Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ-ROSS : Διαρκής στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω τόνωση των διμερών σχέσεων στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, εξέφρασε   ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, αναγνωρίζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

«Η νέα γενιά μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει   την ανάπτυξη, και θα διευκολύνει τις επενδύσεις», είπε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Δραγασάκης,   στη συνάντηση με τον υπουργό   Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τιμώμενη χώρα της οποίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικοί  άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας

Στη σύσκεψη, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, οι γενικοί   γραμματείς του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος και Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Geoffrey Pyatt μαζί με αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων. Ο κ. Ross εξέφρασε ενδιαφέρον για τους βασικούς άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας, με τον   αντιπρόεδρο της κυβέρνησης   να εστιάζει στο νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα που δεν θα είναι πλέον εξαρτημένο από τις εισαγωγές, αλλά θα βασίζεται στη διασυνδεσιμότητα των κλάδων, στην εξωστρέφεια και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.

Έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται

Επίσης στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με άμβλυνση των ανισοτήτων και των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση, αλλά και την υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, με συνεχή παρακολούθηση της εξειδίκευσης των μέτρων και της εφαρμογής τους. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται όπως, το νέο απλοποιημένο καθεστώς αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου και η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης.

Ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, εξέφρασε ενδιαφέρον για τους βασικούς άξονες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να καταστεί η χώρα περαιτέρω ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με τον αντιπρόεδρο να κάνει μνεία στη σημασία της Βαλκανικής Συνανάπτυξης και στην ανάδειξη της περιοχής σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Με το πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και  Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου

Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης είχε συνάντηση με το νέο πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και   Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου Dmitry Pankin. Στη συνάντηση στην έδρα της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν επίσης ο κ.   Γιαννακίδης, οι γενικοί γραμματείς   του υπουργείου Οικονομίας και   Ανάπτυξης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Διευθυντών της Τράπεζας, Ηλίας Ξανθάκος, και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Σεραφείμ Τσόκας, στελέχη της Τράπεζας καθώς και στελέχη της γενικής διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Θετικό παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας, σε συνέχεια της συνάντησης της 11ης Ιουνίου, τόνισε ότι η Τράπεζα αποτελεί ένα σημαντικό θετικό παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε τις προοπτικές ευρύτερων πεδίων για συνεργασία, ιδιαίτερα στη νέα φάση στην οποία εισήλθε η Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Ευρύτερο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας και περαιτέρω δράσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα σε έργα τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ο κ. Δραγασάκης εστίασε, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και των logistics, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπογράμμισε ότι προτεραιότητες για τη χώρα αποτελούν η προώθηση αναπτυξιακά φιλικών μεταρρυθμίσεων, οι θεσμικές αλλαγές που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και η επιτάχυνση και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, επισήμανε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης σε συνάρτηση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας τη σημασία όχι μόνο της επιτάχυνσης των έργων στις υποδομές, αλλά και της αναζήτησης νέων επενδυτικών πεδίων με αναπτυξιακή προοπτική.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα