Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Δ. Πιατάς: «Τα σημερινά παιδιά…διαθέτουν γνώσεις…σπουδές…ωριμότητα»

Γνώριμός μας και αγαπημένος ηθοποιός, καλλιτέχνης για όλους τους ρόλους , απολαυστικός και συγκλονιστικός, είτε σε δράμα, είτε σε κωμωδία. Γεννημένος στις 10 Μαρτίου του 1951, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του «Αμφιθεάτρου» του Σπύρου Ευαγγελάτου, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά θεατρικά έργα, σε τηλεοπτικά σήριαλ, έχει δημιουργήσει δική του ταινία την ΠΑΝ-δή-ΜΙΑ και βραβεύτηκε, και στο London Greek Film Festival και στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας». Από τις 14 Οκτωβρίου συμμετέχει με τον ρόλο του πατέρα Λαυρέντιου στον «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» του Σέξπηρ σε διασκευή- σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Αυτή τη φορά, ο πολυσχιδής Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει κάτι παράτολμο που δεν έχει ξαναγίνει: τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, θα τους παίξουν έφηβοι, οι οποίοι βρίσκονται σχεδόν στην ίδια ηλικία, στην οποία ήταν και οι πραγματικοί ήρωες του έργου. Την ηλικία της αθωότητας αλλά και της απολυτότητας του συναισθήματος. Ρωμαίος θα είναι ο 16χρονος Γιάννης Τσουμαράκης, και Ιουλιέτα η 15χρονη Δανάη Βασιλοπούλου.
Κοντά μας ο πατέρας Λαυρέντιος- κατά κόσμον Δημήτρης Πιατάς.

-Κύριε Πιατά, την εποχή που αποφασίσατε να σπουδάσετε υποκριτική ανθούσαν οι επιστήμονες. Αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γιατροί, δεν είχαμε κρίση τότε. Εσείς προτιμήσατε τον καλλιτεχνικό δρόμο γιατί;

“Είναι τεράστιο το ερωτηματικό, γιατί ηθοποιός; Όχι φυσικά αρχιτέκτονας, γιατρός, δικηγόρος, αλλά λογιστής, όπως ήταν ο μπαμπάς μου, γιατί όχι. Έχει σχέση, ότι δεν το είδα σαν επαγγελματική αποκατάσταση, προέκυψε…μετά!”

– Τώρα που τα πράγματα γενικά είναι πολύ δύσκολα θα παρακινούσατε ένα νέο να γίνει ηθοποιός; Όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας εσείς, υπήρχαν προοπτικές για μέλλον ;

«Ασφαλώς…είναι υπέροχο το ταξίδι!…ακόμα και χωρίς την Ιθάκη! Είναι σαν τους μετανάστες, που μπαίνουν στα σαπιοκάραβα ,αναζητώντας τον…ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ !…δηλαδή…στην καλύτερη περίπτωση…το Ντύσελντορφ!!…αν είναι δυνατόν.»

-Πιστεύετε ότι τώρα ένας νέος καλλιτέχνης για να ξεχωρίσει , χρειάζεται προβολή και δημόσιες σχέσεις , ταλέντο , ή γνωριμίες;

«Ένας νέος καλλιτέχνης χρειάζεται, σήμερα γνωριμίες…το ταλέντο έρχεται …ΜΕΤΑ!…αλλά γιατί λέτε νέος καλλιτέχνης….εδώ, χρειάζεται και για νέο…καναλάρχη!»

-Στην εποχή σας ίσχυε αυτό ή το ταλέντο ήταν αρκετό;

«Μην την ομορφαίνουμε την εποχή μου, και τότε χρειάζονταν γνωριμίες….αλλά τουλάχιστον, το ταλέντο….ήταν σε υψηλό σημείο, προσόντων.»

-Είστε από τους πολύ ταλαντούχους και πολύ αγαπητούς ηθοποιούς στο χώρο σας . Όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας τι σας δίδαξαν;

«Να έχεις κόκκινες γραμμές ….να μην υποχωρείς…να κτίζεις καριέρα και με τα….ΟΧΙ.»

-Τι φοβάστε; Τι ελπίζετε; Τι αναπολείτε;

«Φοβάμαι…τον Θάνατο!….Ελπίζω στην…μετά θάνατο καριέρα!…αναπολώ, το …ΤΩΡΑ…να προλάβω, πριν γίνει…ΧΤΕΣ.»

-Θα βγούμε ποτέ σαν χώρα από το τέλμα που βρισκόμαστε πιστεύετε;

«Τι να σας πω…αν το ήξερα, θα είχα γίνει Τσίπρας….άντε Θεοδωράκης!»

-Αληθεύει ότι είσαστε σε εξεταστική επιτροπή που έδιναν χίλια παιδιά εξετάσεις μεταξύ των οποίων και η κόρη σας και την «κόψατε» ;

«Είναι αλήθεια!…σκέφτομαι ποσό λίγο Έλληνας, είμαι…ήθελα να πολεμήσω την οικογενειοκρατία, στην χώρα των κουμπάρων!.. Όταν επώνυμη συνάδελφος σας, έγκριτης εφημερίδας, με Μέμφθηκε!.. κατάλαβα την προσωπική μου, αποτυχία. Η ειρωνεία είναι, ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, νυν σκηνοθέτης και φίλος, ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος της σχολής…δεν μιλήσαμε…καταλαβαινόμαστε..»

-«Η περιέργεια σκότωσε τη…γάτα» …Αλήθεια Πιατάς είναι το πραγματικό σας επίθετο; Κι αν όχι πως προέκυψε ;

«Το Πιατάς, δεν είναι καλλιτεχνικό, αλλά πραγματικό επίθετο»

-Βλέπετε αλλαγές στην ποιότητα των νέων επαγγελματιών του θεάτρου τώρα σε σχέση με τα χρόνια σας;

«Φυσικά, τα σημερινά παιδιά…διαθέτουν γνώσεις…σπουδές…ωριμότητα.»

-‘Εχετε απομυθοποιήσει το χώρο του θεάτρου;

«Η χώρα μας…είναι ΜΥΘΟΣ…όπως λέει, η διαφήμιση του Ε.Ο.Τ. Το επάγγελμα όχι…Είμαστε μικρή χώρα…θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο!…Στο ίδιο εστιατόριο, για να μην πω, στο ίδιο Super-Market.»

– Τι σημαίνει για σας ηθοποιός; Όποιο ρόλο κι αν υποδυθείτε το κάνετε τέλεια.

«Δεν σημαίνει κάτι διαφορετικό…από γιατρός…Πάπας…υδραυλικός… Η αλήθεια είναι πως είμαι τελειομανής και οι ρόλοι μου στο θέατρο φέρουν αρκετό προσωπικό ψάξιμο και αγωνία, αλλά από την άλλη μεριά είναι ΕΥΤΥΧΙΑ να εργάζεσαι σε μια δουλειά που μόνο ΔΩΡΟ είναι! »

– Ο ρόλος που σας στιγμάτισε;

« Δύο ρόλοι με στιγμάτισαν. Η ΝΟΝΝΑ…του Ρομπέρτο Κόσσα και ο Σάντσο- Πάντσα, από τον Δον- Κιχώτη, του Θερβάντες.»

– Ο Δημήτρης είναι έφηβος ακόμη στο βάθος της καρδιάς του;

«ΟΧΙ μόνο στην καρδιά, θα ήθελα και στο…ΣΩΜΑ!!!»

-Μια συνεργασία σας που θα θυμάστε;

«Αυτή με τον Γιάννη Χουβαρδά στον ΠΕΡΙΚΛΗ του Σέξπηρ στο Εθνικό Θέατρο και στο Λονδίνο.

– Το φετινό χειμώνα παίρνετε μέρος στο «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» & υποδύεστε τον πατέρα Λαυρέντιο . Μιλήστε μας για το ρόλο σας και την παράσταση. Τι διαφορετικό θα δούμε αυτή τη φορά;

«Ο πάτερ-Λαυρέντιος, δεν είναι ένας γραφικός Παπάς…αλλά ένας μάγος, που έχει σχέση με μαγγανία, έρχεται κατευθείαν από τον Μεσαίωνα!.. και γλίτωσε την πυρά! »

– Ρωμαίος θα είναι ο 16χρονος Γιάννης Τσουμαράκης, και Ιουλιέτα η 15χρονη Δανάη Βασιλοπούλου, έχουν την ωριμότητα τα παιδιά να αποδώσουν το νόημα των ρόλων τους;

«Η ιδέα του Δημήτρη Λιγνάδη, είναι καταπληκτική…ηλικιακά είναι οι ήρωες του Σέξπηρ….και δεν θέλουμε την ωριμότητά τους…το αντίθετο, θέλουμε την ανωριμότητα τους. Εμείς οι ενήλικες, είμαστε γύρω τους για να τους φωτίσουμε . Το έργο είναι μια φρέσκια ματιά του χαρισματικού Δημήτρη Λιγνάδη και στα παιδιά αυτά θα δούμε τη χαμένη αθωότητα του θεάτρου»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα