Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Εγκλωβισμός προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Οι δήμαρχοι πέντε νησιών προειδοποιούν και φοβούνται για τα χειρότερα…

Κορυφώνεται το πρόβλημα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και τις καταγγελίες για πλημμελέστατη τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Έως και κατά 300% έχει ξεπεραστεί η χωρητικότητα στα «hot spots», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, επιτείνοντας την ασφυκτική κατάσταση εις βάρος των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στα νησιά συνολικά 15.126 άτομα. Στη Λέσβο είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 8.000 άνθρωποι, στη Σάμο 2.361, στη Λέρο 1.003, στη Χίο 2.317 και την Κω 1.199.
Ειδικότερα, στη Λέσβο βρίσκονται 8.118 πρόσφυγες-μετανάστες, εκ των οποίων 6.172 διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), όταν η χωρητικότητά του ανέρχεται σε μόλις 2.330 άτομα! Στο κέντρο του Καρά Τεπέ μένουν 1.091 και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στις λοιπές δομές της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ. Ίδια εικόνα παρατηρείται και στη Σάμο, όπου η χωρητικότητα των ΚΥΤ είναι 700 άτομα, ενώ διαμένουν 2.211, με το συνολικό αριθμό στο νησί να ανέρχεται σε 2.361. Στη Χίο, με ανώτατο αριθμό χωρητικότητας του κέντρου τα 894 άτομα φιλοξενούνται 2.083 πρόσφυγες-μετανάστες, με το συνολικό αριθμό στο νησί να φτάνει τα 2.317 άτομα. Ο αντίστοιχος αριθμός στη Λέρο ανέρχεται σε 1.003 άτομα, στην Κω σε 1.199 και στα λοιπά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε 128.
Οι πέντε δήμαρχοι, Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, επαναλαμβάνουν: α) το αίτημα των νησιωτών για άμεση αποσυμφόρηση των «hotspots» (ΚΥΤ Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας), και β) απαντούν αρνητικά στο αίτημα του υπουργού Mεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι φιλοξενίας στα νησιά, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων!
Οι δήμαρχοι μιλούν για το μαρτύριο της σταγόνας. «Οι τοπικές κοινωνίες σηκώνουν τεράστιο βάρος και κάποια στιγμή αυτό το βάρος θα λυγίσει και θα μας πλακώσει. Βιώνουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Λίγο-λίγο, σταγόνα-σταγόνα, το μαρτύριο ξεχείλισε. Δεν μηδενίζουμε τίποτα, μην θεωρηθεί ότι υπάρχει αντιπολιτευτική διάθεση. Μας ενδιαφέρει το συμφέρον του τόπου μας. Δεχόμαστε υποσχέσεις, συμβουλές, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει τίποτα. Είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα και στις κοινωνίες. Πέφταμε στη θάλασσα για να σώσουμε ανθρώπους και φθάσαμε στο σημείο να κατηγορηθούμε ως ρατσιστές», επισημαίνουν οι πέντε δήμαρχοι.
Την ίδια στιγμή, στο Σύνταγμα, στο κεντρικότερο σημείο της χώρας, έναντι της Βουλής και επί της πλατείας, 14 άτομα πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας να μεταφερθούν άμεσα στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακών επανενώσεων. Το αίτημά τους έχει εγκριθεί, αλλά η μετακίνησή τους καθυστερεί πέραν των έξι μηνών που είναι η προθεσμία που επιτρέπει ο νόμος.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση