Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Εκκλησία για αναθεώρηση: Τους περιμένουν στη… γωνία
Η Εκκλησία μειδιά, δε γελά ποτέ, και… αναμένει

Μια ιδιότυπη κινητοποίηση επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος εν όψει της επικειμένης ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το προσεχές Σάββατο. Τόσο στο στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου στο Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, όσο και στο διοικητικό κέντρο της Εκκλησίας στη Μονή Ασωμάτων Πετράκη, εκτιμούν ότι μια αναφορά του κ. Τσίπρα στον… χιλιοειπωμένο διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους είναι λίαν πιθανή στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Και ασφαλώς, όπως εκμυστηρεύθηκε γέρων ιεράρχης προς τη «ΒτΚ», μια απλή αναφορά, μετά τις τόσες που έχουν προηγηθεί για σειρά ετών, καμία σημασία δεν έχει, είναι αρκετή, όμως, για να πυροδοτήσει έναν κύκλο δημοσιεύσεων και αντιπαραθέσεων. Μια και πάλι γνωστή εικόνα, που όμως προκαλεί πλέον εκνευρισμό και απορία στην Αρχιεπισκοπή για τη σοβαρότητα και εγκυρότητα των συνεργατών και συμβούλων του πρωθυπουργού…

Μόνον τυχαίες δεν είναι λοιπόν οι προχθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Λιάπη στη διάρκεια τελετής του Δήμου Ιλίου, με την ευκαιρία της εορτής του προστάτη της πόλεως, του Αγίου Φανουρίου. «Η Ελλαδίτσα μας περιφρονείται, αλλά είναι το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης. Να υψώσουμε λίγο τον πήχη του αγώνα μας λίγο πιο ψηλά. Οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που συζητάμε πολλές φορές, είναι ντροπή στην Ελλάδα να μας απασχολούν τόσο καιρό. Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά, σχέσεις Εκκλησίας – Έθνους, διότι μέσα στην Ελλάδα είναι τα μισά εκατομμύρια, και έξω από την Ελλάδα είναι περισσότερο από τα μισά εκατομμύρια Έλληνες», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος. Και πρόσθεσε: «Να χωρίσουμε την Εκκλησία εδώ γιατί κουραστήκαμε; Και αυτό το Έθνος ποιος το υπολογίζει; Να σηκώσουμε τον πήχη πιο ψηλά, να αφήσουμε τις μικρότητες», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
Για πολλούς, ο Αρχιεπίσκοπος με αυτά τα λόγια του πέταξε το «γάντι στην κυβέρνηση» για τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να προχωρήσει στο διαχωρισμό και στον επαναπροσδιορισμό των ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι από τον Ιούνιο ήδη, με αφορμή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα: «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος –Συμβολή σε ένα ανοιχτό διάλογο», ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, παρουσία κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου, της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου και τουλάχιστον χιλίων ατόμων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, έστειλε σαφές μήνυμα προς εκείνους που ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία φοβάται από ενδεχόμενο διαχωρισμό της από την Πολιτεία για την απώλεια προνομίων και εξουσίας: «Δεν έχουμε καμία αγωνία και κανένα φόβο μήπως χάσουμε κάποιο προνόμιο εξουσίας και κυριαρχίας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, και πρόσθεσε ότι «…η αγωνία μας είναι μία και μοναδική: πώς θα προσφέρουμε τα πάντα στον άνθρωπο, πώς θα προσφερθούμε για τον άνθρωπο». «…Να τιμούμε αυτές τις αξίες και τις αρχές όχι με λόγια και θεωρίες. Όχι με ιδεοληψίες και συνθήματα. Όχι με πολωτικά ψευτοδιλήμματα και παραπλανητικά μυθεύματα», είπε τότε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιερώνυμος.
Κύκλοι της Μονής Πετράκη επισημαίνουν, πάντως, ότι οι πάγιες θέσεις της Εκκλησίας στα ζητήματα των σχέσεών της με την Πολιτεία παραμένουν ενεργά: περιορισμός του κρατικού ελέγχου στα της Εκκλησίας, δυνατότητα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με άρση των δεσμευμένων ακινήτων, εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει δικαιώσει πολλές μονές για τα περιουσιακά, καθώς και το οριστικό ξεκαθάρισμα των υποθέσεων εκείνων που υπάρχουν για περιουσιακά στοιχεία στις διαφορές με δήμους και ιδιώτες. Σε συνέντευξή του προ μηνών, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν σαφής. Επιθυμούμε είπε «την ελευθερία της Εκκλησίας, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς εμπόδια, να είναι ελεύθερη να κάνει τα του σπιτιού της. Δεν είμαστε ελεύθεροι».

Εισαγγελέας ψάχνει καθύβριση θρησκεύματος

Με τις καταθέσεις των υπαλλήλων στον Οργανισμό στον οποίο προΐσταται η κ. Ελένη Γιαννακοπούλου, θα ανοίξει η εισαγγελική έρευνα για το αν πράγματι πέταξε στα σκουπίδια χριστιανικές εικόνες ή φέρεται εχθρικά σε συγκεκριμένους πιστούς. Την προκαταρκτική εξέταση διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος ή και άλλα, καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες υπαλλήλων στον Οργανισμό Πιστοποίησης Προσώπων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΟΠΠΕΠ), η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Γιαννακοπούλου ψέγει όσους έχουν εικονίσματα στα γραφεία τους, ακόμη και σταυρουδάκια στο λαιμό τους.
Το ζήτημα δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» και αμέσως πήρε διαστάσεις, ωθώντας τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αγγελόπουλο να κινήσει τις διαδικασίες για την ποινική διερεύνησή του. Η ίδια η κ. Γιαννακοπούλου φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για άδικη στοχοποίησή της, κάτι το οποίο θα κληθεί να αιτιολογήσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Κύκλοι της Μονής Πετράκη όπως και ιεράρχες αποφεύγουν να σχολιάσουν το ζήτημα, εκφράζοντας μάλιστα και επιφυλακτικότητα ως προς την εγκυρότητα του περιστατικού. Ωστόσο, διαμηνύουν ότι οτιδήποτε προκαλεί την εύγλωττη δυσαρέσκεια και το θυμό των πιστών θα πρέπει να διπλοελέγχεται και να επιβεβαιώνεται από δικαστικές έρευνες και αποφάσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται επίσημες καταγγελίες εργαζομένων, υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι προϊστάμενοι και άλλων δημόσιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει διωγμούς εναντίον όσων θέλουν να εργάζονται έχοντας ένα εικόνισμα στο γραφείο τους. Με την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας η σχηματισθείσα δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών, για να κρίνει αν πρέπει ή όχι να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση