Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΑΕΕ : Χρειάζεται δουλειά για την επίλυση του συνταξιοδοτικού

Την πεποίθηση ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για την επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επισημαίνοντας πως η λύση, την οποία ακολουθούν με επιτυχία πολλές χώρες, είναι η δημιουργία πραγματικών κεφαλαιοποιητικών πυλώνων, της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Η ασφαλιστική αγορά έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συνεισφέρει ουσιαστικά σε μία τέτοια λύση: τεχνογνωσία και εμπειρία, κεφάλαια, ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αυστηρή εποπτεία και διαφάνεια.», είπε την Δευτέρα 15 Απριλίου, ο κ. Σαρρηγεωργίου, ανοίγοντας την ημερίδα με θέμα «Συντάξεις και Ανάπτυξη» της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, παρουσία των προέδρων του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου,   του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα,   του γενικού διευθυντή στο ΙΟΒΕ και καθηγητή στο ΟΠΑ, Νίκου Βέττα, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Αναδεικνύονται οι αδυναμίες του ισχύοντος συνταξιοδοτικού συστήματος

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βέττας, παρουσίασε βασικά ευρήματα από μελέτη του ΙΟΒΕ με θέμα «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη», λέγοντας πως η μελέτη αναδεικνύει αδυναμίες του ισχύοντος συνταξιοδοτικού συστήματος και προτείνει αναμόρφωσή του προκειμένου να τονώσει τους μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας ο γενικός  διευθυντής του ΙΟΒΕ διευκρίνισε πως η «προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία και δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποταμίευσης για τη σύνταξη. Η μελέτη ποσοτικοποιεί το δημοσιονομικό κόστος μετάβασης της πρότασης και εκτιμά τα οφέλη από την εφαρμογή της πρότασης για την οικονομική δραστηριότητα. Η προτεινόμενη μείωση των εισφορών ενισχύει τα κίνητρα για απασχόληση αυξάνοντας τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας κατά περίπου 100 χιλιάδες άτομα. Σε συνδυασμό με ενίσχυση των επενδύσεων του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, το πραγματικό ετήσιο ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξάνεται έως και 7 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η μεταρρύθμιση  θα έχει θετική επίδραση σε οικονομία και  απασχόληση

Κατόπιν, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή   όλων των παρευρισκομένων, στην οποία   τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου, όπως ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάκης Πετρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνης Γεωργιάδης και ο γραμματέας του τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης. Από την πλευρά του, ο κ. Φέσσας τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία και την απασχόληση, εξηγώντας πως «Χωρίς κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Ο 2ος και ο 3ος πυλώνας πρέπει να έχουν κεφαλαιοποιητική βάση και να ενισχύονται με φορολογικά κίνητρα. Έτσι λειτουργεί όλος ο κόσμος.»

Ο τουρισμός στηρίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ρέτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο τουρισμός στηρίζει ενεργά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς συνεισφέρει πολύ περισσότερο στην απασχόληση και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με την άμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ. Η λειτουργία του 2ου και του 3ου πυλώνα είναι πράγματι αναγκαία για την ικανοποιητική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος σε κάθε χώρα. Όμως, έχει μεγάλη σημασία η χρονική, η ευρύτερη οικονομική και η κοινωνική συγκυρία, για την όποια μεταρρύθμιση.»   Σημειώνεται πως η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων ΣΕΒ & ΣΕΤΕ και του ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο εκπόνησε σχετική μελέτη με θέμα: Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη». Υπενθυμίζεται ότι για την ΕΑΕΕ τα πλέον σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το καίριο ζήτημα του συνταξιοδοτικού απασχόλησε τους συμμετέχοντες της ημερίδας, η λύση του οποίου συνδέεται με την ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ενίσχυση της απασχόλησης και τις επενδύσεις

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα