Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Εικόνες ντροπής στα δικαστήρια της Αθήνας

Βάζουν κουβάδες για να μην πλημμυρίσουν οι δικαστικές αίθουσες. Δικογραφίες καταχωνιασμένες μέσα στις τουαλέτες! Έτοιμα να πέσουν τα ταβάνια στα δικαστήρια! Στο Εφετείο της Αθήνας είναι μέρες που δεν λειτουργεί κανένα ασανσέρ, και χιλιάδες κόσμου αναγκάζεται να ανεβοκατεβαίνει τους 7 ορόφους με τα πόδια…

Πλημμυρισμένες αίθουσες και πατέντες με… κουβάδες, ακόμη και την ώρα των συνεδριάσεων, συνθέτουν την εικόνα στα δικαστήρια τόσο της οδού Ευελπίδων, όπου στεγάζονται το Πρωτοδικείο και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, όσο και του Εφετείου της Αθήνας, το οποίο μάλιστα έχει ακόμη σπασμένα τζάμια, διαλυμένα γραφεία και ταβάνια, από τη βομβιστική επίθεση τον περασμένο… Δεκέμβριο. Οι οροφές είναι κατεστραμμένες, και ειδικά τώρα με τις βροχές στάζουν από παντού νερά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πέφτουν ολόκληρα κομμάτια στο έδαφος. Στο κτίριο 13 της Ευελπίδων τα νερά στις αίθουσες φτάνουν ακόμη και μέχρι τον αστράγαλο!
Οι εκατοντάδες –για να μην πούμε χιλιάδες– πολίτες, δικηγόροι, διάδικοι, και όσοι άλλοι επισκέπτονται καθημερινά το Εφετείο στην οδό Λουκάρεως, πρέπει να ανεβαίνουν στον 5ο ή και στον 7ο όροφο με τα πόδια, διότι οι ανελκυστήρες πολλές φορές δεν λειτουργούν. Από τους τρεις λειτουργεί ο ένας, και αυτός τρίζει, ενώ είναι στιγμές που ακινητοποιείται όπως και οι άλλοι δύο, ή μένει με τον κόσμο μέσα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό συμβαίνει διότι έχουν λήξει οι συμβάσεις με την εταιρία συντήρησης και έτσι τα ασανσέρ έχουν αφεθεί στην τύχη τους ή λειτουργούν με πατέντες.
Επίσης, στην είσοδο λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα ελέγχου, με αποτέλεσμα ειδικά τα πρωινά οι ουρές να είναι τεράστιες, φτάνοντας ακόμη και τα 50 μέτρα.
Οι τουαλέτες και στα δύο δικαστήρια είναι σε άθλια κατάσταση. Χωρίς νερό, χωρίς σαπούνι, χωρίς καζανάκι και υδραυλικές εγκαταστάσεις, ενώ επειδή κάποιες είναι σε υπόγεια αναδύεται μία έντονη δυσοσμία. Ίδια κατάσταση και με τα ηλεκτρολογικά.
Θέρμανση δεν υπάρχει το χειμώνα, ενώ τώρα το καλοκαίρι δεν υπάρχουν air condition, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές βεντάλιες ή, στην καλύτερη περίπτωση, ανεμιστήρες, και αυτοί με μπαλαντέζες για να αποδώσουν, καθώς δεν υπάρχουν πρίζες. Κλιματιστικά διαθέτουν μόνο οι χώροι που εξυπηρετούνται δικηγόροι και έχουν τοποθετηθεί με έξοδα του Δικηγορικού Συλλόγου. Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου όχι μόνο σε δικαστικές αίθουσες για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων, αλλά και σε αποθηκευτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα ογκώδεις δικογραφίες, ακόμη και σοβαρές, να στοιβάζονται σε διαδρόμους ή όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κάποιος, σε δημόσια θέα και με κίνδυνο να χαθούν. Εντυπωσιακή είναι η φωτογραφία που εξασφάλισε η «ΒτΚ» και δείχνει δικογραφίες να έχουν στοιβαχθεί μέσα στις τουαλέτες! Το πρόβλημα αυτό έχει μεγεθυνθεί τελευταία, λόγω και των αλλαγών στην πολιτική δικονομία και του νέου συστήματος, που προβλέπει προκατάθεση των φακέλων πριν από τη συνεδρίαση, κάτι το οποίο έχει επιφέρει περισσότερα δικόγραφα στους ήδη περιορισμένους χώρους.

Οι δικαστές ζητούν χρήματα από τους δικηγόρους για βασικές ανάγκες των δικαστηρίων

Το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στα δικαστήρια, μπήκε με επιστολή του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, εφέτη Ελευθέριου Γεωργίλη, προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζητά χρήματα για να αγοραστεί μηχάνημα σειράς προτεραιότητας και να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες στο Τμήμα Κατάθεσης Δικογράφων Ένδικων Μέσων.
«Και βέβαια, όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει ούτε η συνεχής οικονομική βοήθεια του Συλλόγου, που έχει διαθέσει και υπάλληλους για εξυπηρέτηση των συνάδελφων, αλλά και έχει αγοράσει και συντηρεί κλιματιστικά και άλλα μηχανήματα αναγκαία για τη λειτουργία του Πρωτοδικείου», δηλώνει στη «ΒτΚ» ο κ. Βερβεσός. «Όσοι βρισκόμαστε κάθε μέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι, συμφωνούμε σε ένα πράγμα: η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο εδώ και πολύ καιρό. Τα περισσότερα κτίρια δεν συντηρούνται πια, με αποτέλεσμα ασανσέρ να μην λειτουργούν, να μην υπάρχει θέρμανση και κλιματισμός, να τρέχουν οι οροφές όταν βρέχει, να μην λειτουργούν οι περισσότερες τουαλέτες, και οι διάδρομοι να είναι γεμάτοι από φακέλους που δεν έχουν πού να τοποθετηθούν. Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Κοντονής, αντί να ανασκουμπωθεί και να προσπαθήσει, σε συνεργασία με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπάλληλους, να λύσει τα προβλήματα του Πρωτοδικείου, ώστε τελικά να αποδίδεται και σύντομα και χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών η δικαιοσύνη, αποφάσισε –χωρίς καμμιά διαβούλευση– να φτιάξει δύο ακόμα Πρωτοδικεία στην Αττική.
Δύο Πρωτοδικεία που ούτε χρήματα έχει να τα δημιουργήσει και να τα θέσει σε λειτουργία ούτε χρειάζονται στην Αττική. Το κάνει μόνον και μόνον για μικροκομματικούς – ψηφοθηρικούς λόγους, και πιθανόν και για προσωπικούς – πολιτικούς λόγους.
Οι δικηγόροι, όπως απέδειξε και το πρόσφατο δημοψήφισμα του ΔΣΑ, στο οποίο ψήφισαν περίπου 9.000 συνάδελφοι, είμαστε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) κατά της δημιουργίας νέων πρωτοδικείων. Το ίδιο και οι δικαστικοί λειτουργοί.
Ο κ. Κοντονής και η κυβέρνηση αν μπορούν να βρουν χρήματα αντί να τα σπαταλούν σε αχρείαστα έργα για κομματική εξυπηρέτηση, ας βελτιώσουν κοινωνικές υποδομές στην Αττική, όπως κέντρα υγείας, νηπιαγωγεία και κέντρα προστασίας υπερήλικων.
Εκεί θα πιάσουν τοπο και τα χρήματα των πολιτών».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα