Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΛΠΕ : Δυναμικό παρών στην αγορά φυσικού αερίου

Την   διαβεβαίωση ότι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων θα είναι παρών στην αγορά φυσικού αερίου με τρόπο επωφελή, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, επισημαίνοντας πως   θα συνδυάζεται με τη δυνατότητα ελέγχου της επένδυσης , σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ όπου το μερίδιο των μετοχών και το ρυθμιστικό πλαίσιο περιόριζαν τον Όμιλο σε ρόλο παθητικού μετόχου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, την Δευτέρα 14 Μαΐου   για την έγκριση πώλησης του ΔΕΣΦΑ, με αφορμή την αποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης από την διεθνή συμφωνία του 2015 και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, ανώτατα στελέχη των ΕΛΠΕ, προχώρησαν στη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία συναλλαγή με το Ιράν, αν δεν είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής

Υπάρχουν εναλλακτικές  για νέες αγορές αργού

Πιο αναλυτικά,   εκτός από τις εισαγωγές αργού από το Ιράν, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των προμηθειών του ομίλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποπληρωμής παλαιών οφειλών των ΕΛΠΕ προς την NIOC (National Iranian Oil Company). Τα στελέχη του Ομίλου τόνιζαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που χρειαστεί να διακοπούν οι αγορές αργού από την Τεχεράνη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αντιμετωπισθεί με επιτυχία πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, όταν σταμάτησε ο εφοδιασμός από Ιράν, Ιράκ και Λιβύη και ταυτόχρονα η ρευστότητα στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Ενεκρίθη η  πώληση της συμμετοχής

Αναφορικά με την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών,   επισημάνθηκε πως το υπόλοιπο έχει περιορισθεί αισθητά, ενώ τονίστηκε ότι τα ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν οποιεσδήποτε συνέπειες στις συνεργασίες τους με αμερικανικές εταιρίες που εκτείνονται μέχρι και στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ειδικότερα, η   γενική συνέλευση των μετόχων   ενέκρινε την πώληση της συμμετοχής (35 %) στον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην Κοινοπραξία SNAM-Enagas-Fluxys από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ που πωλεί επιπλέον 31 %.

Επανεξέταση της συμμετοχής  στη ΔΕΠΑ

Να σημειωθεί πως εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τοποθέτηση του προέδρου του ομίλου σχετίζεται και με την επανεξέταση της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, η οποία τίθεται επίσης σε τροχιά αποκρατικοποίησης , καθώς σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 65% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, το τωρινό καθεστώς δεν πρόκειται να διατηρηθεί και αναλόγως του μοντέλου που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση , τα ΕΛΠΕ θα αυξήσουν η θα μειώσουν την περαιτέρω τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, έχουν κλείσει οι συμφωνίες για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την αγορά φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας με πώληση της εμπορικής δραστηριότητας και ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά της Αττικής, που σχετίζονται και με την επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση του μνημονίου.

Ταυτοχρόνως, την προσεχή Παρασκευή 18 Μαΐου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1 % τουλάχιστον των μετοχών των ΕΛΠΕ, με πωλητές από κοινού το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση. Στα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ αυτών η τριετής τουλάχιστον εμπειρία στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα