Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ : Προτεραιότητα για τον Τουρισμό

Την βεβαιότητα ότι στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο τουρισμός   έχει καθοριστικό ρόλο, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ,επισημαίνοντας πως αποτελεί τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας«Η κυβέρνηση διεκδίκησε και εξασφάλισε θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και τη χώρα και ένα πλέον σταθερό και ασφαλές περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη και με οφέλη που θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα.», είπε την Παρασκευή 14 Ιουλίου,  στο 5Ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα  της εφημερίδας «Πελοπόννησος, στο Ρίο στην ομιλία της η κ. Κουντουρά, σημειώνοντας  ότι «Η συλλογική και συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο τα δύο τελευταία χρόνια και η εφαρμογή νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής οδήγησε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις».

Συνεχίζοντας η επικεφαλής του  Ελληνικού Τουρισμού, αφού αναφέρθηκε στα διαδοχικά   ρεκόρ που καταγράφηκαν την τελευταία διετία, 26 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2015 και 28 εκατ. το 2016, ανέφερε «Το 2017 εξελίσσεται θεαματικά, με πρωτόγνωρα επίπεδα κρατήσεων, αφίξεων, πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και εσόδων. Ο ελληνικός τουρισμός κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Ενισχύθηκε σημαντικά το εγχώριο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού : 142 νέοι φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών το 2016 στην ΕΥΠΑΤΕ, 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο.

Ενεργοποιήθηκαν πόροι 300 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υλοποίηση νέων έργων στον τουρισμό και την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Απλουστεύτηκαν οι   διαδικασίες αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, θεσπίστηκαν κριτήρια και σύγχρονες προδιαγραφές και επιλύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Η ανάπτυξη του τουρισμού   αποτυπώνεται και στην αύξηση της απασχόλησης: To πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ δημιουργήθηκαν 256 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται κυρίως με τον τουρισμό, και συνιστούν την υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο απασχόλησης από το 2001.

Συνεχίζοντας η κ. Κουντουρά, επισήμανε ότι «Η επιτυχία αυτή είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας» και εξήρε τη σημαντική συμβολή όλων των Υπουργείων και τη στενή συνεργασία με το σύνολο των θεσμικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη των υψηλών αυτών επιδόσεων, για να προσθέσει ότι «Η   υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς, έχει ως στόχο τα οφέλη από στην απασχόληση, τα έσοδα, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλο το χρόνο», υπογραμμίζοντας πως ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τη Δυτική Ελλάδα τα επόμενα χρόνια , λέγοντας ότι

«Το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλους τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, της Ηλείας, και της Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη. Ολοκληρώνοντας , η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι  «Υπάρχει και ισχυρή βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο για την προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο από παραδοσιακές και ανερχόμενες ξένες αγορές που πλέον έχουμε ανοίξει στους δημοφιλείς αλλά και νέους προορισμούς στη Δυτική Ελλάδα».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό- προσκυνηματικό, τον θαλάσσιο τουρισμό- κρουαζιέρες και γιώτινγκ-, τον τουρισμό πόλεως, τον αθλητικό- προπονητικό, το χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου. Καταλήγοντας, η κ. Κουντουρά επισήμανε τις σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι « Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και είναι η μεγάλη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της Ελλάδας»

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση