Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΛΠΕ : Ισχυρότερη διαχρονικά, η επίδοση Β΄ τριμήνου

Στα 228 εκατ. ευρώ , ανήλθαν , τα συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Β’ Τριμήνου για τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων , έναντι 156 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 46%, οδηγώντας τα  αντίστοιχα Κέρδη  για το Α’ Εξάμηνο στα 457 εκατ. ευρώ έναντι 326 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αντίστοιχη  αύξηση 40%, με την εξέλιξη αυτή, να αποτελεί διαχρονικά την ισχυρότερη επίδοση του Ομίλου για το Β’ Τρίμηνο.«Οι φετινές επιδόσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι βοηθήθηκαν από την αξιοποίηση ευκαιριών για προμήθεια αργού στην περιοχή της Μεσογείου, την αυξημένη παραγωγή και τη βελτιωμένη λειτουργία», είπε την Πέμπτη 31 Αυγούστου , παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης , σημειώνοντας ότι μπορεί τα δημοσιευμένα μεγέθη να επηρεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του αργού , ωστόσο στην πραγματικότητα  :«ο όμιλος πέτυχε βελτιωμένες χρηματοροές και ενίσχυσε τον ισολογισμό του» επισημαίνοντας πως  ενισχύθηκαν συνολικά οι πωλήσεις  στην ελληνική αγορά, τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα.

 Νωρίτερα στη δήλωσή του ο κ. Στεργιούλης , ανέφερε : «Για 8ο κατά σειρά Τρίμηνο ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια   εμφάνισε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, με αυξημένα κέρδη EBITDA κατά 46% συγκριτικά με πέρσι, σημαντική άνοδο των συνολικών όγκων πωλήσεων διύλισης, νέο άλμα εξαγωγών και ισχυροποίηση της θέσης του στην εγχώρια και διεθνή εμπορία. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η υπεραπόδοση των Διυλιστηρίων μας σε συνδυασμό με τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, η αξιοποίηση ευκαιριών που παρουσιάστηκαν στην αγορά αργών, αλλά και η αριστοποίηση του εφοδιασμού εξαιτίας των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που έχουμε συνάψει.

Αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και το όραμα για να υλοποιήσουμε τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών. Εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία και το Διυλιστήριο Ελευσίνας, καθώς το τιτάνιο έργο αποκατάστασης του εξοπλισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων υλοποιείται απρόσκοπτα και εντός χρονοδιαγράμματος, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων. Παράλληλα, το εστιασμένο ενδιαφέρον μας στον ελλαδικό χώρο για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και η συμμετοχή μας σε κοινοπρακτικά σχήματα με διεθνείς εταιρείες κολοσσούς του κλάδου, αναδεικνύουν νέες προοπτικές και για τον τόπο.

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική έξοδο από την κρίση, η σταθερά ανοδική πορεία του Ομίλου πιστοποιεί τη βούλησή μας να καταστούν τα Ελληνικά Πετρέλαια η ηγέτιδα δύναμη για την ενεργειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Όλες οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, τόσο στο εσωτερικό όσο και ευρύτερα στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, θα έχουν τη σφραγίδα των δράσεων του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ.»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΣ της Ελληνικά Πετρέλαια Ευστάθιος Τσοτσορός  επισήμανε  : «Στα σημερινά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2017 καταγράφονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του Ομίλου, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της περιόδου 2015-2017, με κεντρικούς άξονες την χρηματοοικονομική εξυγίανση, την επαναφορά και σταθεροποίηση της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 224 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 107,4% σε σχέση με πέρσι και 141% με το 2015, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA έφτασαν στα 457 εκατ ευρώ  αυξημένα κατά 40,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.  Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου περιορίστηκε στα 2,6 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ και 2,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα την 30.6.2015. Επίσης, ικανοποιητική ήταν και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, το οποίο το Β’ τρίμηνο του 2017 μειώθηκε κατά 16%.

Η υλοποίηση προγραμμάτων πλήρους εκμετάλλευσης και αριστοποίησης της παραγωγής, τα υψηλά περιθώρια, οι ακολουθούμενες πολιτικές προμήθειας αργού, ο εξωστρεφής προσανατολισμός και η διεύρυνση των εμπορικών συνεργασιών, βελτίωσαν και την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου που εμφάνισε υψηλές ταμειακές ροές στα 382 εκατ ευρώ. στο Α’ εξάμηνο του 2017, έναντι 277 εκατ. ευρώ πέρσι (+38%).

Η οικοδόμηση κλίματος εργασιακής ειρήνης και η συνεχιζόμενη προσπάθεια ενίσχυσης της τεχνογνωσίας και διατήρησης του τεχνολογικού επιπέδου αποτέλεσαν τη βάση για τη διατήρηση της σταθερά αυξητικής πορείας της παραγωγή των διυλιστηρίων, που κατέγραψαν ιστορικό υψηλό Α’ εξαμήνου στους 7,8 εκατ. Μ.Τ., ενώ αντίστοιχη ήταν και η πορεία των πωλήσεων, που έφτασαν τους 8,2 εκατ. Μ.Τ. έναντι 7,4 εκατ. Μ.Τ. την 30-6-2016 και 6,5 εκατ. Μ.Τ. την 30-6-2015, ενδεικτικό στοιχείο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, σημαντική είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών στους 4,5 εκατ. Μ.Τ., στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η σταδιακή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δομών, η σταθεροποίηση της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών και η ενίσχυση της εξωστρέφειας και με την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2017-2021 με βασικούς στόχους: α) την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας και συνακόλουθα της ανταγωνιστικότητας, β) τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, γ) τη σταθερή κερδοφορία και δ) την υποστήριξη του σχεδιασμού για ενεργό συμμετοχή στο σημαντικό, εθνικής σημασίας εγχείρημα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με σημαντικότατες διεθνείς εταιρείες, όπως η Exxon, η Total και η Edison».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση