Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Είχαμε τη φτώχεια μας πλάκωσαν και τα εθνικά – του Ιορδάνη Χασαπόπουλου

Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να εισπράξει τα οφέλη από το θετικό κλίμα που δημιούργησε η επίσκεψη Ομπάμα και μέσα σε λίγες ημέρες μαζεύτηκαν και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σαν να μην έφτανε το ένα μεγάλο μέτωπο με τους Ευρωπαίους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος, άνοιξαν ταυτόχρονα άλλα δύο μέτωπα, αυτήν τη φορά με την Τουρκία: το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αυτό, βέβαια, γίνεται γιατί στην κυβέρνηση δεν φροντίζουν έγκαιρα να προλαβαίνουν τις κρίσεις και να δίνουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα που χρονίζουν.
Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπο με δυο-τρία ανοιχτά μέτωπα ταυτόχρονα.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το προσφυγικό.

Η κυβέρνηση πίστεψε ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των χιλιάδων προσφύγων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αρκέστηκε μόνο στη δημιουργία των πρόχειρων hot spots, χωρίς άλλη ουσιαστική βοήθεια και μέριμνα για την τύχη αυτών των ανθρώπων.
Επόμενο ήταν να ξεσπάσουν ταραχές και οι κάτοικοι των νησιών να αντιδράσουν.

Αδυνατώντας να δώσει λύση στο ένα πρόβλημα, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο, μεγαλύτερο… Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα στείλει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το Κυπριακό.

Στον ανασχηματισμό, που έγινε λίγες εβδομάδες πριν, το Μέγαρο Μαξίμου δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Όλες οι διαρροές -τότε- έλεγαν ότι υπήρχε πρόβλημα στις σχέσεις του Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς παρέμεινε στη θέση του και όλοι πίστεψαν ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν.
Και ξαφνικά, την ημέρα που όλοι περίμεναν να κλείσει η συμφωνία στο Κυπριακό, προέκυψε το βέτο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε να απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση αν δεν γίνονταν δεκτές οι ενστάσεις του.

Εύλογη είναι, πάντως, η απορία:
Καλά, το Mέγαρο Μαξίμου όταν μιλούσε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη το βράδυ των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία και ενημερωνόταν, δεν ήξερε ότι ο Νίκος Κοτζιάς διαφωνούσε; Έπρεπε να φτάσουμε στη ρήξη;

Και όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, φούντωσαν ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Από την αντιπολίτευση μέχρι τους επιχειρηματίες και την αγορά, άρχισαν όλοι να αναρωτιούνται αν μπορεί η κυβέρνηση να χειριστεί πλέον όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα ή θα έχουμε κάποιο ατύχημα που μπορεί να μας οδηγήσει στις κάλπες.

Ήρθε και η αποστροφή στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και από προχθές άρχισαν πλέον να κυκλοφορούν ακόμη και ημερομηνίες εκλογών.
Μπορεί στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι η αριστερά είναι γεννημένη για να αντιμετωπίζει κρίσεις και να δυναμώνει από τις συγκρούσεις, όμως έναν χρόνο τώρα, στην πράξη, αυτή η τακτική δεν φαίνεται να αποδίδει. Το αντίθετο μάλιστα… Τώρα πλέον ένα ατύχημα είναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πιθανό να συμβεί.

Αν οι Ευρωπαίοι δεν μας δεχτούν στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να μπορεί να αντέξει μέχρι το 2018.
Αν καταρρεύσει η συμφωνία των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει το κύμα των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που θα θελήσουν να περάσουν από το έδαφός της.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα