Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΕΝΕ : Είναι παγιδευμένη η υπεραξία του ελληνικού επιχειρείν

Για τις ενδείξεις που διαφαίνονται και συντείνουν σε μία θετική στροφή στην αγορά, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και πρόεδρος της ΕΕΝΕ Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, επισημαίνοντας πως αυτή τη δυναμική, «πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες που θα ξεκλειδώσουν την παγιδευμένη υπεραξία σε όλο το φάσμα του ελληνικού επιχειρείν».

«Οι αξίες της συνεργατικότητας και της διασύνδεσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας σε όλο το φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας», είπε ο Δρ. Αποστολόπουλος, στο πρώτο φόρουμ που   συνδιοργάνωσαν το CJBS, o Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, που φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Γεώργιος Αποστολόπουλος» του Ομίλου   στην Κηφισιά την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημαντικές οι ειδικές  έρευνες που έχει δημοσιεύσει η ΕΕΝΕ

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, στάθηκε στην ειδική σημασία του Φόρουμ, στο «καίριο timing», την εντυπωσιακή «ασύμμετρη» συμβολή του νεοφυούς οικοσυστήματος της χώρας στην οικονομία, αλλά και την αλλαγή κουλτούρας και προσέγγισης προς την επιχειρηματικότητα. Στον άξονα αυτό, αναφέρθηκε και στις έρευνες κοινής γνώμης που το αποτυπώνουν, καθώς και στις ειδικές σχετικές έρευνες που έχει δημοσιεύσει η ΕΕΝΕ σε συνεργασία με την qed για την άνοδο του «επιχειρείν» ως αξία στην ελληνική κοινωνία. Παίρνοντας τον λόγο, ως κεντρικός ομιλητής από την πλευρά του Cambridge ο καθηγητής Στέλιος Καββαδίας, επικεφαλής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, ανέδειξε την κρίσιμη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και τους τρόπους ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας.

Ειδικά προγράμματα επιτάχυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας

Παράλληλα, έκανε χρήση σειράς παραδειγμάτων από την εμπειρία του Κέντρου του Cambridge, αλλά και τα ειδικά προγράμματα επιτάχυνσης και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που διευθύνει. Επικεντρώθηκε στις στρατηγικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι καινοτόμες επιχειρήσεις για να κατακτήσουν νέες αγορές στο ανταγωνιστικό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, και υπογράμμισε τα εργαλεία και τις μεθόδους εκείνες που μπορούν να πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα και να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία. Ενώ, έκλεισε την εισήγησή του, γεφυρώνοντας την μεγάλη εικόνα με την ελληνική πραγματικότητα καταθέτοντας μία σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πλευρά της η διευθύντρια του Cambridge Judge Business School, Donnell Ocker Roy παρουσίασε τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στο πρόγραμμα επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων «Ignite», καθώς και το «SME Growth Challenge» ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα για την ανάπτυξη των μεσαίων επιχειρήσεων.

Το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής

Κατόπιν, ευχαριστώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού για την υποστήριξή του, παρέδωσε ένα «report» σχετικά με την αξιοποίηση της δωρεάς που πραγματοποίησε ο Όμιλος στο CJBS. Ο Δρ. Αποστολόπουλος, δεσμεύθηκε, πως το Φόρουμ Επιχειρηματικότητας αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής στη σχέση του Πανεπιστημίου και της Ελλάδας, και πως στόχο αποτελεί να φιλοξενηθούν στη χώρα μας το πρώτο «Ignite» εκτός Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και ένα στοχευμένο «SME Growth Challenge». Μέσα από το Φόρουμ και τις πρωτοβουλίες αυτές, θα εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων αποφοίτων του Πανεπιστημίου, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία των σχετικών προγραμμάτων, και δύναται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε δύσκολο περιβάλλον

Συντονίζοντας τη συζήτηση, ο διευθυντής στρατηγικής της ΕΕΝΕ Παύλος Ευθυμίου, σκιαγράφησε το δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί εκ νέου η ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς και τη δυσκολία να επιταχυνθεί η ανάπτυξη απουσία μιας σειράς κρίσιμων αναπτυξιακών εργαλείων.  Ακολούθησε «Live Interview» που διεξήγαγε ο αρχισυντάκτης του Fortune Greece Τάσος Ζάχος, με τους κ.κ. Αποστολόπουλο και Καββαδία να καταθέτουν την οπτική τους για την επιχειρηματικότητα, αν διδάσκεται και σε τι βαθμό, τις προϋποθέσεις για τις επενδύσεις, καθώς και τις προβλέψεις και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Τέλος, το Φόρουμ έκλεισαν με παρεμβάσεις τους η Δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Βουλευτής ΝΔ Χάρης Θεοχάρης. Η Δρ. Μιχαηλίδου κατέθεσε την μεγάλη εικόνα για την Ελληνική Οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να ολοκληρώσει η χώρα, σε όλα τα επίπεδα, για να επιτύχει μία ταχύρρυθμη ανάπτυξη με βιώσιμο ορίζοντα. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε σειρά προτάσεων πολιτικής και μεταρρυθμίσεων ανά τομέα, που μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα