνει τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πρώτα αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μετά την πρόταση της κ. Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Και όλα αυτά στο όνομα της δημιουργίας μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης ως ανάχωμα «για να μην επικρατήσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ.».
Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν, όμως, πολλά αρνητικά που βάζουν φρένο στην οποία προσπάθεια σύγκλισης.
Αρκετά από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βάζουν ως προϋπόθεση στο Κίνημα Αλλαγής να θέσει εκτός ψηφοδελτίων κορυφαία του στελέχη τα οποία ασκούν έντονη κριτική στο Μαξίμου και τους υπουργούς.
Αυτό, όμως, που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στη σύγκλιση των δύο κομμάτων είναι οι διώξεις στην υπόθεση Νοβάρτις και η ποινικοποίηση για ακόμη μία φορά της περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η τακτική της Φώφης

Στο Κίνημα Αλλαγής μετά το Συνέδριο μπορεί να αντιμετωπίζουν πολλά οργανωτικά προβλήματα, αλλά η τακτική απέναντι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει.
Η Φώφη Γεννηματά γνωρίζει ότι για να ξαναγινεί ισχυρή η παράταξή της πρέπει να μην ετεροπροσδιορίζεται και να μην αγκιστρωθεί σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα.
«Γιατί να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές, αν γνωρίζουν από τώρα ότι θα συνεργαστεί είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ.;», είναι το επιχείρημα των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και του Ποταμιού.
Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει η συγκόλληση των 4 κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΠΟΤΑΜΙ, και ΚΙΔΗΣΟ), και η αντιπροσώπευσή τους στα Όργανα και τις θέσεις ευθύνης.
Η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής, που συνεδριάζει αύριο για πρώτη φορά, ήταν ένα πείραμα ισορροπιών με το μοίρασμα συγκεκριμένων θέσεων σε κάθε σχηματισμό.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν από την αρχή αποφασισμένη να κρατήσει τη θέση του γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. και του εκπρόσωπου Τύπου παρά την ασφυκτική πίεση που δέχθηκε τόσο από τον Στ. Θεοδωράκη όσο και από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πορεία προς τις εκλογές θα έχει δύο μεγάλα «αγκάθια». Από τη μία η προσπάθεια να ισορροπήσει το Κίνημα Αλλαγής μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη είναι οι εσωκομματικές ισορροπίες για να αυξηθεί η συσπείρωση όσων βλέπουν το ΚΙΝ.ΑΛ. ως εναλλακτικό τρίτο πόλο.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα